"Novel food" sau alimente noi sunt produse care nu au fost consumate in Uniunea Europeana pana in 1997. Pot fi alimente novatoare, produse cu ajutorul noilor tehnologii, sau mancaruri care nu se consumau in mod traditional in UE si care provin de cele mai multe ori din tarile din lumea a treia.

REGULI. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va accepta pentru consum doar acele alimente care nu prezinta un pericol pentru sanatatea populatiei, care nu sunt nocive din punct de vedere nutritional si care nu-l induc in eroare pe consumator. Inainte de a fi introduse pe piata europeana, alimentele noi trebuie sa treaca printr-un comitet stiintific, care sa isi dea girul pentru siguranta lor. De asemenea, trebuie sa stabileasca modul in care se vor eticheta aceste produse. Potrivit comisarului pentru sanatate, Markos Kyprianou, aceasta masura "va pune la dispozitia consumatorilor cea mai recenta gama de alimente si va oferi industriei alimentare un mediu de afaceri favorabil in Europa". EFSA doreste simplificarea procedurilor de acordarea a autorizatiilor pentru "novel food" pentru a incuraja industria alimentara.

Insa statele membre pot interzice vanzarea acestor alimente pe teritoriul lor, daca apreciaza ca sunt nocive. Un exemplu de ingredient nou este un tip de ulei bogat in DHA (acid docosahexaenoic) destinat utilizarii pentru produsele lactate si substituti ai laptelui, pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. De asemenea, acesta poate fi folosit in grasimi tartinabile, cereale pentru micul dejun, suplimente alimentare si produse dietetice.