Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a incercat sa-si repare greseala fata de aliatii din NATO, laudind trupele din sudul Afganistanului, dupa ce le criticase cu doua zile inainte.

Robert Gates a explicat, intr-o conferinta d
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a incercat sa-si repare greseala fata de aliatii din NATO, laudind trupele din sudul Afganistanului, dupa ce le criticase cu doua zile inainte.

Robert Gates a explicat, intr-o conferinta de presa, ca militarii NATO fac treaba buna in Afganistan, dar nu sint pregatiti pentru luptele antiinsurgenta, si nu se refera la o tara anume, ci in general al NATO. Secretarul american al Apararii a cerut scuze omologului sau olandez, dar a reafirmat faptul ca "Alianta, in ansamblul sau, nu este antrenata pentru operatiuni de contrainsurgenta, desi unele tari au o expertiza deosebita si succese in acest domeniu".

Seful Pentagonului provocase surpriza si indignare in unele tari NATO apreciind, intr-un interviu aparut miercuri in "Los Angeles Times", ca fortele din sudul Afganistanului, in special britanice, canadiene si olandeze, nu sint suficient de pregatite pentru a combate insurgentii talibani. Joi el a revenit asupra subiectului si a mentionat ca apreciaza "curajul si sacrificiul" fortelor NATO din sudul Afganistanului, bastion al talibanilor.

"Desfasurarea puscasilor marini nu e rezultatul unei nemultumiri fata de performantele militare ale fortelor din Afganistan", a dat asigurari Gates, referindu-se la cei 3.200 de militari cu care americanii isi vor suplimenta contingentul din primavara. Trupele desfasurate in Afganistan, "printre care canadienii, britanicii, olandezii, australienii, danezii si altii, sufera pierderi umane si isi demonstreaza curajul si talentul pentru lupta", a subliniat el.

Gates a mai spus ca NATO, ca institutie, are lipsuri, Alianta trecind acum de la o concentrare pe Razboiul Rece la un rol de interventie mai global. Ambasadorul american la Haga a fost convocat la Ministerul de Externe olandez pentru a fi intrebat in legatura cu declaratiile lui Robert Gates, dupa care Gates i-a telefonat ministrului olandez al Apararii, Eimert van Middelkoop, si a cerut scuze.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a aparat insa pe soldatii Aliantei. "Am cel mai mare respect pentru ceea ce fac aliatii in vestul, nordul, estul si sudul Afganistanului si mai ales pentru cei care se afla in sud", a declarat Scheffer. "Toate tarile angajate in sud, zona cea mai dificila, fac o treaba excelenta", a subliniat el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.