Trei judecatori ai Curtii de Apel Timisoara au scos datoare-vanduta firma HERCULES SA, din cauza ca a avut proasta inspiratie de a inchiria hotelul Minerva din Baile Herculane, pe mai bine de 11 ani. In aceasta afacere murdara mai sunt implicate d
Trei judecatori ai Curtii de Apel Timisoara au scos datoare-vanduta firma HERCULES SA, din cauza ca a avut proasta inspiratie de a inchiria hotelul Minerva din Baile Herculane, pe mai bine de 11 ani. In aceasta afacere murdara mai sunt implicate doua sereleuri ale aceleiasi familii Gavrilescu si un lichidator judiciar-fantoma adus tocmai de la Bucuresti.
Sintetic, speta este extrem de simpla. Proprietarul cedeaza hotelul in locatie de gestiune, pe o perioada de 25 de ani, pentru o chirie modica. Locatarul efectueaza unele investitii, dar are grija sa le supraevalueze de 15 - 20 de ori. In cele din urma, dupa mai bine de 11 ani, nu-si mai plateste chiria si facturile la utilitati, intrand in faliment. Proprietarul il evacueaza, potrivit clauzelor contractuale, dar chiriasul nu-si preda asa-zisele investitii, in special niste instalatii de aer conditionat care ori lipseau, ori nu functionau. In final, SC HERCULES SA se alege cu urmatoarele pagube: neplata chiriei pe mai multe luni, sase miliarde ROL achitate locatarului pentru presupuse investitii, facturi neplatite la utilitati si suportarea a 17,5 miliarde ROL pentru reabilitarea si repunerea in functiune a hotelului, in urma dezastrului lasat in urma de fostul chirias. Dupa toate acestea, datorita unor inginerii puse la cale de asa-zisi creditori ai locatarului si de lichidatorul-fantoma Vasile Dumitru, judecatorii Florin Motiu, Petruta Micu si Anca Buta dau o decizie cel putin aberanta. Obliga proprietarul hotelului la plata a 4.128.144,24 RON catre chirias, suma actualizata, de parca presupusele investitii si-ar fi sporit valoarea in timp, nu s-ar fi degradat. Bani din care urmeaza sa se indestuleze in special firmele creditorilor gavrilesti. Cu alte cuvinte, proprietarul este obligat de instanta timisoreana ca, dupa ce a primit timp de 11 ani chirie pentru bunul sau - impozitata, fireste, de stat - sa-i plateasca chiriasului dublu de cat a incasat de la acesta. Bani care urmeaza sa-i indestuleze pe smecherii creditori.
Investitii fictive
Ingineria financiara a avut urmatorul grafic. In 1993, SC HERCULES SA a inchiriat hotelul Minerva din Baile Herculane, avand 408 locuri de cazare, unei societati care ulterior si-a schimbat denumirea in SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL. Din cauza nerespectarii clauzelor, contractul a fost reziliat in 1998, prin decizia Trinunalului Dolj. Cum n-a fost chip sa-l scoata pe locatar din hotel, cele doua parti au incheiat o intelegere amiabila. Asta dupa ce chiriasului i-a mai fost cedat in locatie de gestiune si strandul termal "7 Izvoare". Printr-un contract din 2002, GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL se obliga sa renunte la beneficiul locatiilor, la datele de 1.05.2006, respectiv 1.10.2005, sa cedeze investitiile realizate cu titlu gratuit, in schimbul sumei de sase miliarde de lei, din acel moment stingandu-se orice litigiu intre cele doua parti. De comun acord, locatarul si locatorul au fost de acord sa stabileasca fictiv asa-zisele investitii realizate, la suma de 27.588.319,552 ROL, si sa nu le conteste. Si nici nu era necesar ca acest cuantum sa fie stabilit drept unul real, de vreme ce locatarul s-a obligat prin contract sa cedeze investitiile cu titlu gratuit, la implinirea termenelor mentionate.
Datoria fusese achitata
In continuare, chiriasul a intrat in incapacitate de plata, la inceputul lui 2005, si nu si-a mai platit chiria - si-asa modica - pe cateva luni. Drept urmare, a fost evacuat, opunandu-se insa sa-si predea presupusele investitii. Pe langa chiria neplatita, SC HERCULES SA a mai avut de achitat facturi restante la utilitati si 17,5 miliarde ROL pentru a reabilita si repune in functiune hotelul, dupa dezastrul provocat de locatar. SC REALIZARE ACTIVE SRL din Timisoara a fost desemnat administrator judiciar, intocmind lista creditorilor SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL. Datorita faptului ca SC MIG AIR CONDITION SRL din Bucuresti nu i s-a recunoscut o creanta imaginara de cateva miliarde de lei (pentru niste instalatii de aer conditionat aduse la mana a doua din Cipru si vandute locatarului cu astronomicul pret de 5500 USD/bucata), asociatii Gavrilescu au demarat o ampla actiune de discreditare a administratorului judiciar. Desi a demonstrat cu acte ca datoria a fost platita, ba chiar ca creditorii au incasat cateva mii bune de dolari in plus pentru jafurile aduse din Cipru (care la data evacuarii chiriasului din hotel ori nu existau, ori nu functionau), Tribunalul Timis a decis inlocuirea administratorului judiciar cu un lichidator judiciar, pe nume Vasile Dumitru, adus tocmai de la Bucuresti. Iar acesta a actionat doar in favoarea falsilor creditori si in detrimentul proprietarului de drept al hotelului. In mod ilegal, acesta a impus ca MIG AIR CONDITION ar avea de recuperat vreo 12 miliarde ROL, fara ca macar sa aiba acces la documentele financiar-contabile ale societatii pe care o lichida.
Sinopticul Gavrilestilor
Familia Gavrilescu (mama Artimiza, fiica Antoanela si fiul Alexandru) s-a lansat in afaceri in anul 1998, infiintand firma SC ROMCLIMA TRADING SRL. Principalul obiect de activitate: "Comert cu ridicata al altor produse".
Mai exact, cumpara instalatii de aer conditionat si alte electrocasnice, pe care le revindea pentru un oarecare profit. Din cele mai recente date oferite de Oficiul National al Registrului Comertului si de Ministerul Finantelor Publice am aflat ca, raportat la anul 2006, ROMCLIMA avea un singur angajat, la fel ca si in anul anterior. De asemenea, acumula datorii de circa 200.000 de euro. Dar interesant este cu totul altceva. La o cifra de afaceri de 845.310 RON, Gavrilestii au reusit performanta de a realiza, in 2006, un profit brut de 867.406 RON sau 837.332 RON net. Ceea ce este ori de domeniul fantasticului, ori de competenta organelor de urmarire fiscala si penala, care ar trebui sa se aplece asupra acestui aspect. Cum poti avea un profit mai mare decat cifra de afaceri?
In anul urmator, Antoanela Gavrilescu a infiintat SC MIG AIR CONDITION SRL, punandu-l administrator pe fratiorul ei, Alexandru. In 2006 a existat tot un singur angajat, iar datoriile s-au ridicat la peste 1,5 milioane ROL. Dar, ce este mai interesant, si contabilitatea acestei societati - avand ca principal obiect de activitate creditarea pe baza de contract (leasing financiar) - este varza. Altfel nu putem cataloga faptul ca, la o cifra de afaceri de doar 227.502 RON s-a inregistrat o pierdere neta de 1.068.691 RON. Nici daca s-ar fi platit un salariu fabulos singurului angajat al firmei, tot nu s-ar fi ajuns la asemenea pierdere.
In ianuarie 2001, mama Artimiza a mai pus de SC RR TURISM SRL, pentru derularea de activitati ale agentiilor de voiaj, a tur-operatorilor si asistenta turistica. Din ultimele date de bilant, societatea acumuleaza datorii de peste 9,5 milioane RON.
In noiembrie 2003, intreaga familie a infiintat SC Hotel Dacia SRL Bucuresti, iar anul trecut - SC HOTEL PALACE RRT SRL, inchiriind hotelul cu acelasi nume de la Constanta. Din bilantul contabil rezulta ca in societatea de la malul Marii lucreaza un singur angajat, profitul inregistrat pe 2006 ridicandu-se la 13.633 RON, adica vreo 3.800 de euro.
Amenintari la adresa ZIUA
Pentru ca a dat in vileag afacerea murdara de la Baile Herculane, ZIUA a primit amenintari.
In urma serialului nostru, aceiasi reprezentanti ai SC MIG AIR CONDITION SRL si RR TURISM SRL au remis redactiei o "notificare" simpatica. Asa cum vom arata, scopul declarat al epistolei a fost doar acela de a ne determina sa nu mai scriem adevarul despre escrocheria de proportii in care sunt implicati Gavrilestii, un lichidator judiciar-fantoma si trei judecatori de rea-credinta de la Curtea de Apel Timisoara, impotriva tuturor acestora existand o plangere penala la DNA. In principal, ni se reproseaza ca am insista in publicarea unor informatii false, fara a tine cont de sentintele irevocabile bazate pe administrarea unui vast probatoriu. Ce nu vor sa recunoasca Gavrilestii, desi noi am mentionat in repetate randuri, afirmatiile publicate sunt probate cu tot atatea documente justificative. De asemenea, incearca sa ne induca in eroare, vorbind despre "sentinte irevocabile", cand realitatea este cu totul alta. Dupa doua decizii ale tribunalelor Dolj si Timis, care dadeau castig de cauza SC HERCULES SA, judecatorii de rea-credinta de la Curtea de Apel Timisoara au rasucit speta la 180 de grade. Iar articolele noastre tocmai la aceasta masinatiune s-au referit pe larg, luand in discutie hotararea stramba si chiar ilogica a magistratilor Florin Motiu, Petruta Micu si Anca Bute. Pentru ca nu poti pune un proprietar sa-i plateasca chiriasului dublu fata de cat a incasat de la acesta mai bine de 11 ani.
Obisnuiti sa obtina beneficii ilegale, pe baza unor prejudicii imaginare ce depasesc granita bunului simt, Gavrilestii ne mai atentioneaza ca vom fi trasi la raspundere in Justitie. Ceva mai incolo, insa, adica la sfarsit, demasca adevarata motivatie ce-a stat la baza remiterii "notificarii" catre ZIUA: "Daca publicatia dvs. va intelege sa continue publicarea unor sustineri neconforme cu realitatea, intelegem sa ne adresam instantelor de judecata pentru gravele prejudicii aduse societatii noastre, atat pecuniare cat si de imagine". Cu alte cuvinte, daca stopam serialul, ramanem prieteni; altminteri - nu. Ceea ce pute de la o posta a santaj, fata de care ZIUA nu se va lasa intimidata. Ba mai mult, vom continua sa publicam ca si pana acum sustineri conforme cu realitatea, ce demonstreaza coruptia care si-a facut loc la Baile Herculane, cu concursul nemijlocit al unui lichidator-fantoma si a trei judecatori complici la escrocherie. Iar cum prejudiciul se ridica la peste 1,5 milioane de euro, cazul este de competenta DNA.
Lichidator-fantoma
Reporterii ZIUA au incercat sa-l contacteze pe lichidatorul judiciar Dumitru la sediul declarat al acestuia, din str. Ziduri nr. 11, sector 2 din Capitala. Nici o artera din Bucuresti nu are aceasta denumire. Exista o strada numita Zidurilor, dar la nr. 11 este un teren viran imprejmuit, unde sunt parcate cateva masini. De asemenea, pe str. Ziduri Mosi, la acelasi numar, se afla Piata Obor, iar pe str. Ziduri intre Vii este o fosta fabrica de ulei ce pare abandonata. Pe de alta parte, numitul Vasile Dumitru nu face parte din cei 195 de practicieni in insolventa agreati de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Din toate aceste motive nu putem decat sa consideram ca respectivul este, de fapt, un lichidator-fantoma, infiltrat probabil la Timisoara de interesele obscure ale Gavrilestilor.
Intentia judecatorilor
Reaua-credinta a judecatorilor Curtii de Apel Timisoara, impotriva carora SC HERCULES SA a depus plangere penala la DNA, mai este ilustrata si de urmatoarele aspecte. Acestia au fost foarte grijulii in a admite actualizarea sumei fictive de 27.588.319,552 ROL reprezentand presupusele investitii ale fostului chirias al hotelului, ajungandu-se astfel la 41.281.442.400 ROL. Ei si-au insusit fara clipire opinia mincinoasa a lichidatorului-fantoma si a avocatului Gavrilestilor, precum ca valoarea investitiilor s-ar fi marit in timp. Ceea ce este de-a dreptul hilar, date fiind distrugerile constatate ulterior de proprietar. Si-apoi, cum isi pot spori valoarea niste instalatii electrocasnice pe masura folosintei, doar judecatorii timisoreni pot explica, eventual in fata anchetatorilor DNA. Pe de alta parte, aceiasi magistrati Motiu, Micu si Buta, nu numai ca n-au actualizat si cele sase miliarde de lei achitate de proprietar chiriasului, dar nici macar n-au tinut cont de ele. Ba mai mult, n-au luat in seama nici cele 17,5 miliarde de lei, pe acte, cat au costat reabilitarea si repunerea in functiune a hotelului. Si nici nu le-a pasat de facturile restante la utilitati, pe care tot HERCULES SA a fost nevoita sa le achite. Ceea ce denota, fara doar si poate, ca la mijloc nu este vorba doar despre nepricepere, ci de intentie vinovata ce trebuie sanctionata negresit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.