Vanzarile din sectorul de retail din Romania au inregistrat in luna octombrie a anului trecut, fata de perioada similara din 2006, cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, avansul fiind de peste sapte ori mai accelerat decat media celor
Vanzarile din sectorul de retail din Romania au inregistrat in luna octombrie a anului trecut, fata de perioada similara din 2006, cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, avansul fiind de peste sapte ori mai accelerat decat media celor 27 de state membre, potrivit datelor Eurostat, informeaza Mediafax. Comertul cu amanuntul a urcat cu 13,9% in Romania, in timp ce cresterea medie din UE a fost de 1,9%, se arata intr-un comunicat al Biroului de statistica. Desi s-a situat pe primul loc in UE, ritmul de crestere a vanzarilor din sectorul de retail a fost cu 10,9% mai lent comparativ cu luna septembrie a anului trecut. Singurul stat membru al UE care a consemnat un ritm de crestere apropiat de cel din Romania a fost Polonia, cu un avans de 13,3% in octombrie 2007 in comparatie cu perioada similara din anul anterior.
Mai multi analisti economici au tras semnale de alarma in ceea ce priveste cresterea consumului din Romania.
Şi Banca Nationala a Romaniei a atras atentia asupra avansului consumului. Intr-un comunicat publicat luni, dupa sedinta Consiliului de Administratie in care a fost decisa majorarea dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 8%, banca centrala a aratat ca exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului.BCE se afla intr-o postura nesatisfacatoare din cauza vanzarilor de retailVanzarile de retail din zona euro au scazut in noiembrie cu 1,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,5% fata de octombrie, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica Eurostat, informatia determinand deprecierea monedei europene fata de dolar, transmite Reuters. Analistii anticipau pentru luna noiembrie o crestere a vanzarilor de retail din regiune cu 0,5%, atat fata de luna precedenta, cat si comparativ cu perioada similara a anului 2006.
La nivelul Uniunii Europene, vanzarile de retail au scazut cu 0,2% fata de luna precedenta si au stagnat fata de anul anterior.
Datele sub asteptari au determinat reducerea cotatiei euro la 1,4703 dolari pe unitate, de la nivelul anterior anuntului, de 1,4719 dolari pe euro, in contextul in care un ritm mai lent de dezvoltare economica mareste probabilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca la un moment dat dobanda de referinta, a declarat Antje Praefcke, analist la Commerzbank.
Scaderea vanzarilor de retail, care reflecta evolutia cererii pe piata interna, este in conformitate cu reducerea increderii in economie si a optimismului consumatorilor, ilustrata de un sondaj lunar realizat de Comisia Europeana.
Evolutia nesatisfacatoare a vanzarilor de retail pune BCE intr-o postura dificila, avand in vedere ca nu poate reduce dobanda de referinta pentru a sustine ritmul de dezvoltare, intrucat inflatia a atins in decembrie 3,1%, cu mult peste tinta de sub 2% stabilita de institutie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.