Inflatia a atins in SUA cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, cresterea industriala s-a oprit, presedintele Federal Reserve este audiat in Comisia Buget din Camerea Reprezentantilor iar liderii democrati din Congres au cerut un pachet de interventi
Inflatia a atins in SUA cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, cresterea industriala s-a oprit, presedintele Federal Reserve este audiat in Comisia Buget din Camerea Reprezentantilor iar liderii democrati din Congres au cerut un pachet de interventii de cel putin 150 miliarde dolari pentru a stimula economia si a evita recesiunea. Noua furtuna economica care a lovit SUA a inceput miercuri, 16 ianuarie, cand Ministerul american al Muncii a publicat datele anuale ale inflatiei, iar pe Wall Street se vorbeste tot mai mult de "recesiunea iminenta", informeaza ziarul italian La Stampa consultat de Rompres.

In 2007, inflatia a crescut cu 4,1 la suta comparativ cu 2,5, in 2006. Este cea mai rea cifra din 1990 incoace, cand la Casa Alba se afla George Bush tatal iar saltul inainte a fost de 6,1 la suta. S-a inceput cu scumpirile la energie si bunuri alimentare in timp ce cresterea la alte produse a fost tinuta in frau, la 2,4 la suta, o usoara scadere comparativ cu 2,6 la suta in anul anterior.

Cresterea brusca a inflatiei coincide cu noile semnale de slabire a economiei americane: a crescut somajul, a slabit sectorul minier, iar in luna decembrie industria a avut o crestere egala cu zero.

Asediata de vestile proaste, Federal Reserve condusa de Ben Bernanke preconizeaza la sfarsitul lunii o noua reducere a taxelor - posibil cu jumatate de punct - dar cresterea inflatiei ar putea sa o oblige la revizuirea planurilor. Pozitia lui Bernanke este complicata de faptul ca se confrunta cu presiunile crescande din partea liderilor democrati din Congresul de la Washington in favoarea unei aprobari rapide a unui pachet consistent de stimulente pentru economie.

Presedintele George W.Bush a dat asigurari ca va aborda posibilitatea de a aproba un stimulent economic, la 28 ianuarie, cu prilejul discursului sau privind Starea Uniunii, dar democratii nu intentioneaza sa astepte atat de mult timp si, in opinia ministrului economiei din Administratia Clinton, Larry Summers, au deja clara suma pachetului necesar: cel putin 150 de miliarde de dolari.

Intre timp, Congresul a accelerat lucrurile. Dupa o intrevedere cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, liderul republicanilor John Bohemer a anuntat un acord cu consensul ambelor partide: ''Vom lucra impreuna pentru a incerca sa ducem la bun sfarsit un pachet care sa fie realmente un stimulent''.

In audierea prevazuta la 17 ianuarie in fata Comisiei Buget din Camerea Reprezentantilor, Bernanke este chemat sa se pronunte tocmai privind astfel de cereri, in timp ce Casa Alba face presiuni asupra sa sa nu incline prea mult de cealalta parte. Pentru Bernanke este o zi foarte grea. Aangajamentul de a tine sub control inflatia, asa cum a reusit Alan Greenspan, nu a dat roadele dorite, in timp ce reducerea ratelor dobanzii a adus putina usurare economiei afectate de criza creditelor imobiliare.

"Bernanke a spus deja ca este favorabil stimularii economice, ii cer sa explice ce intentioneaza sa faca", a dat asigurari John Spratt, presedintele democrat al Comisiei Buget.

Este nevoie sa se actioneze si Bernanke trebuie sa vorbeasca clar. In joc este credibilitatea presedintelui Federal Reserve care in prezent este prins intre doua focuri din cauza opozitiei republicanilor fata de masuri paliative care ar putea fi contraproductive. Daca democratii apasa pe accelerator este si pentru ca doresc sa il puna in dificultate pe Henry Paulson, ministrul de finante, si sa faca in asa fel ca Administratia Bush sa apara in intarziere privind o criza economica ajunsa de acum in centrul preocuparilor electoratului.

"Riscul este de a face prea putin, prea tarziu", l-a avertizat Summers pe Paulson.

Liderii democrati vizeaza sa determine aprobarea de catre Bush a legii privind stimularea economica in termen de 30 de zile.

"Trebuie sa includa si subventiile pentru incalzire si pregatire profesionala pentru cei care au pierdut locul de munca", a sugerat senatorul de Massachusetts, Ted Kennedy.

Temerile privind inflatia si incertitudinile legate de economie au afectat Wall Street, care este conditionata si de bilanturile negative ale corporatiilor Intel si Wells Fargo. In spatele incertitudinii operatorilor se afla faptul ca pe Wall Street se vorbeste tot mai mult de "recesiunea iminenta".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.