Memorial Ipotesti-Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" organizeaza astazi o noua editie a "Zilelor Eminescu", care va incepe la ora 10.00 cu o slujba de pomenire la bisericuta familiei Eminovici, cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", urmand ca la ora 11.00, la Amfiteatrul "Laurentiu Ulici" al Bibliotecii Nationale de Poezie sa aiba loc lansarea volumului "Eminescu. Negocierea unei imagini", de Iulian Costache, aparut la editura Cartea Romaneasca. In acelasi Amfiteatru participantii vor putea viziona documentarul "Veronica Micle - Mihai Eminescu", un film realizat de Cosmin Niculescu pentru postul B1 TV cu sprijinul Memorialului Ipotesti- Centrul National de Studii "Mihai Eminescu", urmat de lansarea filmului EMINESCU, in regia lui Veceslav Habailo (Ucraina), prezentat de Vasile Carlagciuc de la Radio Ucraina International. Manifestarile vor continua la Ipotesti pe parcursul intregii zile.
La Bucuresti, Colegiul National "Mihai Eminescu" va aniversa, astazi si maine, implinirea a 158 de ani de la nasterea poetului, cu un recital coral, o expozitie si muzica de fanfara. Astazi, va avea loc un program artistic sustinut de Corala "Nicolae Oancea", formatia Scolii Generale numarul 36 va prezenta un program intitulat "Amintind de Eminescu", iar ziaristul Ion Rogojanu va vorbi despre "Eminescu, o permanenta sursa de inspiratie". In acelasi timp, in scoala va avea loc vernisajul expozitiei "Mihai Eminescu - valori bibliofile". Apoi, pe un fond musical al fanfarei Jandarmeriei Romane, in curtea Colegiului se vor depune flori la statuia poetului. Intre orele 10.00 si 18.00, se vor desfasura mai multe ateliere de lucru avand ca teme Masca in opera eminesciana si, de asemenea, va avea loc un "Carnaval al Poemelor", o parada de masti la ciclul primar.
Concurs de creatie
Cea de-a IX-a editie a Festivalului National de Creatie "Mihai Eminescu", un concurs organizat de Primaria Sectorului 2, in parteneriat cu Muzeul Literaturii Romane, incepe, astazi la Centrul Cultural al Sectorului 2. Concursul de creatie literara - poezie, proza scurta, eseu, teatru scurt, critica - se va desfasura in intervalul 15 ianuarie - 16 iunie, adresandu-se tuturor creatorilor neconsacrati din tara, dar si din diaspora, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor sau ai altor uniuni de creatie.
Placheta bilingva
Cu acelasi prilej al aniversarii nasterii lui Eminescu, a fost editata de Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Cluj, la 125 de ani de la aparitia volumului Poesii (21 decembrie, 1883 ñ pe coperta, 1884), placheta bilingva 12 poeme pentru minte, inima si literatura/12 vers az észnek, a szivnek és az irodalomnak. Selectia poeziilor a tinut seama si de preferintele elevilor de la Colegiul National George Cosbuc Cluj-Napoca, scoala Constantin Brancusi Cluj-Napoca si scoala Ioan Opris Turda. Placheta consemneaza amanuntul ca prima traducere din Eminescu s-a intamplat in limba maghiara si la Cluj: in 1885, Sandor Jozsef publica in nr. din 25 decembrie al revistei Kolozsvari Kozlony (Informatia Clujului) poezia Atat de frageda sub titlul Cseresznyefa fehér viraga. (M.A.)