„Asta ne mai lipsea, inca o iarna, de hirtie!"

Pentru iubitorii de iarna, o veste buna, zapada se poate pastra in biblioteca! Pentru iubitorii lui Hamsun, tot o veste buna: marele romancier are un urmas! Cartea de saptamina viitoare din Colectia Cotidianul, „La furat de cai", scrisa de norvegianul Per Petterson, este un recipient in care peisajele de iarna, adevarate, aproape polare, pot fi pastrate ani multi si buni in biblioteca. Zapada se pastreaza intacta si poate fi dezarhivata printr-o simpla lectura!

Scriitorul norvegian, tradus in premiera in romaneste, este un bun urmas al lui Knut Hamsun, in linia constructiei, dar si din punctul de vedere al stilului. De altfel, Hamsun este scriitorul preferat al unuia din personajele cartii de saptamina viitoare! Insa „La furat de cai" nu e o pastisa hamsuniana, Petterson ducind mai departe influentele maestrului sau, dar descurcindu-se cu har si cu atentie si pe terenul originalitatii.

Dar cartea aceasta nu este numai un recipient de inmagazinat iarna. E o meditatie continua pe tema libertatii si a singuratatii. Pentru ca autorul-personaj ajunge la concluzia ca libertatea o poti avea numai in izolare. Cu cit izolarea este mai mare, cu atit creste si libertatea. Retras intr-o cabana izolata intr-o padure norvegiana, umplindu-si timpul cu amintiri (aici sint citeva noduri epice, citeva macazuri care schimba mersul povestii), autorul practica un fel de „ecologie" sufleteasca, din viata lui disparind televizorul, considerat un mare poluator. E in rindurile cartii o prospetime aparte, un aer tare, norvegian, curat si purificator.