Printr-o inginerie financiara abil pusa la cale, proprietarul hotelului Minerva din Baile Herculane a fost scos dator cu 1,5 milioane de euro, fara nici un fel de documente justificative. Masinatiunea poarta semnaturile unui lichidator judiciar-fantoma, unei familii cu mai multe SRL-uri, fiind parafata de judecatorii Motiu, Micu si Buta de la Curtea de Apel Timisoara. Impotriva tuturor, pagubitul a depus plangere penala la DNA, demascand escrocheria cu lux de amanunte.
Totul a fost posibil din momentul in care instanta a renuntat in mod ciudat la administratorul judiciar timisorean, al unei societati intrate in faliment, numind in locul lui pe lichidatorul judiciar Vasile Dumitru, adus tocmai de la Bucuresti. Care lichidator s-a dovedit a fi unul fantoma, din moment ce n-a putut fi gasit de reporterii ZIUA la domiciliul declarat si nu se afla nici pe lista practicienilor in insolventa agreati de Ministerul Finantelor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Vasile Dumitru a reprezentat din start interesele unui asa-zis creditor, indreptandu-si toate actiunile impotriva proprietarului pe care, cu ajutorul magistratilor Curtii de Apel Timisoara, l-a scos in cele din urma dator. Si asta, culmea, fara a avea la dispozitie vreun document financiar-contabil al societatii pe care o lichida. Cu alte cuvinte, raportul sau a fost scos din burta si acceptat de judecatori.
Filmul evenimentelor
In anul 1993, SC HERCULES SA Baile Herculane a cedat in locatie de gestiune hotelul Minerva, cu 14 etaje si 408 locuri de cazare, catre SC GEROM LIBRIMIR SRL, pentru suma de 6 de milioane ROL/luna. Inca de la data semnarii contractului pe 10 ani a fost pusa la cale o escrocherie. Printr-un act aditional din aceeasi zi a fost prelungita perioada contractuala la 25 de ani. Dupa cativa ani, GEROM LIBRIMIR si-a schimbat denumirea in SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL. Vazand ca locatarul nu-si achita obligatiile contractuale, locatorul a reziliat contractul cu acesta, decizie consfintita de Tribunalul Dolj, in mai 1998. Dar n-a fost chip sa-l scoata pe locatar din hotel. Totusi, pentru a-i permite continuarea activitatii, in ideea achitarii restantelor, in iunie 2000 i-a mai fost cedat in locatie si strandul termal "7 Izvoare" din aceeasi statiune. Tot pe 10 ani, perioada prelungindu-se, pe acelasi tipic, printr-un act aditional, la 25 de ani, in aceeasi zi. Incepand cu noiembrie 2001, noul actionar majoritar al hotelului a devenit Grupul Argirom, in urma privatizarii. Fiindca locatarul se dovedise un rau-platnic consecvent, noii actionari ai HERCULES SA au hotarat rezilierea contractelor cu acesta. Insa nici atunci nu s-a ajuns la vreo finalitate. Ca sa nu se mai piarda timp si bani prin tribunale, intre cele doua parti a fost incheiata o tranzactie amiabila, la data de 12.03.2003.
Intelegerea
Locatarul renunta la contractele pe 25 de ani, daca mai era pasuit in hotel pana in ianuarie 2006, iar in strand pana in octombrie 2005. Desigur, in acest timp se obliga sa achite chiriile modice pentru locatii si plata utilitatilor, dupa care urma sa renunte, cu titlu oarecum gratuit, la investitiile efectuate. Acestea au fost acceptate fictiv intre cele doua parti la suma de 27.588.319.552 ROL. La stabilirea cuantumului ipoteticei investitii a functionat principiul bunei-credinte. Si nici n-ar fi fost necesar sa se stabileasca suma reala a investitiilor, atata vreme cat locatarul intelegea sa le cedeze cu titlu gratuit, la sfarsitul perioadelor convenite. De fapt, nu chiar gratuit, pentru ca a mai solicitat de la locator sase miliarde ROL drept bonus, bani ce i-a incasat in tot atatea rate lunare. Aici mai este de precizat un lucru extrem de important, de care judecatorii Curtii de Apel Timisoara n-au avut chef sa tina cont, dupa cum vom demonstra. La baza intelegerii dintre cele doua parti a stat cu predilectie faptul ca, ani de-a randul, locatarul a platit o chirie modica pentru folosinta hotelului. Si nici macar pe aceasta n-a achitat-o in totalitate.
Ulii isi arata ghearele
Datorita proastei gestionari, SC GRAND HOTEL 2002 SRL a intrat dificultati financiare, intrerupandu-si activitatea la inceputul lui 2005. Strandul termal "7 Izvoare" a mai functionat, fiind subinchiriat ilegal unui tert, adica fara acordul proprietarului. Prin Sentinta civila nr. 164/PI/2005, administrator judiciar a fost numit SC RR REALIZARE ACTIVE SRL din Timisoara, in ideea declansarii procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului. Locatarul a lasat in urma chiria neachitata pe cateva luni si un hotel devastat, debransat de la utilitati (curent electric, apa, canal etc.) pe motiv de neplata a facturilor. Moment in care creditorii SC GRAND HOTEL 2002 SRL s-au inscris la masa credala, pentru a-si recupera banii. Printre acestia s-au numarat, din nefericire, si niste ulii, mari mesteri in devalizarea unor societati comerciale, avand la activ tragerea pe sfoara a mai multor parteneri de afaceri.
SC MIG AIR CONDITION SRL si SC RR TURISM SRL, firme familiale apartinand lui Artimiza, Antoanela si Alexandru Gavrilescu (mama cu fiii) s-au inscris in fals cu doua datorii de recuperat, in suma de peste 1,5 milioane de euro. In prima faza, au pornit o campanie de denigrare a administratorului judiciar timisorean SC RR REALIZARE ACTIVE SRL. Pe urma, au facut in asa fel incat Tribunalul Caras-Severin sa inlocuiasca administratorul judiciar RR REALIZARE ACTIVE SRL cu un anume lichidator judiciar, pe nume Vasile Dumitru, adus de la Bucuresti. Care Dumitru, pe langa faptul ca s-a dovedit a fi un lichidator-fantoma, n-a facut altceva decat sa se transforme in avocatul gavrilestilor, reprezentand interesele acestora de afaceri, fara nici cea mai mica baza legala.
Contract ticalos
In plangerea penala depusa la DNA in 17 decembrie 2007, SC HERCULES SA mentioneaza urmatoarele:
"Precizam ca investitiile cu a caror valoare am fost de acord (fara ca acestea sa fie sustinute prin documente financiar-contabile - n.r.) include si suma de 12 miliarde ROL, contravaloare a unor aparate de aer conditionat second hand achizitionate in leasing de la SC MIG AIR CONDITION SRL Bucuresti (cca. 5.500 USD/bucata, un pret astronomic pentru un aparat de aer conditionat chiar nou, dar second hand) la valoarea de 320.000 USD, care n-au functionat niciodatai. De fapt, ce s-a intamplat.
Administratorul SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL a cazut la intelegere cu familia Gavrilestilor, ca sa spolieze impreuna profitul hotelului si, de asemenea, sa diminueze artificial obligatiile la bugetul de stat. Astfel, fiica Antoanela si mama Artimiza au devenit asociate in special la infiintata SC MIG AIR CONDITION SRL Bucuresti, in vreme ce fiul Alexandru s-a facut administrator. Iar intre cele doua firme complice a fost incheiat un contract de leasing dezastruos pentru hotel. Mai exact, administratorul GRAND HOTEL MINERVA, pe nume Emanuel-Florin Balu, a fost de acord sa ia in leasing de la Gavrilesti aparate de aer conditionat la mana a doua, aduse din Cipru, la pretul de 5500 USD/bucata. Un rationament simplu ne face sa banuim ca intre cele doua parti a fost pusa la cale o intelegere ticaloasa, prin care profitul hotelului era artificial diminuat, iar banii murdari astfel obtinuti erau impartiti intre cele doua parti. Si sustinem asta, deoarece o instalatie de aer conditionat nou-nouta, de firma, variaza intre 400 si 650 USD. Adica, de 5500 USD cu cat s-a platit pentru un aparat second hand se puteau cumpara zece instalatii sigilate. MIG AIR CONDITION SRL avea, la sfarsitul lui 2006, un singur angajat, n-a declarat la fisc nici un profit (ca si in anul anterior), iar cifra de afaceri s-a ridicat la doar 81.000 USD. Ceea ce subliniaza inca o data dimensiunea escrocheriei pusa la cale la Baile Herculane. Asadar, este cat se poate de clar faptul ca SC HERCULES SA a acceptat sa ia in calcul niste investitii supraevaluate in fals de peste douazeci de ori, doar pentru a rezilia contractul cu locatarul, iar nu fiindca acestea ar fi fost reale. Lucru pe care judecatorii Curtii de Apel Timisoara n-au vrut sa-l remarce, desi trucul era cat se poate de evident. Iar escrocheria nu s-a oprit aici.
Lichidatorul judiciar Vasile Dumitru nu exista
Lichidatorul judiciar Vasile Dumitru, adus probabil special de profitori tocmai de la Bucuresti, a acceptat pretentiile MIG AIR CONDITION SRL fara sa clipeasca.
Este momentul sa ne aplecam putin si asupra acestui lichidator misterios care, dupa cum a recunoscut telefonic reporterilor ZIUA, n-a avut vreodata la dispozitie actele din contabilitatea SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL.
In concluzie, personajul nostru i-a acceptat la masa credala pe Gavrilesti, pe baza unor cifre scoase din burta, adica fara vreun temei juridic, asa cum ii cere legea pe care ar trebui s-o respecte. Din actele depuse la dosarul cauzei am aflat ca sediul misteriosului lichidator al familiei Gavrilescu este in str. Ziduri nr. 11, sector 2, Bucuresti. Pe teritoriul Capitalei, insa, nu exista o strada cu acest nume. Este alta, care se cheama str. Zidurilor. Ne-am deplasat la aceasta adresa si am dat peste un loc viran, imprejmuit, unde erau parcate cateva masini. Am incercat apoi si pe str. Ziduri Mosi, cu gandul ca poate in actele instantei s-a strecurat o eroare de dactilografiere, dar aici se afla Piata Obor. Am incercat si pe str. Ziduri intre Vii, unde a fost o fabrica de ulei, iar acum locul arata ca dupa bombardament. Din aceste motive am ajuns la concluzia ca avem de-a face cu un lichidator-fantoma. In continuare, ne-am adresat Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, incercand sa aflam daca au auzit de fantoma Vasile Dumitru. Pana la inchiderea editiei n-am primit vreun raspuns in acest sens. In schimb, de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala am dedus ca, printre cei 195 de practicieni in insolventa agreati nu se afla nici un Dumitru, darmite si Vasile.
Decizie halucinanta
In raportul sau de activitate, administratorul judiciar - defaimat in permanenta de cele doua firme ale Gavrilestilor - a retinut cu exactitate ca GRAND HOTEL MINERVA a achitat in totalitate pretul exagerat al instalatiilor de aer conditionat catre MIG AIR CONDITION SRL. Ba mai mult, Gavrilestii si-au tras cu 34.493,8 USD in plus, executand silit debitorul in baza unor documente false. De asemenea, pretentiile privind contractul ilegal de subinchiriere a celor doua etaje ale hotelului, de catre RR TURISM SRL, n-au putut fi stabilite pe baza de documente. Cu toate acestea, cum spuneam, fantoma Vasile Dumitru i-a acceptat la masa credala cu sume aberante, de peste 1,5 milioane de euro. In sedinta din 8 octombrie 2006, Curtea de Apel Timisoara, fara a tine cont de dovezile prezentate la dosar, aflate si in posesia reporterilor ZIUA, a dat o decizie de-a dreptul halucinanta. Judecatorii Florin Motiu, Petruta Micu si Anca Muta au anulat, pocnind din degete, tranzactia amiabila dintre SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL si SC HERCULES SA din 2003. Si ineptia nu s-a oprit aici. Pe cale de consecinta, parata HERCULES SA a fost obligata la plata a 4.128.144,24 RON si achitarea cheltuielilor de judecata catre firma care-i fusese chiriasa.
Judecatori de rea-credinta
Aici ar fi multe de spus. In primul rand, judecatorii n-au tinut cont de faptul ca asa-zisele investitii in posesia carora ar fi intrat HERCULES SA n-au fost preluate niciodata, din cauza opozitiei locatarului. De asemenea, de faptul ca aceste investitii au fost fictive si acceptate tacit de cele doua parti, care ajunsesera la o intelegere amiabila. Magistratii au mai ignorat chiria modica platita ani de-a randul de locatar, distrugerile constatate de proprietar dupa evacuarea acestuia, facturile neachitate la utilitati, restantele la plata chiriei si investitiile de 17,5 miliarde ROL pe care HERCULES SA a trebuit sa le suporte, pentru reabilitarea hotelului si punerea lui in functiune. Peste toate acestea, cel mai mare semn de intrebare, in legatura cu buna-credinta a judecatorilor Curtii de Apel Timisoara, este urmatorul: cum e posibil ca intr-o tara civilizata, un proprietar sa aiba de platit daune pentru presupuse pagube provocate de chiriasul sau unui partener de afaceri, cu care el, proprietarul, n-a incheiat nici cel mai neinsemnat contract?