CE BEM, CE MANCAM
Produsul contine 2,15% afine, restul sunt chimicale
Sucul de afine are o pondere atat de mica in aceasta bautura incat a fost nevoie de trei coloranti chimici pentru a crea un aspect specific acestor fructe.

Bautura fermentata nedistilata, linistita, din zaharuri cu indulcitor si aroma de afine "Flora afine" are o tarie alcoolica de 15% vol. Pe eticheta sunt inscrise urmatoarele: "bautura fermentata nedistilata linistita din zaharuri, afine 2%, suc de afine min. 0,15%, arome, acidifiant: acid citric E 330, indulcitor: aspartam (contine o sursa de fenilalanina) E 951, conservant: sorbat de potasiu E 202, coloranti: caramel E 150, azorubin E 122, indigotin E 132".

ANALIZA. "Flora" este o bautura alcoolica fermentata, linistita, obtinuta din zaharuri fermentabile cu drojdii speciale, inalt acooligene cu tarie alcoolica de 15% vol., cu adaos de afine 2%, suc de afine 0,15%, arome. Toate acestea au fost amestecate cu aditivi alimentari din categoria acidifiantilor - E 330, indulcitorilor - E 951, conservantilor - E 202 si colorantilor - E 150, E 122 si E 132.

In prezenta alcoolului, aditivii alimentari devin si mai toxici, trage un semnal de alarma profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Astfel, edulcorantii artificiali de tipul aspartamului determina inrautatirea metabolizarii alcoolului de catre ficat. Produsii rezultati sunt extrem de neuroto-xici, determinand imbatarea mult mai rapida.

Citeste si:

Colorantii azoici de sinteza E 122 si E 132 in acest context devin si mai agresivi, putand provoca persoanelor sensibile greata, voma, hipertensiune, tumori cerebrale. De asemenea, azorubina este incriminata in aparitia sindromului de hiperactivitate si tulburare de concentrare (ADHD).

CONCLUZII. Din cauza combinatiei de ingrediente, extrem de nocive produsul analizat este interzis copiilor, adolescentilor, tinerilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu afectiuni renale si hepatice, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu boli dermatologice, cu afectiuni ale tractului digestiv, persoanelor cu maladii neurologice si neurodegenerative, celor cu boli dermatologice, supraponderalilor si obezilor, batranilor, diabeticilor, bolnavilor de hiperuricemie (guta). Produsul este interzis bolnavilor de fenilcetonurie, din cauza continutului de fenilalanina. Fumatorii trebuie sa tina cont de faptul ca, in prezenta alcoolului, efectele tigarilor sunt potentate, afectand sanatatea. Nu trebuie uitat ca un consum excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii.

Indigotina Colorantul artificial E 132 administrat concomitent cu nitritul de sodiu (E 250) poate provoca animalelor de laborator leziuni ale materialului genetic. Aceste combinatii sunt posibile in preparate de carne, dulciuri, lichioruri. Chiar daca este folosita singur in produsele alimentare, indigotina (carminul indigo) poate provoca alergii persoa-nelor sensibile, greata, voma, hipertensiune, tumori cerebrale. Specialistii nu recomanda ca E 132 sa fie consumat in mod frecvent.