Anul 2008 a inceput intr-o nota de frenezie turistica. Pe de o parte aglomeratia din statiunile montane unde nu aveai loc sa arunci un ac, iar pe de alta cozile umilitoare la care pensionarii se "bateau" pentru a prinde un bilet la tratament.  C
Anul 2008 a inceput intr-o nota de frenezie turistica. Pe de o parte aglomeratia din statiunile montane unde nu aveai loc sa arunci un ac, iar pe de alta cozile umilitoare la care pensionarii se "bateau" pentru a prinde un bilet la tratament. Cele doua extreme macina societatea romaneasca inca de acum 17 ani. Destinatiile cele mai cerute de cei aflati la varsta a doua sau a treia sunt Baile Felix sau Sovata, unde pe langa factorii de cura pot beneficia si de conditii omenesti de cazare si masa. Din pacate locurile subventionate din aceste locatii sunt putine asa ca oamenilor nu le ramane decat sa-si aleaga alte statiuni, unde inafara de ambientul natural, restul este jalnic. Unitati de cazare murdare, pline de igrasie, mobilier imbatranit de atatea reparatii, cantine unde mancarea se gateste de la conserve. Dar, oricum ar fi, pensionarilor nostri nu le este dat sa faca nazuri. La polul opus se afla persoanele publice de pe plaiurile mioritice care trebuiesc vazute cum isi petrec vacanta in tara. Astfel, pentru a putea fi remarcate ele trebuie sa se afle in cele mai la moda statiuni, la cele mai scumpe hoteluri. Mai exista si o mica parte care doresc sa se faca remarcati prin excentricitati asa ca isi aleg destinatii de top de pe mapamond si aici am putea da exemplul: Brazilia, Bali sau Jamaica. Diferentele incep sa ia proportii exagerate, ceea ce reprezinta un semnal de alarma vizavi de economia romaneasca. O alta situatie, de aceasta data statistica se refera la numarul de romani care au preferat sa-si petreaca vacanta de Craciun si/sau Revelionul pe alte meleaguri decat cele neaose. Conform datelor puse la dispozitie de Federatia Patronatelor din Turism, numarul romanilor care au preferat sa plece din tara de sarbatori a fost cu circa 25% mai mare ca anul trecut. O prima explicatie ar fi faptul ca preturile "de afara" sunt mai mici decat cele de la noi. Apoi ar mai fi si aspectul calitatii serviciilor si nu in ultimul rand, gradul de civilizatie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.