Monitoare curbate de 42 de inci, televizoare de numai 9 milimetri grosime si videoproiectoare cit o bricheta. Gadgeturile care vor invada vitrinele magazinelor de electronice sint prezentate saptamina aceasta la cel mai mare tirg tehnologic din Statele Unite.Utilizatorii vor trebui sa faca fata gadgeturilor din ce in ce mai avansate. Foto: Reuters Unul dintre cele mai importante evenimente anuale in domeniul tehnologic, Tirgul de Produse Electronice de Larg Consum, inregistreaza in 2008 o dimensiune-record. Gazduit de Las Vegas intre 7 si 10 ianuarie, el are in jur de 2.000 de standuri, care se intind pe o suprafata de aproape doua sute de mii de metri patrati. De asemenea, organizatorii spera ca in cele patru zile ii vor trece pragul in jur de 140.000 de vizitatori, potrivit ĄThe New York Times". Gadgeturile expuse aici au dificila misiune de a trasa tendintele anului in curs.

In domeniul aparatelor de fotografiat, vedeta este modelul Exilim EX-F1 de la Casio. Avind un procesor de ultima ora si un pret de o mie de dolari, poate realiza pina la 60 de poze pe secunda, la o calitate de sase megapixeli fiecare. In ceea ce priveste inregistrarea video, capturile ajung pina la 1.200 de cadre pe secunda. Tot celor de la Casio le apartine si modelul EX-S10, care se vrea a fi cel mai compact aparat de fotografiat de zece megapixeli de pe piata. Acesta inglobeaza o tehnologie revolutionara, care presupune capturarea unei imagini in mod automat, in momentul in care atit dispozitivul electronic, cit si realitatea luata in obiectiv sint statice, pentru a fi evitate neclaritatile.

Imaginile curate ca lacrima sint esentiale si in cazul displayurilor. Monitoarele vor inregistra anul acesta un punct de cotitura in istoria lor, prin lansarea modelului Alienware Curved, care are o forma arcuita si o latime de 42 de inci, scriu jurnalistii americani. El este util in cazul jocurilor, reusind sa induca senzatia de spatialitate virtuala cu mai mult succes decit sistemul in care doua monitoare sint asezate alaturi si se completeaza in afisaj, clasic deja pentru impatimiti. Dezavantajul sau este ca are o grosime considerabila, riscind sa-i puna pe fuga pe adeptii fanatici ai trendului subtierii dispozitivelor electronice. Acestia au insa posibilitatea sa se consoleze in compania noilor monitoare LCD lansate de companiile Hitachi si LG, care se ridica din perete numai 38, respectiv 43 de milimetri.

Pioneer impinge insa lucrurile si mai departe, scotind din mineca prototipul unei plasme cu o diagonala de 50 de inci ce are o grosime de doar 9 milimetri (pentru o comparatie, cea a unui iPod este de 12 milimetri). Noua inventie spulbera orice adversar din categoria LCD-urilor, apropiindu-se chiar de televizorul bazat pe tehnologia OLED al companiei Sony, care are numai 3 milimetri grosime, insa este limitat in prezent la o diagonala de doar 10 inci.

Potrivit publicatiei ĄPopular Science", unii specialisti in domeniu au ajuns la concluzia ca microproiectoarele sint singura solutie pentru a impaca dispozitivele electronice tot mai mici cu nivelul de informatii tot mai stufos pe care il stocheaza. Astfel, mai multe companii au intrat in cursa construirii unui astfel de videoproiector care sa poata fi transportat intr-un buzunar sau integrat in telefoanele mobile si iPod-uri. Dupa doi ani de munca intensa, firma 3M este prima care a reusit sa atinga acest deziderat. Produsul celor de la 3M este capabil sa redea material video color de o calitate similara transmisiilor de televiziune (cel putin 60 de cadre pe secunda). Intr-o camera puternic luminata, bate la aproximativ 40 de centimetri, iar in conditii de intuneric poate proiecta imagini la peste un metru.

Cu toate ca vor ramine cu gura deschisa in fata gadgeturilor expuse la tirgul din capitala cazinourilor, vizitatorii pot paria linistiti ca in mai putin de un an acestea isi vor pierde actualitatea, avind in vedere viteza cu care tehnologia evolueaza.

Previziunile lui Bill Gates, pe www.cotidianul.ro/select