In timp ce mai multe tari europene se plang ca Statele Unite s-au folosit de ajutorul lor in razboiul din Irak, iar apoi le-au uitat, Romania este data de aliatul de peste ocean drept "model de revitalizare" a relatiilor dintre SUA si aliatii lor,

In timp ce mai multe tari europene se plang ca Statele Unite s-au folosit de ajutorul lor in razboiul din Irak, iar apoi le-au uitat, Romania este data de aliatul de peste ocean drept "model de revitalizare" a relatiilor dintre SUA si aliatii lor, scrie "Christian Science Monitor" citat de Mediafax. Numai cateva caracteristici ale strategiei americane fata de Romania i-au permis Washingtonului sa obtina sprijinul Bucurestiului.

TERMEN SCURT. Astfel, Romania le-a oferit SUA spatiul sau aerian in timpul razboiului din Irak, si-a trimis trupe in aceasta tara si a permis instalarea de baze americane la Marea Neagra.

Drept recompensa, SUA au declarat-o "economie de piata functionala" si i-au oferit Bucurestiului "ultimul cuvant" in amplasarea bazelor militare pe litoralul romanesc. In plus, Romania nu s-a suparat pe SUA ca nu a eliminat obligativitatea vizelor pentru cetatenii sai. In schimb, Polonia, de pilda, a vociferat, mai ales in ceea ce priveste amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul sau, promisiune reanalizata acum de noul guvern de la Varsovia. Totusi, americanii nu ne vad pe noi ca pe "aliatul lor pe termen lung", ci pe polonezi, afirma un oficial de la Pentagon.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.