Cele mai importante piete de actiuni au inregistrat miercuri scaderi masive de peste 20 de procente, ca un fel de de prevestire sumbra legat de starea economiei mondiale, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Rompres.

Investitorilor c
Cele mai importante piete de actiuni au inregistrat miercuri scaderi masive de peste 20 de procente, ca un fel de de prevestire sumbra legat de starea economiei mondiale, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Rompres.

Investitorilor care au deschis miercuri televizorul, pentru a urmari emisiunea bursiera, "le-a cam cazut bucata de croasant din gura" de groaza. Bursele asiatice s-au aflat din nou in zona minusurilor, indicele Hang Seng de la Hong Kong inregistrand un recul de circa 1.400 de puncte, adica mai mult de 5,4 la suta, aceasta fiind cea mai neagra zi de pe aceasta piata bursiera de dupa cele care au urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001. Piatra de temelie pentru alte zile insangerate la Bursele europene a fost astfel pusa. Insa caderile masive ale actiunilor de la Bursele din Hong Kong si Tokio prevestesc ceva si mai rau si anume ca mult laudata teorie a "mai multor locomotive" (tarile in curs de dezvoltare, aflate in ascensiune, urmau conform teoriei sa ajute la scoaterea din mocirla a economiei mondiale si sa o salveze astfel de la o recesiune puternica), promovata de expertii germani in economie, nu prea este conforma cu realitatea. De miercuri insa un lucru este clar si anume ca la Bursele mondiale a inceput caderea.

O piata in scadere (piata 'bear') apare din punct de vedere tehnic atunci cand indicii bursieri scad cu mai mult de 20 la suta sub valorile maxime atinse mai inainte. Conform acestei definitii, piata 'bear' si-a facut intrarea saptamana aceasta la Viena, Hong Kong sau Tokio dar si la nivelul indicilor secundari germani MDax si TecDax sau in ce priveste indicele Nasdaq de la Bursa din New York. Cel mai important indice bursier al mapamondului, Dow Jones Industrial din New York, nu este nici el departe de a intra in cursa scaderilor. Doar indicele german DAX se mentine inca surprinzator de bine pe pozitie, cu o scadere de ceva mai mult de cinci la suta sub valoarea maxima si asta in ciuda unor evenimente care ar fi trebuit sa produca ingrijorare pe piete precum descoperirea actiunii de acoperire a problemelor de pe piata subprime de catre compania de finantari imobiliare Hypo Real, ceea ce a facut ca marti cursul acesteia sa scada cu peste 30 la suta, sau afacerea de coruptie de la compania de constructii de masini Gildemeister, care a facut ca actiunile MDax, mult laudate pana atunci, sa se prabuseasca dramatic zilele trecute.

Miercuri au fost aruncate pe piata, in panica, actiuni din domeniul tehnologic si financiar. Hartiile de valoare sunt afectate puternic de speculatiile legate de alte pierderi dramatice in urma crizei subprime de pe piata americana. Afectate de aceasta criza nu sunt doar bancile americane ci si acelea germane. Astfel, banca Commerzbank s-a aflat in focuri in urma zvonurilor legat de 'pierderi speciale' la nivel de banca in timp ce indicii bursieri pentru domeniul tehnologic au fost afectati de rapoartele negative venite din zona Intel.

Un sfarsit al crizei bursiere nu se contureaza inca iar revista Financial Times Deutschland a calculat ca bancile ar fi pierdut in zona subprime, in anul 2007, in jur de 130 de miliarde de dolari, aceasta nereprezentand decat o parte din pierderile reale. Expertii germani Peter Bofinger si Wolfgang Franz se asteapta ca aceasta criza financiara sa atinga punctul culminant in 2008, dupa care va da inapoi incet. Totusi, exista si analisti economici precum William de Vijlder, economist sef la Fortis Investment, care sunt ceva mai optimisti. De Vijlder este astfel de parere ca, desi sirul stirilor economice proaste nu va conteni, la un moment dat aceste tipuri de stiri vor pierde din valoarea informationala si astfel nu vor mai afecta modul de evaluare a actiunilor.

Observatorii economici preconizeaza faptul ca dobanzile de baza de pe piata americana vor fi reduse gradual de la 4,25 la suta la 2,5 la suta iar De Vijlder se asteapta chiar ca pe intregul an sa se inregistreze un plus de cinci pana la zece procente pe pietele de actiuni ale natiunilor industrializate, asta in cazul in care nu va aparea o recesiune fara putinta de intoarcere si care va depasi granitele SUA.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.