Noi, romanii, pretindem ca suntem destul de priceputi la gatit.
Trebuie sa recunostem insa ca orientalii ne dau lectii la capitolul condimente.
Am aruncat o privire in gradina lor si va prezentam un condiment pe cat de
aspectuos, pe atat de aromat: anasonul stelat.

Nou intrat in buca­taria romaneasca, anasonul stelat a facut
deja istorie in tari precum China, Vietnam, Malaezia, Persia, Pakistan si
India. Condimentul provine din China
si Vietnam.
Dulce-amarui si aromat, condimentul se aseamana cu anasonul, doar ca este mult
mai puternic. Numele chinezesc al anasonului stelat este “bat gok” sau “ba jiao”
in mandarina (dialect al limbii chineze) si inseamna opt colturi. Ar­borele are
dimensiuni mici si se inmulteste, preponderent, prin seminte. Plantele sunt
culese inainte de coacere si apoi uscate. Pastaile anasonului stelat sunt in
forma de stea, cu cinci pana la zece varfuri. De obicei, insa, steaua are opt varfuri.
De aici si numele.

Utilizare. In buca­tarie se folosesc pastaile sau chiar
pudra rezultata din pisarea fructelor. Pastaile se adauga pur si simplu in oala
cu mancare. Spre exemplu, in ciorbe sau supe. In Thailanda se folosesc la tocanite,
dar si pentru aromatizarea ceaiului cu gheata. In nordul Vietnamului supele de
vita se condimenteaza cu anasonul stelat. Fructele macinate se folosesc la
aro­matizarea salatelor, so­su­rilor si a altor mancaruri.

Salat de sfecla. Daca va hotarati sa folositi anasonul in
bu­cataria dumneavoastra, puteti incepe cu ceva usor. Spre exemplu, o salata de
sfecla cu anason. Luati o sfecla de dimensiuni medii si fierbeti-o intreaga.
Atunci cand a devenit moale, o puteti scoate din apa. Dupa ce i s-a mai dus din
fier­binteala si rezistati sa o tineti in mana, curatati-o de coaja si portionati-o
in cubulete. Abia atunci cand s-a racit de tot, adaugati zece linguri de ulei
de masline si cinci linguri de otet de vin. Nu uitati sa puneti o jumatate de
lingura de sare si un praf de piper negru. Luati o capatana de usturoi si curatati-o.
Usturoiul trebuie maruntit bine. Dupa aceea amestecati cubuletele de sfecla cu
usturoiul maruntit si cu uleiul. Luati o lingurita de seminte de anason stelat si
pisati-le, iar apoi adaugati-le peste sfecla si usturoi. Amestecati inca o data
si acoperiti bolul in care ati facut preparatul. Aroma va fi mai puternica daca
tineti salata la frigider cateva ore.

diana.radu@jurnalul.ro

Citeste si:

Vin fiert cu aroma de anason

In Occident, anasonul stelat este folosit in vinul fiert, in
lichior sau pentru pregatirea anumitor deserturi.

Cat despre vinul fiert cu aroma de anason... Ei bine, este un
deliciu! Pentru prepararea acestei licori, folositi o oala curata, in care nu
se gateste. Puneti un litru de vin, preferabil din cel rosu, varsat. Asta
fiindca vinul imbuteliat contine tot felul de conservanti care, la temperaturi inalte,
pot acri bautura. In plus, prin fierbere vinul, imbuteliat sau vrac ajunge la
un numitor comun.

Apoi, in timp ce vinul se incalzeste, puteti adauga zahar. Cam 200 de grame. Treptat. Daca puneti tot zaharul odata,
licoarea va capata o consistenta lipicioasa. Nu uitati de scortisoara: doua betisoare.
Si, bineinteles, vedeta noastra: o steluta de anason. Acoperiti oala si lasati
vinul sa dea in clocot, apoi, gata! Este important ca vinul sa nu fiarba,
fiindca isi poate pierde din aroma. Dupa ce l-ati dat de pe foc, adaugati cateva
bucati de coaja de portocala si cubulete de mar.

In alte parti ale lumii vinul nu se fierbe. Doar se incalzeste.
Spre exemplu, in Germania, vinul doar se incalzeste,
pentru a nu-si pierde alcoolul, apoi se adauga scortisoara, coaja de lamaie,
cuisoare si zahar. Austriecii insa prefera varianta alba a vinului fiert, pregatit
dupa aceeasi reteta.