Cristian Cioaca, acuzat de violarea secretului corespondentei Elodiei Ghinescu, a intrat in legatura cu specialistul IT ploiestean Marin Adrian Nitu prin intermediul postului OTV. Cel putin asa rezulta din documentele DIICOT-Brasov si din incheierea
Cristian Cioaca, acuzat de violarea secretului corespondentei Elodiei Ghinescu, a intrat in legatura cu specialistul IT ploiestean Marin Adrian Nitu prin intermediul postului OTV. Cel putin asa rezulta din documentele DIICOT-Brasov si din incheierea de sedinta a Curtii de Apel Brasov, care a decis, miercuri, punerea in libertate a celor doi. In urma acestei relatii, Cioaca ar fi beneficiat de intregul continut al casutelor de e-mail ale sotiei sale disparute, iar hackerul Nita a primit in contul iubitei suma de 3.000 de dolari. Aseara, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii i-au reaudiat pe inculpati, la cererea procurorilor DIICOT, care au formulat recurs. La inchiderea editiei, magistratii ii audiasera separat si au inceput sa judece recursul pe fond. Cioaca si Nitu sunt acuzati de infractiuni informatice, alaturi de un alt politist brasovean, Marius Breazu, aflat astazi in misiune in Noua Zeelanda.

Cristian Cioaca ajuns ieri dimineata, la Inalta Curte de Casatie si Justitie in jurul orei 9.00, fiind insotit de catre avocatul sau, Florentin Sorescu, si de o femeie necunoscuta. Dosarul privind recursul DIICOT inaintat impotriva decizie i Curtii de Apel Brasov din data de 16 ianuarie, cand instanta a refuzat sa emita pe numele lui Cristian Cioaca si a hacker-ului ploiestean Marin Adrian Nitu, mandate de arestare preventiva, avea pozitia 55, astfel incat judecarea a avut loc abia seara. Initial, instanta a luat spre judecare dosarele cu arestati, iar la ora 13.00 sedinta a fost suspendata pentru 30 de minute, ea fiind reluata la ora 13.30. La intoarcere, avocatul Florentin Sorescu le-a declarat jurnalistilor prezenti ca, in legatura cu acuzatiile care ii sunt aduse clientului sau, „in mod normal, infractiunea care ar fi valabila era cea de divulgare a secretului coespondentei, dar doar in cazul in care ar fi fost savarsita. Or, in mod normal, trebuind plangerea prealabila a Elodiei si ea neavand cum sa depuna aceasta plangere, Parchetul a fortat nota si a incercat sa mearga pe infractiuni la sistemele informatice. Aceasta incadrare este ridicola“. Cristian Cioaca a intrat in sala de judecata in jurul orei 18.30. Parchetul a cesut instantei sa-i reaudieze pe politist si pe hacker, insa avocatii s-au opus, deoarece cererea a fost formulata in baza art. 140 (3) din Codul de procedura penala, care priveste audierea arestatilor, ceea ce, in acest caz, nu se impunea. Cu toate acestea, magistratii Inaltei Curti au decis ca audierea este necesara.

„Gardianul“ a intrat in posesia motivarii Curtii de Apel Brasov, cu numarul 2 F, din data de 16 ianuarie. Astfel, instanta sustine ca, in ceea ce-l priveste pe Cristian Cioaca, este de observat ca, la data de 2 septembrie 2007, trecusera trei zile de la data la care acesta constatase disparitia sotiei sale Elodia Ghinescu si nu avea niciun fel de informatii despre ea. In aceste conditii, Cioaca a luat legatura cu Marius Breazu, a carui nasa de cununie este Elodia Ghinescu, si impreuna au incercat sa afle unele date din sistemul informatic aflat la domiciliu. Din acest motiv, mai sustine instanta brasoveana, cei doi arata ca au deschis PC-ul si au putut avea acces pentru ca nu exista niciun fel de restrictie de parolare pe adresa de e-mail a Elodiei Ghinescu din yahoo. „Oricum, imprejurarea ca inculpatul este sotul celei care detinea adresa de e-mail si ca accesarea s-a facut intr-o situatie destul de grava, legata de presupusa disparitie a Elodiei Ghinescu, cu scopul declarat de a o gasi pe aceasta, constituie o realitate ce nu poate fi ignorata si care naste semne de intrebare cu privire la lipsa de legitimitate a accesarii sistemului informatic, precum si cu privire la reprezentarea de ordin subiectiv cu care s-a actionat. De asemenea, mai trebuie retinut ca, potrivit celor declarate, accesarea e-mailului se putea face fara parola, printr-o setare automata. De aici, nu se poate presupune nici interzicerea accesului, nici interzicerea preluarii datelor, a mesajelor, dat fiind ca aceasta preluare a ramas in cadrul familial, informatiile fiind detinute de sotul celei in cauza si de sora acestuia“, mai sustine judecatorul Alexandru Vasiliu.

Continutul corespondentei a fost dat publicitatii la indemnul lui Cioaca
Cu toate ca instanta nu considera ca informatiile preluate din casuta de e-mail a Elodiei, in documentele DIICOT Brasov se arata clar ca hacker-ul Adrian Nitu, dupa ce a vazut la televizor, a cautat pe calculator si a gasit o fotografie cu o persoana care semana cu Elodia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.