Moneda europeana a fost cotata ieri la 3,7106 lei, mai mult cu 4,85 bani comparativ cu cotatia consemnata vineri, acesta reprezentand cel mai mic nivel al leului in raport cu euro din ultimii trei ani, potrivit cursului afisat de Banca Nationala a
Moneda europeana a fost cotata ieri la 3,7106 lei, mai mult cu 4,85 bani comparativ cu cotatia consemnata vineri, acesta reprezentand cel mai mic nivel al leului in raport cu euro din ultimii trei ani, potrivit cursului afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pe 3 februarie 2005 moneda europeana a fost cotata la 3,7212 lei.
Singurii bucurosi de deprecierea leului sunt exportatorii. "Deprecierea leului si mentinerea fluctuatiilor cursului de schimb de pana la plus minus cinci la suta pot determina o valoare medie a exporturilor de trei miliarde euro pe luna", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), transmite Mediafax. "Dupa trei ani de suferinte, in care a avut loc aprecierea leului, cu aproape 30%, fapt ce a dus la multe pierderi, falimente si somaj inregistrate de exportatori, a venit si soarele pe poteca noastra. Nu stim cat de indelungata este aceasta perioada, dar cursul de schimb este favorabil exportatorilor.
Primarii, sabotorii bugetului
In ultima luna a anului trecut primariile au cheltuit aproximativ 2 miliarde de euro (7.098 miliarde de lei), ceea ce a condus la un deficit al bugetului general consolidat de circa 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 1,4% - prognoza anuntata de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in luna noiembrie 2007. "Mai mult, in ultimele zile ale anului trecut, la nivel local s-a cheltuit cate un miliard de lei (n.r. - aproximativ 300 milioane de euro) zilnic", a declarat Vosganian. El a adaugat ca va prezenta premierului Tariceanu un set de masuri privind cheltuielile bugetare astfel incat acestea sa nu fie accelerate spre sfarsitul anului si pentru a asigura o predictibilitate a cheltuirii banilor alocati prin Legea Bugetului, care sa asigure armonizarea executiei bugetului central cu cele locale, in conditiile autonomiei locale.
"Pe tot anul, avand in vedere cheltuielile aparute si ca urmare a schimbarii legilor in Parlament, deficitul potential ar fi putut ajunge la 5-6% din PIB. Guvernul a reusit sa-si indeplineasca obiectivul si sa-l pastreze in limitele legii bugetului precum si al reglementarilor europene, de 2,6-2,7% din PIB", a mai spus Vosganian. El a completat ca si pentru anul trecut, dar si pentru anul acesta exista resurse pentru cresterea alocarilor bugetare si pentru realizarea programelor prioritare. Printre factorii care ar fi putut duce deficitul la 6% din PIB se numara la imprumuturile contractate de administratia publica locala (650 milioane de euro, reprezentand 0,5%din PIB), acordarea de subventii producatorilor agricoli (575 milioane de euro), neincasarea in vama a TVA-ului aferent produselor provenite din tari non-UE in primul trimestru al anului 2007 (ce ar fi adus 424 milioane de euro), cresterea cu 29.000 de posturi a numarului mediu de posturi in sectorul de aparare ca urmare a suspendarii serviciului militar (360 milioane euro), devansarea cu doua luni a majorarii cu 30,5% a valorii punctului de pensie incepand cu 1 noiembrie 2007 (313 milioane euro).
Deficitul bugetului consolidat a fost anul trecut de 9,91 miliarde de lei, in condintiile unor venituri de 136,8 miliarde de lei si cheltuieli de 146,8 miliarde lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.