PSD nu a cistigat niciodata Primaria Capitalei si nici anul acesta nu trage sperante. Dupa esecul lui Sorin Oprescu in ’96 si 2000, al lui Geoana in 2004 si al lui Vanghelie in 2005, social democratii nu gasesc un candidat.Vanghelie pare sa-si fi pierdut apetitulelectoral Pina pe 15 februarie, PSD trebuie sa-si identifice candidatii pentru alegerile locale, cea mai complicata operatiune in acest sens pentru partidul lui Geoana fiind gasirea unui competitor pentru Primaria Capitalei. Se pare ca Marian Vanghelie n-ar mai dori sa candideze, dupa ce in 2005 a pierdut in fata lui Adriean Videanu, si, oricum, conducerea centrala a partidului nu este de acord cu o eventuala candidatura a acestuia, dupa ce primarul de la sectorul 5 a intrat in conflict deschis cu presedintele Mircea Geoana. Luni, la prima intilnire a conducerii PSD din acest an, Mircea Geoana i-a anuntat pe vicepresedintii PSD ca pina la sfirsitul lunii consilierii britanici vor realiza un sondaj de opinie la nivel national in functie de rezultatele caruia va fi intocmita strategia pentru alegerile locale din primavara. Insa in cazul special al Capitalei, si PSD Bucuresti va comanda un sondaj de opinie, pentru ca Marian Vanghelie vrea sa stie ce sanse ar avea la Primaria Generala. „Daca are 20%, nu se baga, ce rost are sa candideze daca nu cistiga?", au declarat pentru Cotidianul surse din conducerea PSD Bucuresti. Sursele citate sustin ca Vanghelie n-ar mai candida nici macar la Primaria de la Sectorul 5, el fiind mai interesat de evolutia sa politica in interiorul partidului.

De altfel, lipsa de interes a lui Vanghelie fata de o candidatura s-a vazut chiar in aceste zile, cind nu s-a implicat absolut deloc in deszapezirea sectorului 5, fiind chiar plecat din tara, potrivit unor surse, sau „foarte bolnav", potrivit altora.

In schimb, controversatul presedinte al PSD Bucuresti i-a pregatit lui Mircea Geoana o surpriza. Consiliul de Conducere al organizatiei va propune, saptamina viitoare, Biroului Permanent National al PSD ca la primariile de sector si chiar la Primaria Capitalei sa fie desemnati candidati actualii vicepresedinti ai partidului. „Ecaterina Andronescu sa candideze la sectorul 6, Cristian Diaconescu la 3, Victor Ponta la 4, pentru ca sint cei mai vizibili si mai credibili lideri ai partidului. Si, de ce nu, poate chiar presedintele partidului sa candideze la Primaria Generala", ne-au explicat adjunctii lui Vanghelie.

Mircea Geoana se arata preocupat de subiect, dar nu-i acorda prea multe sanse lui Vanghelie. „Nu am luat o decizie in privinta Primariei Capitalei, si nici el (Marian Vanghelie – n.n.) nu s-a decis. Mai avem de stabilit si candidatii la alte municipii mari, care sint la fel de importante ca si Bucurestiul. Vom face mai intii o analiza sociologica, pentru ca pina nu facem niste masuratori nu putem sa luam nici o decizie", a declarat pentru Cotidianul presedintele PSD. (Adriana Dutulescu)

PNL merge pe mina lui Orban Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, nu renunta la candidatura pentru Primaria Capitalei, pentru care se pregateste de un an, chiar si de pe pozitia de ministru al Transporturilor. „Sigur ca o sa candidez", a declarat pentru Cotidianul vicepresedintele PNL, precizind insa ca o decizie oficiala la nivelul partidului nu a fost inca luata. Candidaturile vor fi stabilite de conducerea organizatiei Bucuresti si apoi validate de Biroul Politic al partidului. In ceea ce priveste potentialii candidati la primariile de sector, Ludovic Orban nu a dat ca sigur decit numele lui Andrei Chiliman, actualul primar de la sectorul 1.

PNL a stabilit ca termen-limita pentru desemnarea candidatilor pentru alegerile locale data de 1 februarie, pina atunci urmind ca liberalii sa faca un mega-sondaj de opinie, la nivelul judetelor si al marilor orase, inclusiv la nivelul Capitalei, pentru a vedea care sint candidatii cel mai bine pozitionati. (Adriana Dutulescu)

PD-L l-ar vrea pe Prigoana la sectorul lui Vanghelie Controversatul om de afaceri Silviu Prigoana este luat in calcul de liderii PD-L pentru a fi aruncat in cursa electorala pentru sectorul 5.

Democrat-liberalii au inceput sa caute candidati cu sanse pentru marile primarii in vederea alegerilor locale din primavara. Pina pe 15 ianuarie, liderii PD-L ar vrea sa aiba deja listele complete atit cu candidatii proprii, cit si cu contracandidatii celorlalte partide. Miza cea mai mare este Primaria Capitalei si sectoarele Bucurestiului. Actualul primar general, Adriean Videanu, nu intentioneaza sa mai intre in cursa. Potrivit unor surse din conducerea PD, cel mai probabil inlocuitor al lui Videanu va fi secretarul general Vasile Blaga. Cu toate ca Blaga nu este incintat de idee.

Aceleasi probleme sint si la sectoarele capitalei. Sigure sint doar nominalizarile actualilor primari Liviu Negoita (sectorul 3) si Cristian Poteras (sectorul 6). Prioritara este insa detronarea lui Marian Vanghelie de la sectorul 5, daca acesta se va decide sa candideze pentru un nou mandat. Numele vehiculat este cel al viceprimarului Capitalei, Ionut Popa. Liderii partidului tatoneaza insa posibilitatea numirii unui candidat cu mai multe sanse, cu un profil asemanator lui Vanghelie. Este vorba despre controversatul om de afaceri Silviu Prigoana. „Nu am primit pina acum nici o oferta oficiala. Nu ma prea intereseaza sa candidez pe locul lui Vanghelie. Dar daca propunerea va veni de la o blonda, va fi greu de refuzat", ne-a declarat Prigoana. Pentru sectorul 1, principalii candidati sint viceprimarul Razvan Murgeanu si fostul primar (plecat din PSD) Vasile Gherasim. (Raul balogh)

Presedintele Traian Basescu a retrimis in Parlament „Legea tinerilor". Amanunte pe www.cotidianul.ro/select