Starea incerta a sanatatii liderului cubanez naste intrebarea: cum ar putea arata Cuba dupa Castro?

Documentarul de la Realitatea TV il prezintape studentul, revolutionarul si presedinteleCastro Dupa 47 de ani petrecuti in fruntea Cubei, Fidel Castro este presedintele cu cel mai lung „mandat" din lume. Mai bine de trei sferturi dintre cetateni nu au cunoscut un alt sef de stat. Asa se explica faptul ca inlocuirea sa, chiar si temporara, din functie a reprezentat un adevarat soc pentru populatie. In iulie 2006, Castro a suferit o operatie la stomac si i-a predat toate prerogativele fratelui sau mai mic, Raul. Buletinele oficiale anunta, de mai bine de un an, ca Fidel se reface treptat. Totusi, el nu a aparut la nici un eveniment public de la operatie, fapt ce a stirnit dubii referitoare la evolutia starii sale de sanatate. Succesorul sau va mosteni o tara cu economia la pamint, in care mai bine de 80% dintre cetateni traiesc in saracie. Daca populatia a acceptat pina acum conditiile mizere de viata, sub impactul carismei lui Fidel si al mobilizarii sub stindardul marxist-nationalist, este putin probabil ca va mai inchide ochii in fata lipsurilor sub o alta conducere. Pericolul colapsului este asadar unul real.

Potrivit fostului analist CIA Brian Latell, presedintele in exercitiu al Cubei, Raul Castro, este „mai flexibil" si s-ar putea dovedi mai uman in exercitarea puterii decit fratele sau. Raul e considerat mai degraba un „administrator" decit un politician, iar expertii il crediteaza ca avind cunostintele necesare pentru a „deschide" tara catre modernizare. Totusi, el are deja 75 de ani si ar putea disparea din peisajul politic destul de curind.

Trei politicieni mai tineri se afla in fruntea listei de posibili succesori ai lui Fidel Castro: primul este Ricardo Alarcon, care, la 69 de ani, este cea mai mediatizata figura politica de la Havana. El detine functia de presedinte al Adunarii Nationale si a fost, o perioada, ambasador al Cubei la ONU. Cel de-al doilea e vicepresedintele Carlos Lage, in virsta de 54 de ani. Iar al treilea este Felipe Perez Roque (41 de ani), actualul ministru de Externe si fostul sef de cabinet al lui Fidel. El s-a remarcat prin loialitatea cu care l-a servit pe Castro. (Irina Moldovan)

Lucid, dar slabit Castro a primit, in aceasta saptamina, vizita presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Cei doi s-au fotografiat reciproc si s-au intretinut cordial, iar liderul de la Brasilia a afirmat ca Fidel este „mai lucid ca niciodata si apt de comentarii foarte bune". Totusi, El Comandante a recunoscut sa starea de sanatate nu-i mai permite sa vorbeasca in public, asa ca s-a reorientat spre meditatie si scris.

Cuba ar putea adopta modelul chinezesc Indiferent cine ii va urma lui Fidel la putere, Cuba va trece printr-o perioada de schimbari. Acestea nu vor fi bruste si radicale, asemenea Europei de Est dupa 1989, ci mai degraba treptate, cred analistii.

O serie de metamorfoze radicale ar putea arunca tara in haos. „Cred ca ar fi mai realist sa ne asteptam ca insula sa ramina in continuare sub o forma de control autoritar, cel putin o perioada", e de parere William Ratliff, de la institutul american Hoover.

Cel mai probabil, Havana ar putea imbratisa modelul chinezesc din ultimii ani, in care structura politica ramine centralizata, cu un singur partid, insa economia cunoaste o reforma liberala destul de rapida. Astfel, productia autohtona e orientata in mare masura spre export, la preturi reduse, strategie cu care cresterea economica din China a atins 10% pe an. Oficialii de la Havana au pregatit deja terenul pentru implementarea acestui model. In ultimii 15 ani, mai multi membri importanti ai Partidului Comunist Cubanez au vizitat Beijingul, pentru schimburi de experienta, iar artizanul reformei economice din China, Zhu Rongji, a fost invitat la Havana. Unii apropiati ai lui Castro spun ca El Comandante insusi a fost impresionat de evolutia economiei chineze. Totusi, el nu a implementat reformele in timpul mandatului sau, deoarece nu a vrut sa-si incalce propria ideologie. Fidel a criticat adesea China si proprietatea privata, in perioada partene-riatului cu URSS. „Castro nu putea sa-si abandoneze vechile idei, spre sfirsitul vietii, fara a recunoaste ca intreaga lui cariera a fost o greseala enorma", a afirmat analistul William Ratliff. Totusi, fostul lider de la Havana a creat mediul propice pentru aplicarea reformelor dupa retragerea sa. Un exemplu in acest sens il constituie pozitia lui fata de fostul presedinte chinez Deng Xiaoping si reformele sale de piata. Cind Deng a preluat puterea, in anii ’70, Fidel l-a numit „cap patrat" si „o caricatura a lui Hitler". In 1997 insa, cind acesta a murit, Castro a vorbit despre el ca fiind „un fiu de marca al natiunii chineze, care a ajutat la consolidarea socialismului in tara". Aceasta declaratie ar putea fi folosita de succesorii lui Fidel pentru a motiva reformele economice de tip liberal.

Liderii de la Beijing nu recomanda insa „modelul chinezesc" Cubei si nici unei alte tari socialiste. Ei spun ca strategiile au avut succes in China datorita specificului cultural din regiune. Intr-o alta zona geografica insa, „modelul" ar trebui adaptat conditiilor din teren. (Irina Moldovan)

SUA: Cuba si, Castro no O Intrebare care bintuie mintile analistilor de zeci de ani si a ramas in continuare fara raspuns se refera la reactia Washingtonului dupa disparitia lui Castro. Fostul analist CIA Brian Latell spune ca SUA nu exclud varianta unei interventii militare, pentru a instaura un regim pe placul lor. „Guvernul american a declarat de nenumarate ori ca nu e de acord cu legislatia cubaneza privind succesiunea politica (n.r. - care permite predarea puterii de catre liderul in exercitiu unui succesor desemnat). Singurul mod in care aceasta legislatie poate fi schimbata este razboiul. Demnitarii spun mereu ca nu vor accepta succesiunea politica de la Havana. Aceasta propozitie este, in sine, o amenintare", a declarat el. Totusi, reprezentantii Washingtonului au negat vehement ca ar intentiona sa atace Cuba, iar analistii americani spun ca implicarea intr-o noua aventura militara peste hotare ar reprezenta un gest de inconstienta din partea Statelor Unite. In plus, atacul ar fi complet nejustificat, avind in vedere ca, dupa caderea URSS, regimul din insula nu mai reprezinta o amenintare pentru siguranta nationala. Potrivit analistilor, miza redusa i-a oprit pe americani si pina acum sa schimbe regimul prin forta. (I.M.)

„Craiul" revolutionar Viata lui Fidel Castro pare rupta dintr-un roman de aventuri.Fidel, la prima nunta S-a nascut pe 13 august 1926, intr-o familie instarita de proprietari de plantatii de zahar din provincia Holguin. Parintii sai nu erau educati, insa au avut suficienti bani ca sa-l trimita pe Fidel la scoala. A studiat Dreptul la universitatea din Havana si, inca din studentie, s-a remarcat drept orator si lider revolutionar. A petrecut mai multi ani in exil, dupa ce a organizat un atac esuat asupra baracilor militare din Moncada. A preluat puterea in Cuba, in 1959, in urma unei revolutii transmise in direct la radio si tv. S-a casatorit in 1948 cu Mirta Diaz Balart, cu care a avut si un fiu, dar a divortat in 1955, iar la scurt timp, Castro s-a insurat din nou cu Dalia Soto del Valle. A avut cu ea cinci copii. In tinerete, liderul cubanez si-a cistigat faima de „crai" afemeiat, despre care se spune chiar ca ar avea o multime de copii nelegitimi. Partenerele sale spun ca era atit de priceput in pat incit a fost poreclit calul. Pe viata si pe moarte "Un om urias intr-o insula mica" este primul dintr-o noua serie de filme-document pe care Realitatea TV le difuzeaza incepind din 20 ianuarie, de la ora 21.30.

Fiu de fermier, s-a luptat cu Statele Unite si a adus planeta in pragul razboiului nuclear - un Fidel Castro pe care il vedem pentru prima oara ca tinar student imberb sau in ziua primei lui nunti. Documentarul este o productie BBC, din anul 2000, dureaza 54 de minute si prezinta biografia remarcabila a liderului cubanez, de la primele sale zile de tinar activist politic, trecind prin perioada revolutionara, agravarea relatiilor cu americanii dupa invazia din Golful Porcilor, apoi prin criza rachetelor nucleare si ajungind pina aproape de zilele noastre. Filmul prezinta secvente video nedifuzate nicicind pina acum, precum si interviuri cu fiica lui Castro, cu cei care i-au fost aproape in perioada revolutionara, cu analisti politici americani, britanici sau sovietici.

Documentarul despre Castro, difuzat chiar in ziua alegerilor parlamentare din Cuba, in care Fidel candideaza pentru postul de deputat, va fi urmat, pe 27 ianuarie, de „Moartea unui presedinte" (care prezinta un scenariu fictiv al asasinarii lui George W. Bush) si de „Conflictul israeliano-palestinian", pe 3 februarie. Filmele vor fi incluse in noua emisiune „Pe viata si pe moarte", moderata de Laura Chiriac. Emisiunea va gazdui cite doua reprize de dezbateri, inainte si dupa difuzarea acestora, la care vor fi invitate personalitati ale vietii politice si culturale din Romania. (Oana Popescu)

Criza rachetelor nucleare, cel mai tensionat moment din cariera lui Fidel. Detalii pe www.cotidianul.ro/select