Unei romance aflate de 10 ani in Olanda i s-au luat ambii copii de catre Protectia Copilului, pe motiv ca nu i-ar ingriji corespunzator.

Legata de maini si de picioare. Acesta e sentimentul pe care Claudia il are de mai bine de 6 luni, de cand asistentii sociali din Rotterdam au venit in casa ei si i-au luat cu forta copiii, fara ca ea sa poata face ceva. De atunci, femeia traieste un continuu cosmar, obligata sa-si viziteze copii doar o data la 3 saptamani, atunci cand ii vede tristi, iar pe Dominique, baiatul autist de 7 ani, izolat si slabit.

O POVESTE. Claudia locuieste in Olanda de 10 ani. La putin timp de cand s-a stabilit in Rotterdam s-a casatorit cu un cetatean olandez. Impreuna au doi copii, dar momentan se afla in proces de divort, dupa 9 ani de casnicie. Copiii au fost lasati in custodia mamei, tatal declarand ca, orice ar fi, el poate sa aiba grija doar de Lisa, fetita de 5 ani, Dominique - copilul autist, fiind o responsabilitate prea mare. Claudia incearca pe toate caile ca fiul ei autist sa aiba o viata normala: ii face zilele de nastere alaturi de multi prieteni, il scoate in parc, la bazin pentru a-l integra printre copii. Ca sa aiba rezultate mai bune, femeia a angajat de-a lungul timpului mai multe persoane specializate pentru a face terapie cu micutul. Una dintre aceste persoane a fost Silvia, o tanara care facuse cursuri de specialitate pentru a ajuta copii autisti. Dupa o perioada, Silvia i-a spus Claudiei ca ea nu mai poate face fata nevoilor copilului si ca ar fi mai bine sa-l inscrie la o scoala speciala. Mama i-a ascultat sfatul, dar dupa un timp l-a retras pe Dominique din institutia respectiva pentru ca nu era supravegheat corespunzator, de mai multe ori baiatul fiind gasit ratacind pe strazi.

CU FORTA. La putin timp, scoala respectiva, cu ajutorul Silviei, a facut plangere la Protectia Copilului impotriva mamei cum ca ar lipsi de acasa, iar copiii ar ramane in grija bunicilor, care sunt violenti. In iunie anul trecut, mai multi asistenti sociali au venit si au luat cu forta cei doi copii care plangeau. "A fost de ajuns informatia falsa a Silviei ca sa-mi fie luati copiii. A urmat un proces in care judecatorul a cerut o cercetare in legatura cu informatia data, dar nu au putut proba nimic din ceea ce s-a spus. Institutia n-a facut nici un fel de ancheta sociala, un proces de constatare, in ce conditii au fost ridicati copilasii, au mers tot pe aceeasi linie, cu aceeasi sesizare. Judecatorul fiind in dubiu a mai cerut alte 3 luni in care sa se faca alte cercetari", povesteste mama. La a doua infatisare acuzele au fost si mai grave, cum ca micutii nu ar avea comportamente adecvate varstei lor si ca au aparut dubii asupra capacitatii mamei de a-i creste. "Nu s-a luat in calcul situatia lor inainte sa fie ridicati de acasa, cum am avut grija de ei", declara mama. Totul s-a bazat pe observatiile lor de cand copiii au fost dusi in institutii ale statului. Astfel, dupa 6 luni de cand stau departe de mama si departe unul de celalalt, judecatorul a decis ca Lisa si Dominique sa stea inca un an in grija statului, pana se va clarifica problema. Mama e decisa sa faca recurs impotriva acestei hotarari.

Citeste si:

SINGURI. Lisa a fost mutata pana acum in trei locuri. La vizitele mamei ochii i se lumineaza si vorbeste mult. Starea lui Dominique e mai proasta. Mama povesteste ca baiatul nu e integrat in grupul de copii, ca doarme singur, mananca singur si, pentru ca mai e agitat noaptea, e legat de pat sa adoarma. Iar cand, de ziua lui, mama a incercat sa-i faca o petrecere modesta in centru, o asistenta sociala i-a spus ironic: "Pentru ce petrecere? Ai impresia ca asta stie ce se intampla cu el?". Unchiul copiilor, Laurentiu Alecu, spune ca cel mai mult l-a durut faptul ca de Craciun, desi ceilalti copii au avut voie sa plece la rude, Lisa a trebuit sa ramana singura in centru.

In timpul vizitelor, Claudia si cei doi copii sunt monitorizati si pe baza acestor intalniri se intocmesc noi rapoarte. Mamei i s-a sugerat sa-si gaseasca de lucru o slujba cu norma intreaga, desi situatia financiara a familiei era buna si in prealabil, iar apoi i s-a reprosat ca, in cazul unui asa loc de munca, nu va mai avea timp sa aiba grija de copii. "Orice lucru spun este folosit contra mea. In momentul de fata caut un avocat sa inaintez recurs. Iar daca nici aici nu se face dreptate am de gand sa ajung la CEDO", e decisa mama.

ASISTENTA. In disperarea ei, Claudia Alecu a apelat si la Ambasada Romaniei, sperand un ajutor. Ambasadorul Romaniei la Haga, Calin Fabian, a declarat ca este prima oara cand sunt pusi in fata unei situatii de acest gen. Masurile pe care Ambasada le-a luat au fost sa solicite Protectiei Copilului, in decembrie anul trecut, un punct de vedere in cazul celor trei. Pana pe 11 ianuarie acest raspuns nu a venit. De asemenea, Ambasada a solicitat prezenta unor reprezentanti in centrele de plasament in care se afla cei doi minori. Procedura este inca in derulare, conform ambasadorului Calin Fabian. Intr-un raspuns solicitat de Jurnalul National, ambasadorul Romaniei in Olanda a precizat ca "posibilitatile de actiune ale ambasadei sunt limitate, avand in vedere ca in prezent pe rolul instantelor olandeze se afla o procedura judiciara in curs. Prin urmare, demersurile ambasadei nu pot interfera cu acestea, in virtutea obligatiei respectarii legislatiei tarii de resedinta si a independentei justitiei. De asemenea, trebuie avut in vedere ca, atat mama, cat si copiii sunt si cetateni olandezi si au domiciliul in Olanda (familia a solicitat inregistrarea minorilor la autoritatile romane abia la sfarsitul anului 2007), practic, acestia fiind sub jurisdictia autoritatilot olandeze".

Legea olandeza"Codul civil olandez, cartea I (cu modificarile ulterioare, in special Legea 266 din 1995), prevede posibilitatea plasarii minorilor in centre rezidentiale pentru o perioada de maximum 1 an (care poate fi prelungit cu inca un an), in cazul in care se apreciaza ca mediul in care sunt crescuti pune in pericol dezvoltarea morala, intelectuala si psihica a acestora. Este, in egala masura, important de avut in vedere rolul deosebit de important jucat intr-un asemenea context de personalul sistemului olandez de asistenta sociala, inclusiv in pozitia sa de martor, in elucidarea unui asemenea caz."
Precizari - Ambasada Romaniei la Haga