Interdictie - In bauturile alcoolice nu se permite adaugarea mineralelor
Vitaminele si mineralele ar trebui sa faca parte din regimul nostru alimentar zilnic. Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, Uniunea Europeana a fixat anumite legi pentru a se evita situatiile in care acestea devin nocive. Uniunea Europeana a stabilit care sunt reglementarile cu privire la adaosul de vitamine si minerale in produsele alimentare. Va prezentam in continuare in ce conditii acestea pot fi utilizate in industria alimentara si restrictiile care se impun. Consumul excesiv de vitamine si minerale poate avea efecte negative pentru sanatate si de aceea este necesar sa fie stabilite cantitatile maxime care pot fi adaugate in produsele alimentare, dupa caz. Aceste cantitati trebuie sa-i asigure pe consumatori ca utilizarea obisnuita a produselor conform instructiunilor furnizate de producator si in cadrul unui regim alimentar diversificat nu prezinta pericole pentru sanatatea lor. Prin urmare, aceste cantitati ar trebui sa reprezinte niveluri maxime de siguranta pentru vitaminele si mineralele prezente in alimente in mod natural sau adaugate din orice motiv, inclusiv pentru necesitati tehnologice. RECOMANDAT. Astfel, conform noilor legi, acestea pot fi utilizate in produsele alimentare ca substante nutritive. De asemenea, trebuie permisa numai adaugarea de vitamine si minerale care se regasesc in mod obisnuit in alimente, fiind considerate nutrimente esentiale, acest lucru neinsemnand ca adaugarea lor este strict necesara. Pentru evitarea polemicilor ce ar putea sa apara ar fi indicat pentru consumatori sa detina o lista pozitiva a respectivelor vitamine si minerale. Substantele chimice utilizate ca sursa pentru vitaminele si mineralele adaugate in alimente ar trebui sa fie sigure si biodisponibile, adica sa poata fi absorbite de organism. Trebuie mentionate cu atentie alimentele ce pot fi utilizate pentru producerea hranei sugarilor si a copiilor, altele decat alimentele pentru uz nutritional special sau pentru suplimentele alimentare. Desi clorura de sodiu (sarea de bucatarie) nu este prezenta in substantele din aceasta lista, aceasta poate fi utilizata in continuare ca ingredient pentru prepararea alimentelor. Vitaminele si mineralele adaugate in alimente trebuie sa fie prezente in cantitate minima, pentru a se permite mentionarea acestora in etichetarea nutritionala. PENTRU CONSUMATORI. Etichetarea, prezentarea si promovarea alimentelor la care au fost adaugate vitamine si minerale nu vor prezenta nici un fel de mentiuni, precizand sau sugerand ca un regim alimentar echilibrat si diversificat nu poate asigura aportul necesar de nutrimente. De asemenea, cele trei elemente prezentate mai sus nu-i vor induce in eroare si nu-i vor insela pe consumatori in ceea ce priveste beneficiul nutritional al unui aliment care ar aparea ca urmare a adaosului acestor nutrimente. DEMERSURI. Daca un stat membru UE considera din motive intemeiate ca un anumit produs este nociv, desi corespunde prevederilor prezentului Regulament, acesta poate suspenda sau restrictiona provizoriu aplicarea prevederilor pe teritoriul sau. Statul respectiv va informa imediat celelalte membre UE si Comisia privind produsul respectiv, justificandu-si parerea. Alimentele plasate pe piata sau etichetate anterior datei de 1 iulie 2007 si care nu corespund prevederilor pot fi comercializate pana la data de expirare a valabilitatii acestora, insa nu mai tarziu de 31 decembrie 2009. Prezentul regulament este pe deplin obligatoriu si direct aplicabil pentru toate statele membre UE. Acestea nu pot restrictiona sau interzice comercializarea alimentelor care corespund prevederilor prezentului Regulament si actelor comunitare adoptate pentru implementarea acestora. nicoleta.catana@jurnalul.ro Exceptii de la regula Pentru evitarea unui efect nedorit al produselor alimentare asupra sanatatii consumatorilor s-au impus unele restrictii privind produsele la care se pot adauga vitaminele si mineralele sumplimentare care ar aparea in mod natural din motive tehnice sau care s-ar dovedi a fi absolut necesare. De exemplu, introducerea vitaminelor si mineralelor in alcool este interzisa. Orice derogare de la interzicerea adaosului de vitamine si minerale in bauturile alcoolice trebuie facuta astfel incat sa se mentina protejarea retetelor traditionale de producere a bauturii, produsele relevante fiind comunicate comisiei. Vitaminele si mineralele nu pot fi adaugate la produsele alimentare neprelucrate, la fructe, legume, carne de pui si peste, dar nici la bauturi cu un volum de alcool mai mare de 1,2%. De asemenea, nu pot fi adaugate in produse vitaminele si mineralele care au fost comercializate anterior adoptarii Regulamentului si cele care au fost comunicate comisiei de un stat membru conform articolului 11, cu conditia sa nu fie omisa nici un fel de mentiune nutritionala sau de sanatate. Acesta prevede ca lista vitaminelor si mineralelor benefice organismului uman sa fie prezentata anterior consumului unui anumit produs daca este necesar. Astfel, in opinia comisiei, s-ar putea evita desele situatii in care avem de suferit de pe urma unui produs alimentar. Specialistul Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, este de parere ca vitaminele si mineralele nu au intotdeauna un efect benefic asupra organismului uman si ne recomanda sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete pentru acumularea acestora. Vitaminele adaugate inaintea unui proces termic sufera modificari chimice, iar in final se distrug si astfel organismul nostru nu mai are ce asimila. Acestea nu mai au aceeasi valoare ca atunci cand se gasesc in compozitia unui aliment, intrucat se sinergizeaza unele cu altele. Un bun exemplu ar fi betacarotenul, care creste riscul de cancer pentru fumatori si pentru cei din mediul poluat. Dintre mineralele adaugate care au efecte adverse mentionam antioxidanti precum seleniul.