Un articol despre ofertele turistice ale lunii ianuarie poate parea majoritatii inoportun, data fiind incheierea cu putin timp in urma a sarbatorilor de iarna, evenimente in urma carora cu totii am cheltuit din plin, petrecand alaturi de cei dragi. T
Un articol despre ofertele turistice ale lunii ianuarie poate parea majoritatii inoportun, data fiind incheierea cu putin timp in urma a sarbatorilor de iarna, evenimente in urma carora cu totii am cheltuit din plin, petrecand alaturi de cei dragi. Totusi, el se poate adresa celor care mai au de recuperat zile din concediul anului trecut, acelora care doresc sa se relaxeze abia acum, dupa tumultul sarbatorilor de iarna sau celor care vor sa fie la curent cu fluctuatiile preturilor din industria ospitaliera, cu adevarat impresionante in aceasta perioada.
Dupa sarbatori, relaxare prin practicarea schiului
Inceputul de an a venit cu ninsori bogate, nametii stransi pe intreg cuprinsul tarii parand sa garanteze o perioada indelungata de acum inainte in practicarea sporturilor pe zapada. Romania si implicit intreaga Europa, promoveaza schiul in lunile de iarna, majoritatea sejururilor in tari precum Austria, Italia, Franta dar si in a suratelor mai modeste de felul Slovaciei sau Bulgariei, axandu-se pe acest tip de loisir. Traseele montane si alpinismul ocupa de asemenea un loc important in cataloagele agentiilor de turism. Pe partiile romanesti se schiaza de la inceputul anului in conditii bune, stratul de zapada situandu-se intre 50 si 100 de centimetri, statiunile montane oferind acces publicului pe majoritatea traseelor, indiferent de gradul de dificultate.
Din cauza crivatului si a gerului persistent zapada este in unele locuri viscolita sau cu o crusta usor inghetata la suprafata. Amatorii partiilor cu zapada abundenta se pot indrepta spre zona Arieseni sau Balea Lac, acolo unde stratul de zapada depaseste 100 de centimetri. Predealul si Poiana Brasov ofera conditii prielnice dar partii foarte aglomerate, o alegere inspirata reprezentand-o conform sugestiilor oferite la inceputul anului de catre Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani, partiile din zona Semenic, Cavnic, Caras Severin, Harghita sau Straja, acolo unde se schiaza in conditii bune si uneori foarte bune.
Pentru cei dornici sa testeze si alte masive muntoase, in afara coamelor inzapezite ale Carpatilor, agentiile de turism ofera variante atractive ca pret si conditii. In Alpii austrieci tarifele privind cazarea s-au redus considerabil, astfel 7 nopti intr-un hotel de 3 stele putand fi achizitionate acum la preturi cuprinse intre 400 - 500 de euro de persoana, fata de perioada sfarsitului de an cand sumele atingeau si pragul de 1.000 de euro de persoana. La comun, pentru grupuri de 4 - 7 persoane, tariful pentru 7 nopti ajunge la putin peste 100 de euro de fiecare. Muntii Tatra, recunoscuti datorita peisajelor superbe si a traseelor cu grad de dificultate variat, atrag turisti, prin practicarea unor costuri situate de multe ori sub cele ale statiunilor romanesti. Cazarea in camera double poate fi astfel obtinuta cu sume cuprinse intre 20 si 40 euro pe noapte, in vile de 2 si 3 stele. In medie, cam aceleasi tarife le practica si vecinii nostri bulgari, in resorturile situate in Bansko, Borovets sau Pamporovo. In marea lor majoritate, destinatiile, fie ca sunt interne sau externe, cunosc o scadere sesizabila a preturilor in sectorul cazarilor si nu numai. Incepand de acum si pana la sfarsitul lunii martie, se vor inregistra constante micsorari ale tarifelor, atingand in perioada martisorului, in cadrul aceleiasi locatii, o treime din costul total al unei nopti de Revelion. Astfel, cei doritori in a practica sporturi de iarna sau doar in a efectua drumetii in zona montana, pot achizitiona acum pachete turistice la preturi rezonabile; cazarea, indiferent de zona aleasa pe continent, in regim hotelier si cu mic dejun asigurat, plecand de la sume modice de 20 si 30 de euro si ajungand la un maxim de 500 de euro pentru un apartament cu toate dotarile incluse.
Plaja si destinatii insorite in luna ianuarie
Exista si o categorie de persoane pentru care iarna nu naste motive suplimentare de bucurie, odata cu incheierea sarbatorilor, existenta zapezii si a frigului permanent dovedindu-se un factor constant de uzura, atat fizica cat si psihica. Pentru acestia, agentiile de turism pregatesc ca de fiecare data, sejururi in zone cu temperaturi ridicate si clima blanda, pe tot parcursul anului. Cunoscute destinatii exotice, tari precum Thailanda, Egipt, Tunisia sau Dubai, vin cu o practica ospitaliera noua si tehnici de relaxare complet diferite de cele europene, inregistrand un interes tot mai crescut in randul europenilor. Servicii all-inclusive, centre de masaj spe cializat, festivaluri cu specific zonal sau excursii organizate in locuri incarcate de istorie si mister, fac ca aceste regiuni sa fie la mare cautare, chiar si in perioada iernii. Astfel, un sejur de 7 zile in Tunisia se situeaza intre 250 si 700 de euro in functie de regimul de cazare oferit, Egiptul cu ale sale magnifice piramide este ofertat si el pentru aceeasi perioada la preturi rezonabile de 350 pana la 800 de euro, destinatiile mai scumpe din Asia atingand de cele mai multe ori trei zerouri pentru o persoana. Totusi, pentru cei care doresc sa practice inca din prima luna a anului si alte sporturi in afara de schi sau snowboard, aceste sume nu reprezinta un impediment, sporturile acvatice precum surful sau scuba divingul, putand fi testate cu succes aici, de-a lungul plajelor largi si permanent insorite.
In definitiv, intr-un secol al vitezei si al activitatilor diverse si cronofage, timpul liber pare ca este ceea ce tuturor le lipseste acum. Momentele in care o evadare din cotidian poate fi realizata, sunt rare, iar valoarea acestora se masoara de multe ori in plan senzitiv si mult mai rar in cel pecuniar. Chiar daca ne aflam in extrasezon, un sejur de cateva zile poate insemna mai mult decat o simpla gura de oxigen. Oferta bogata a agentiilor si turoperatorilor in turism, la inceput de an, lasa tuturor posibilitatea efectuarii unei analize atente, pentru achizitionarea celei mai profitabile vacante, la un raport pret/calitate imbatabil.
Posibilitati de cazare pentru cei care indragesc zapada
Pentru cei ce iubesc iarna si doresc sa se bucure pe deplin de acest anotimp, optiunile de cazare in zonele cu posibilitati de practicare a sporturilor specifice sunt multiple. In tara, preturile pleaca de la 15 euro la pensiuni de 2 stele in Ardeal si Nordul Moldovei, ajungand pana la 100 de euro in hotelurile de 4 si 5 stele de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov (foto). Preturi similare, uneori chiar mai reduse, practica si statiunile montane din tari precum Bulgaria, Cehia, Slovacia si uneori Austria in functie de zona aleasa. Aici, avantajul il reprezinta sejururile organizate in grupuri de prieteni a cate 6 - 8 indivizi, cazarea in camere cu paturi multiple reducand foarte mult pretul de persoana, undeva in jurul sumei de 10 euro pe noapte. Italia, Elvetia dar mai ales Franta au preturi la hoteluri mai ridicate, ce pleaca de la 100 de euro pe noapte de persoana, depasind uneori si 1.500 de euro la inchirierea unui apartament in Chamonix sau Val Thorens, statiuni de lux din Alpii francezi.
Variante insorite pentru perioada de iarna
Tarile din Nordul Africii cu plaje la Marea Mediterana, precum Maroc, Algeria, Tunisia sau Egipt, practica preturi atractive in aceasta perioada, oferind sejururi de 7 pana la 10 zile si circuite in care pretul total pentru o zi de cazare cu masa asigurata nu depaseste in general 50 de euro de persoana. Plimbarea cu feribotul, vizitarea unor obiective respectand arhitectura araba, multe dintre ele devenite patrimonii UNESCO in urma mostenirii istorice importante, dar mai ales contactul cu o societate fenomenala, ce naste si azi aprigi controverse, reprezinta alegerea ideala in privinta unui turism cultural foarte apreciat. Asia surprinde si ea prin intermediul unor state care si-au dezvoltat in ultimul deceniu industria ospitaliera, intr-un ritm ametitor. Printre acestea, pot fi mentionate tari precum Singapore, Myanmar sau Thailanda, adevarate paradisuri, in care pe primul plan se situeaza constant, respectul fata de vizitator si indeplinirea in timp cat mai scurt si prin metode cat mai atractive a dorintelor sale. Aici, un sejur de cateva zile depaseste de cele mai multe ori 1.000 de euro de persoana, un pret ridicat, dar justificat prin posibilitatile nenumarate de petrecere a timpului liber, multe dintre acestea incantatoare prin exotismul si caracterul original afisat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.