Relatiile dintre Rusia si Marea Britanie redevin tensionate, dupa ce ieri filiala de la Sankt Petersburg a British Council a fost redeschisa, ignorand ordinul de inchidere lansat la inceputul anului de Ministerul rus de Externe sub pretextul unor
Relatiile dintre Rusia si Marea Britanie redevin tensionate, dupa ce ieri filiala de la Sankt Petersburg a British Council a fost redeschisa, ignorand ordinul de inchidere lansat la inceputul anului de Ministerul rus de Externe sub pretextul unor incalcari de ordin legislativ. In replica, Moscova a luat o prima masura, hotarand ca nu va mai elibera vize pentru noii angajati ai British Council, detasati in doua regiuni ruse.
British Council a anuntat ieri, prin vocea directorului centrului din Sankt Petersburg, Stephen Kiinock, ca vrea sa isi continue activitatea in Rusia. Deschiderea centrului, dupa pauza de Anul Nou, contravine insa unei decizii a Ministerul rus de Externe care ceruse inchiderea institutelor British Council din Sankt-Petersburg si Ekaterinburg. Redeschiderea acestor centre, avertiza Ministerul rus de Externe, va fi considerata drept o "provocare" din partea Londrei. Agentiile de presa amintesc ca intre British Council si autoritatile ruse exista un conflict de mai multa vreme, pe tema statutului sau. Asta a facut ca, in prezent, centrul britanic sa mai detina doar doua filiale regionale in Rusia, fata de 15, cate erau acum trei ani. In urma deciziei British Council de ieri, ambasadorul Marii Britanii in Rusia, Anthony Breton, a fost convocat imediat la Ministerul rus de Externe. Inchiderea institutelor British Council a fost decisa de Moscova in cadrul razboiului diplomatic dintre Rusia si Marea Britanie, soldat cu expulzarea unor diplomati de catre cele doua state. Aceste tensiuni ruso - britanice au cunoscut apogeul in special ca urmare a refuzului Moscovei de a-l extrada pe Alexander Lugovoi, omul de afaceri rus acuzat de Scotland Yard de otravirea, in 2006, a fostului spion KGB Alexander Litvinenko. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.