Reporter sub acoperire: Aveti tigari? Contrabandist: De care? Saint George sau altceva? Cate baxuri? Sau cartuse? Reporter: Vrem cantitati mari. Am vrea sa gasim pe cineva sa cumparam mult... Contrabandist: Nici o problema! De cat aveti nevoie? Am

Reporter sub acoperire: Aveti tigari? Contrabandist: De care? Saint George sau altceva? Cate baxuri? Sau cartuse? Reporter: Vrem cantitati mari. Am vrea sa gasim pe cineva sa cumparam mult... Contrabandist: Nici o problema! De cat aveti nevoie? Am repetat acest dialog de zeci de ori pe drumul romano-ucrainean al tigarilor ilegale.

Mai multi jurnalisti din Romania, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Moldova au demarat un amplu proiect transfrontalier in ceea ce priveste comertul cu tigari la granitele Uniunii Europene, proiectul fiind finantat de Foundation Open Society Institute din Zug, Elvetia.

CONTRABANDA. O echipa de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie impreuna cu un coleg ucrainean au urmarit caile ilicite prin care se face contrabanda cu tigari la granita estica a Uniunii Europene. Atat contrabandistii romani, cat si cei ucraineni au oferit echipei de jurnalisti tigari de toate felurile si tipurile, inclusiv cele achizitionate din duty-free-uri si chiar tigari fabricate ilegal, marci contrafacute cum ar fi LML, o imitatie a L&M, dar si tigari fabricate in Ucraina ce au intrat ilegal in Romania fie prin punctele de trecere a frontierei, fie prin ceea ce se numeste "zona verde", teritoriul dintre doua puncte de trecere a frontierei. Atat autoritatile romane, cat si cele ucrainene sunt de acord cu faptul ca nivelul contrabandei cu tigari este in crestere si ca se fac putine lucruri pentru a fi stopat acest fenomen. Echipa de investigatii a aflat ca uriase cantitati de tigari fabricate legal in Ucraina ajung pe piata neagra din Romania si din alte state ale Uniunii Europene; exista politicieni ucraineni implicati in comertul cu tigari la frontiera; se fac confiscari importante de tigari, dar numai cand autoritatile primesc ponturi; magazinele duty-free de la frontiera terestra sunt sursa importanta de contrabanda.

IN BAZAR. Am inceput traseul jurnalistic in Suceava, nu departe de granita ucraineana. Bazarul din Suceava este principalul nod de distributie a marfurilor ucrainene spre pietele romanesti. Camioane si microbuze incarca de aici toate tipurile de marfuri, alimente si bauturi spirtoase. Marfurile din Ucraina sunt considerabil mai ieftine decat produsele similare romanesti, deci cumparatorii nu se lasa asteptati. Tigarile reprezinta insa cea mai mare parte dintre aceste marfuri. Tigarile fabricate in Ucraina se gasesc in bazarul din Suceava la preturi mult mai mici decat cele fabricate in Romania. Un pachet de Marlboro poate fi cumparat cu 3,5 lei, pe cand pretul acestuia in magazinele din Romania este de 6 lei. De fapt, preturile la tigari din Romania sunt de cel putin trei ori mai mari decat cele din Ucraina, si aici vorbim despre piata legala, in cazuri cum ar fi Marlboro, Kent sau Winston. In cazul tigarilor ieftine cum sunt Saint George sau Ronson, cele mai populare de altfel printre contrabandisti, castigurile cresc de pana la cinci ori. Comertul ilegal cu tigari incepe in bazarul din Suceava in jurul orei 4 dimineata, cand contrabandistii isi expun tigarile. Cateva pachete de diferite marci asezate pe pamant pentru ca oferta sa fie vizibila. Si de aici incepe dialogul. Contrabandistii nu se obosesc sa vanda pachete, ei fiind interesati sa vanda cantitati mari, pentru ca vor sa scape de marfa inainte de rasaritul soarelui, pentru a evita sa faca afaceri pe lumina, pentru ca pot fi vazuti usor de autoritatile care ar putea face raiduri.

AUTORITATILE. Politia Romana de Frontiera recunoaste faptul ca tigarile ajung in bazarul din Suceava dupa ce sunt introduse prin contrabanda din Ucraina de persoane care folosesc slabiciunile sistemului. Contrabandistii fac si pana la patru drumuri pe zi, dar cei care nu vor sa riste mult aduc doar cota pe care legea o permite: doua cartuse. Pe care le lasa apoi la anumite persoane din Siret, un sat in apropierea frontierei. Cand se strange de un bax, il aduc la piata din Suceava, unde vanzatorii trec la treaba. De aici, tigarile sunt imprastiate in toata Romania. La o prima vedere, poate parea ca traficul cu tigari este o afacere mica, dar bazarul din Suceava este intotdeauna plin cu marfa de contrabanda, de aici oricine putandu-se aproviziona cu impresionante cantitati ce ajung chiar si la Bucuresti. Ni s-au oferit cantitati enorme de More, Saint George, Ronson, Pall Mall, L&M, Marlboro, dar si alte marci, tigarile oferite avand timbru ucrainean sau fiind de la duty-free. Ofiterul Budianu de la Politia de Frontiera stie ca de fapt poti "indesa" cu tigari orice aliment: paine, sucuri la carton, lapte si cutii de cafea. De asemenea, orice tip de autovehicul poate fi adaptat pentru transportul tigarilor de contrabanda, acestea fiind gasite odata chiar si in boxele unui BMW ultimul tip. Politistii de frontiera spun ca, odata prinsi, traficantii sunt amendati, dar isi permit sa plateasca amenda pe loc si isi continua activitatea. "Este o afacere care se deruleaza permanent, iar numai amenzile nu pot sa-i faca pe traficanti sa se opreasca", a spus un vames. Autoritatile romane au facut un pas inainte in lupta impotriva traficului de la frontiera atunci cand Ministerul de Externe impreuna cu institutiile statului care lucreaza in punctele de frontiera au decis sa identifice cetatenii ucraineni care trec granita des cu tigari si sa le anuleze vizele pentru Romania.

LA GRANITA. Ucrainenii care locuiesc aproape de granita cu Romania pot primi viza cu multiple intrari foarte ieftin, 20 de euro anual, exact ca si pentru Ungaria, dar, conform datelor de la Politia de Frontiera, au fost anulate in 2007 vizele pentru mai mult de 100 de cetateni. Totusi, aceasta este o masura controversata, conform datelor obtinute de la Ministerul roman de Externe, care deja a fost atacata in instantele romanesti. Pe de alta parte, cetatenii romani isi continua activitatea de contrabanda fara teama ca viza lor de Ucraina va fi anulata, mai ales ca incepand cu 1 ianurie 2008 regimul vizelor s-a schimbat, pentru ca Ucraina a ridicat vizele pentru cetatenii romani. In ciuda rapoartelor optimiste ale vamesilor ucraineni legate de succesele lor in lupta impotriva contrabandei, producatorii de tigari spun ca, din peste 120 de miliarde de tigari fabricate anual sau legal importate in Ucraina, 20 de miliarde dispar in neant. Conform celor de la Vama, in primele noua luni si jumatate ale lui 2007, numai 78,5 milioane de tigari au fost confiscate la frontiera, ceea ce indica faptul ca uriase cantitati de tigari trec ilegal si ajung pe pietele din Romania, Ungaria sau din alte state ale Uniunii. In partea ucraineana, situatia e putin diferita comparativ cu ce se intampla pe malul celalalt al Tisei. In satul ucrainean Dibrova, intre Solotvino si Tyachiv, la intrebarea: De unde putem cumpara ieftin cantitati mari de tigari si tigari fara timbru, localnicii ne-au aratat o casa de pe ulita principala, unde traieste familia "a lu' Pavel". De cum am intrat pe poarta deschisa, un barbat voinic in jur de 50 de ani statea rezemat de o duba. Cand l-am intrebat de unde putem cumpara tigari ieftine pentru a le duce in Romania, a strigat-o pe Ana.

LA DEPOZIT. Ana a lu' Pavel ne-a invitat intr-un depozit, unde alaturi de baxuri cu ness erau si baxuri sau cartuse de tigari in cantitati mari. Dupa ce le-am spus ca tigarile vor fi introduse in Romania prin contrabanda, Ana s-a relaxat imediat, pentru ca Romania este locul pe care de patru ani ei il aprovizioneaza cu marfuri. Din partea lor, poti sa iei orice cantitate de tigari, tot ceea ce Ana cere este o instiintare prealabila a cantitatii ce urmeaza a fi cumparata. "Daca vrei tigari fara timbru - Marlboro contrafacut -, putem sa iti aducem orice cantitate in maximum o ora", a spus Ana, adaugand ca de partea aceasta de afacere se ocupa fiul ei. "Dar aveti grija ca sunt de calitate proasta. Unii clienti ai nostri au avut mari probleme de curand cand le-au vandut", ne-a avertizat ea. Printre tigarile pe care Ana le avea in depozit am vazut si exoticele Jin Ling, al caror design seamana cu cel de la Camel, numai ca locul camilei e luat de un tap. Jin Ling sunt fabricate la Lvov de Baltivc Tobacco Company din Kaliningrad, Rusia. Tigarile LML, care seamana foarte mult cu L&M, sunt fabricate la Donetk de firma Hamadey Ucraina. Ambele marci costa 16 griveni cartusul, de doua ori mai ieftin decat marcile de tigari cunoscute pe care le imita. Mihai, vecinul Anei, vande si el tigari si are un chiosc pe Soseaua Solotvino - Tyachiv. A fost de acord imediat sa ne vanda Marlboro contrafacut la pretul de 50 de eurocenti, de doua ori mai ieftin decat marca originala. Localnicii spun ca "atelierul de contrafacut Marlboro" se afla in apropiere de Dibrova.

MONITORIZARE. Dmytro Redko este corporate affairs director al JTI Ucraina, firma care produce marci precum Camel, Winston si More. Nu este un necunoscator al problemelor ridicate de contrabanda. Printre numeroasele marci pe care compania la care lucreaza le produce, favoritele contrabandistilor sunt Saint George si Ronson. Redko a mentionat ca, dupa ce JTI a cumparat compania Gallaher, firma care producea aceste tipuri de tigari, s-a decis ca productia sa fie redusa la jumatate. Redko a explicat ca aceasta a fost poate singura cale de a iesi din criza, iar compania a trecut prin acest proces in ciuda pierderilor importante. "Nu conteaza unde are loc contrabanda, toti arata cu degetul catre producator", a aratat Redko, adaugand ca acest fapt dauneaza imaginii companiei. El a mai spus ca pierderile economice ale producatorului cauzate de contrabanda sunt dificil de calculat si ca mai degraba se poate vorbi despre un profit obtinut din "producerea de alte bunuri". In acelasi timp, Redko a aratat ca JTI a initiat un program de monitorizare a transparentei in ceea ce priveste firmele care cumpara angro produsele JTI prin faptul ca sunt urmarite operatiunile acestora si structura actionariatului sau a asociatilor acestor firme. De asemenea, JTI are un departament de securitate care urmareste indeaproape comenzile mari, in special cele care vin din regiunile vestice ale Ucrainei, pentru ca aceste achizitii, dupa cum a spus Redko, sunt susceptibile ca fiind legate de activitatea de contrabanda.

LEGATURI POLITICE. Totusi, in timpul vizitei pe care am facut-o la fabrica de tigari West din Berehi, la mai putin de un kilometru de granita maghiara in Transcarpatia, am explicat angajatilor ca avem nevoie de 50-100 de baxuri de Marlboro si Kent pentru a le introduce in Romania. Ei ne-au adus o lista cu preturile majoritatii marcilor cunoscute, desi le-am explicat clar ca nu voiam decat Marlboro si Kent, si ne-au spus totodata ca trebuie sa le dam de stire cu o saptamana inainte pentru o asemenea cantitate. Dar mai exista o conditie impusa de companie: o discutie fata-n fata cu directorul Volodymyr Bortnichuk, care lipsea in acel moment. Conform Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, acest afacerist este reprezentantul la alegeri in circumscriptia electorala locala al partidului condus de Iulia Timosenko. Acelasi raspuns l-am primit si de la biroul din Cernauti al firmei Podillya - Tiutin din Ternopil, unde totul depindea de discutia cu directorul. "Trebuie sa vada ce fel de oameni sunteti", a spus unul dintre angajatii firmei. Yuriy Pikulsky, seful Biroului de Control si Licente pentru Alcool si Tutun din cadrul Administratiei Financiare, nu vede nici o incalcare a conditiilor de licentiere din partea firmelor care cumpara angro. El a explicat ca lupta impotriva contrabandei si prevenirea afacerilor suspicioase nu sunt cerinte pentru emiterea de licente pentru aceste firme. In mod curent, 99 de firme din Ucraina au acest tip de licente si platesc 500.000 de griveni anual, adica 100.000 de dolari. Pikulsky nu crede ca are vreun rost impunerea unor limite asupra cantitatilor de alcool si tutun pe care firmele angro pot sa le comercializeze, spunand ca vor fi acuzati, in cazul in care ar impune limite, de violarea drepturilor afaceristilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.