MEDIU - Plasticul se degradeaza in peste 100 de ani
Pungile din plastic nebiodegradabil vor fi inlocuite cu unele din material biodegradabil, din stofa sau din hartie, pentru a proteja mediul inconjurator.   Ministrul Med
MEDIU - Plasticul se degradeaza in peste 100 de ani
Pungile din plastic nebiodegradabil vor fi inlocuite cu unele din material biodegradabil, din stofa sau din hartie, pentru a proteja mediul inconjurator. Ministrul Mediului, Attila Korodi, pregateste o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabil vor fi inlocuite cu pungi din plastic biodegradabil, hartie sau stofa. In acest sens, autoritatile vor sa ii taxeze foarte tare pe comerciantii care vor introduce pe piata pungi din plastic nebiodegradabil. “Utilizarea pungilor din plastic nebiodegradabil, disponibile gratis la comercianti, va fi taxata drastic pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu se va percepe nici o taxa”, a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului. Un roman foloseste anual 250 de pungi din plastic nebiodegradabil pentru o perioada de 20 de minute, conform statisticilor. Korodi a explicat ca o punga din plastic de calitate buna se descompune in circa o suta de ani, iar una din platic biodegradabil se descompune in cateva luni. Mai mult, o punga ecologica costa doar cu 5% mai mult fata de o punga din plastin nebiodegradabil, care polueaza mediul inconjurator. “Speram ca taxarea sa ii descurajeze pe operatorii care pun in circulatie acest gen de ambalaje si sa-i faca sa se reorienteze spre ambalaje ecologice, dupa exemplul Irlandei, unica tara din Uniunea Europeana unde functioneaza acest sistem”, a spus Korodi. INFORMARE. Pentru ca masura sa poata fi pusa in practica este nevoie de informarea cetatenilor cu privire la riscurile pe care le reprezinta pungile din plastic pentru mediul inconjurator. In acest sens, autoritatile vor face campanii de comunicare. “Vom face campanii de comunicare pe aceasta tema si mizam si pe crearea unei concurente in acest domeniu, in sensul ca, probabil, vor aparea retaileri care vor prefera sa renunte la ambalajele nedegradabile in favoarea pungilor fie din plastic biodegradabil, fie din hartie, fie din stofa”, a spus Korodi Attilla. In prezent la noi in tara nu exista facilitati de productie pentru pungi din plastic biodegradabil, acesta fiind un plastic special, cu o compozitie chimica modificata, ce-l face sa se distruga in doar cateva luni, la temperaturi de 30 de grade Celsius. Legea va fi gata in primavara O astfel de masura nu se poate lua de la o zi la alta, motiv pentru care actul normativ va fi gata pana in primavara, iar intrarea in vigoare se va face treptat, existand chiar o perioada de tranzitie. Ministrul Mediului spera ca efectele sa se vada la inceputul lui 2009. Korodi a explicat ca aceasta schimbare vizeaza doar pungile din plastic nebiodegradabil, nu si alte categorii de ambalaje. “Nu putem sa cerem ca alte ambalajele sa fie facute din materiale biodegradabile, intrucat unele dintre ele se tin pe stoc poate si un an, iar schimbarea tipului de ambalaj ar putea pune in pericol siguranta consumatorului”, a mai spus Korodi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.