Presedintele Nicolas Sarkozy a tinut ieri prima sa conferinta de presa de la instalarea sa la Elysee, in prezenta a peste 600 de ziaristi francezi  si corespondenti din mai bine de 40 de tari. In expunerea de deschidere, Sarkozy a facut o ampla
Presedintele Nicolas Sarkozy a tinut ieri prima sa conferinta de presa de la instalarea sa la Elysee, in prezenta a peste 600 de ziaristi francezi si corespondenti din mai bine de 40 de tari. In expunerea de deschidere, Sarkozy a facut o ampla prezentare a mult discutatului sau proiect "de civilizare" a societatii franceze , care - a tinut el sa sublinieze - de decenii s-a bazat pe o strategie care in contextul actual, al secolului al 21-lea, nu se mai potriveste. Dupa decenii de lipsa unor reforme, de conservatorism, de somaj, de stagnare a salariilor, de devalorizare a muncii, a relevat presedintele Sarkozy, francezii vor altceva si nu mai asteapta. Iata de ce, a adaugat el, impreuna cu premierul Fillon si Guvernul sau suntem hotarati sa actionam rapid si pe toate planurile, pana la capat. "Politica de civilizare", a spus Sarkozy, este o politica de viata, o politica a omului". Ea va consta inainte de toate intr-o serie de masuri ce vor viza: garantarea egalitatii de sanse pentru barbati si femei, respectarea diversitatii si integrarea minoritatilor, idei ce doreste sa-si gaseasca locul in preambulul Constitutiei franceze. El a desemnat-o deja pe Simon Veil, fosta presedinta a Parlamentului European, in fruntea unei comisii ce va elabora un proiect de lege in acest sens, deoarece, a subliniat Sarkozy, "in probleme de filozofie, morale, etice ce sunt puse de modernitate, Constitutia franceza trebuie sa fie inaintea vremurilor noastre si nu in urma lor".O noua strategie economicaSarkozy a anuntat, de asemenea, ca i-a desemnat pe cei doi detinatori francezi ai Premiului Nobel in economie, Joseph Stiglitz si Matias Sen, sa analizeze si sa recomande noi instrumente de masurare a cresterii economice. El a insistat indelung asupra angajamentului sau si al Guvernului ca, in 2008, sa adopte masuri vizand revalorizarea muncii. Nu este legitim si nici moral, a spus Sarkozy, ca o intreprindere cu performente de succes, cu beneficii, sa nu recunoasca - financiar- contributia salariatilor. El a promis ferm, ca va actiona ferm in aceasta directie, intrucat este presedintele tuturor francezilor . "Nu voi fi prizonierul niciunui lobby in aceasta chestiune", a mai promis Sarkozy.Politica externa a Frantei - o politica "de reconciliere"Nicolas Sarkozy a respins criticile la adresa fastului cu care l-a primit pe seful statului libian, la adresa vizitelor sale in Algeria sau China, sau pentru faptul ca l-a felicitat pe Vladimir Putin dupa recentele alegeri legislative. Franta, a spus el, va discuta cu toate tarile lumii, cu toti sefii de state alesi, deoarece, in actualul secol, reglementarea problemelor mari ale lumii nu mai poate fi facuta cu metodele secolului trecut. In opinia sa, dialogul, discutiile, intalnirile sunt metodele timpului nostru pentru a organiza lumea.
Intreaga asistenta a fost surprinsa de maniera categorica in care Sarkozy a abordat problemle legate de activitatea posturilor publice de televiziune, precum si a posturilor de radio ce emit in strainatate, anuntand schimbarea modelului economic la televiziunile publice. El a promis masuri rapide care sa aiba drept scop prioritatea calitatii si primordialitatea elementelor de cultura, educatie. Se preconizeaza inclusiv eliminarea totala a publicitatii in emisiunile canalelor publice. Intr-o fraza din finalul expunerii sale, pe un ton ferm, Sarkozy le-a spus ziaristilor ca vrea "sa puna tara in miscare" cu reforme concomitente pe toate planurile - pentru a avea rezultate, spre deosebire de presedintiile anterioare care doar au vorbit, dar nu au pus in practica ceea ce au promis.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.