Cautate si foarte apreciate de turistii din lumea intreaga, centrele spa reprezinta institute de recuperare, infrumusetare si mentinerea prin exercitiu a parametrilor fizici in conditii optime. Termenul se constituie din initialele expresiei latinest
Cautate si foarte apreciate de turistii din lumea intreaga, centrele spa reprezinta institute de recuperare, infrumusetare si mentinerea prin exercitiu a parametrilor fizici in conditii optime. Termenul se constituie din initialele expresiei latinesti "sanitas per aquam", cu sensul de - sanatate prin tratamentul cu apa. Statiunile balneare romanesti avand caracteristici similare constituie unul din segmentele importante ale turismului autohton, Romania fiind beneficiara, in prezent, a unei treimi din izvoarele termale si minerale ale Europei.
Centru de tratament cu origini in perioada Evului Mediu
Cea mai mare statiune cu regim permanent se afla situata in vestul tarii, in judetul Bihor. Cunoscuta sub denumirea de Baile Felix, localitatea a fost atestata documentar cu titulatura Termae Varadienses inca de la inceputul secolului XIII printr-o Diploma emisa de Vatican. Varadinum era numele latin al orasului Oradea, intemeiat in urma cu 9 secole. Asezarea, situata la circa 8 kilometri fata de resedinta de judet, in comuna Sinmartin, dispune de izvoare cu apa geo-termala si namoluri sapropelice cu proprietati curative, certificate. Odata cu secolul XVIII, un anume Felix Heldres, descopera si utilizeaza izvorul din regiunea ce ulterior ii va purta numele si astfel, patru decenii mai tarziu, apare primul bazin din lemn pentru bai publice. Zona incepe sa cunoasca treptat dezvoltarea, luand forma unui centru de tratament specializat. In prezent, Baile Felix dispun de bazine cu apa termala, instalatii pentru aplicatii cu parafina sau namol, sisteme de electro si hidro terapie, saune, piscine si sali de gimnastica medicala. Temperatura apelor termale variaza intre 20 si 49 de grade, continutul ridicat de saruri minerale recomandand-o in tratarea afectiunilor reumatismale, neurologice, post-traumatice sau ginecologice. Procedurile efectuate sunt multiple, precum kineto, hidro si electroterapie, aerosoli, bai de lumina sau tratamente cosmetice.
Clima cu temperaturi moderate indiferent de anotimp
Asezata in campia Crisurilor, la 140 de metri altitudine, statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii perfecte de odihna si relaxare, intr-un sezon de vacanta permanent, datorat climatului continental de influenta mediteraneana, cu ierni blande si veri moderate. Aflata astfel la dispozitia turistilor, indiferent de anotimp, regiunea care dispune de aproximativ 7.000 de locuri de cazare, practica preturi atractive, chiar si in sezonul sarbatorilor, o dovada constituind-o numarul mare de rezervari solicitate in perioada Revelionului 2008, tocmai incheiat. Situata intr-o zona deluroasa, bogata in paduri de foioase - fagi si stejari - localitatea se remarca si prin prezenta unei rezervatii de nuferi albi, asemanatori celor din delta Nilului. Floarea acestor plante tropicale, cunoscuta si sub denumirea de lotus, a devenit in timp un simbol al statiunii, fiind recunoscuta drept monument al naturii in 1931. Pentru cei care apreciaza practicarea turismului de relaxare sau pur si simplu doresc efectuarea unei cure balneare eficiente, aspectul climateric si tratamentele efectuate aici recomanda statiunea drept una dintre cele mai reusite variante, care prin avantajele sale va reusi sa pastreze viu interesul turistilor timp indelungat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.