A trecut exact o saptamana de cand Bucurestiul a fost acoperit de zapada. Si daca bulevardele au fost primenite de cate un "plug", dincolo de firmele de banci si magazine, zapada inca troieneste pe mijlocul soselelor si pe stradutele laterale.

A trecut exact o saptamana de cand Bucurestiul a fost acoperit de zapada. Si daca bulevardele au fost primenite de cate un "plug", dincolo de firmele de banci si magazine, zapada inca troieneste pe mijlocul soselelor si pe stradutele laterale.

"Principala poarta de intrare" in Capitala, cum a catalogat cu mandrie Sectorul 1 primarul Andrei-Ioan Chiliman, nu arata in nici un caz prea bine. Nu cu mult mai bine ca un cartier muncitoresc. Pe bulevarde, prima banda nu poate fi folosita din cauza troienelor, iar pe stradute doar rotile masinilor au batut zapada. Unde proprietarii nu au fost acasa sau prea harnici, masinile sunt acoperite de munti de zapada, de acum murdara. La 5 ianuarie presa a relatat despre zelul cu care angajatii unei societati de salubrizare raneau zapada pe Strada Cristofor Columb, pe care locuieste primarul Chiliman. Nici macar iuresul de presa nu a mobilizat administratia sa isi dovedeasca competentele. La momentul de fata, chiar cladirea Primariei Sectorului 1 este inconjurata de zapada, iar parcarea poate fi folosita doar in parte.

Nici la Guvern lucrurile nu stau mult mai bine. Abia acum se lucreaza la caratul mormanelor de zapada adunate pe zonele necirculabile, iar parcarea administrata de celebra Dalli arata la fel de bine ca una din Cugir sau din Zalau. Nici macar in cartierul select din spatele Palatului Victoria firmele de salubritate nu au muncit prea mult: pe putinele strazi pe care au intrat vehicule cu lama (cum ar fi Paris, unde Chiliman are o alta proprietate, sau Londra) oamenii care s-au chinuit sa-si destroieneasca masinile au pus zapada la loc in mijulocul drumului.

Zåpada s-a topit. "Facem trotuareeee! Facem parcaaaari!", strigau zilele trecute, prin Sectorul 6, etnicii romi care s-au reorientat foarte repede, trecand de la "sticle goaleee cum-pa-raaam", la ceva de ultima ora: lopata de zapada pe umar, ca-i groasa... Dar ce-a fost mai greu a trecut. Dupa o saptamana cruda pentru primarii, dar mai ales pentru noi, se dovedeste ca vremea tine cu bucurestenii. Sau cu ei... Ce bine ca s-a topit zapada de pe strazi, ca asa n-o sa mai dea bataie de cap autoritatilor trase la raspundere de fiecare data cand ninge. Sectoarele 3 si 6 ale Capitalei erau practicabile ieri, dupa ce s-a reintrat in programul normal de lucru, deci s-a reluat traficul infernal. Asta a rezolvat mare parte din problemele cauzate de zapada de pe carosabil, topita sub cauciucurile masinilor. Iar nametii de pe margini pot sa ramana linistiti pana s-o face mai cald si s-or topi, ca in fiecare an. Totusi am vazut si utilaje care adunau mormanele de zapada. In cartierul Giulesti, chiar langa un refugiu de tramvai, unde zapada fusese decupata cu grija doar in dreptul usilor, muncitorii adunau nametii de pe trotuare si-i incarcau in basculante. Statiile de autobuz, transformate in cazemate, sau refugiile de tramvai "cu dinti" mai au de asteptat... Ca si strazile secundare, pe care se inainteaza cu mare greutate, fie ca esti cu masina, fie ca esti pe jos. De ce? Pentru ca acolo nu mai ajunge nici un utilaj de deszapezire, cu lopata e mai greu... iar sarea, nisipul si diversele substante imprastiate pentru a topi zapada transforma totul intr-o mlastina cafenie cu obstacole.

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 - Inca o saptamana cu zapada Jurnalul National: Unde ati fost in primele zile ale anului? Andrei Chiliman: Tot timpul in Bucuresti. In zile de 1 si 2 ianuarie am stat dupa firma de salubrizare Romprest, care a dat cu clorura de calciu pentru a evita poleiul. Noaptea de 2 spre 3 am stat cu utilajele in strada. M-am dus sa ma culc doar doua ore, apoi m-am intors pe strada. N-am vazut de mult o zapada atat de mare. In cinci zile am dormit trei ore pe zi, pe unde am apucat.

Ati dormit si la Primarie? Da, am dormit cam o ora, in a doua zi de ninsoare.

Cine v-a dat zapada din fata casei? Am dat-o personal, m-a ajutat si un vecin. Zapada am adunat-o si am dus-o intr-o intersectie.

Intr-o intersectie?, n-ati incurcat circulatia si mai mult? Era putin mai departe de intersectie, lateral.

Ati condus singur masina pe strazile inzapezite? Da, dar de doua zile umblu cu sofer, pentru ca am masina in service.

Ati stricat-o? Avea ceva probleme.

Dar din fata primariei ati dat zapada? Am dat-o, am pus si eu mana pe lopata.

Ati rupt vreuna? Am trei lopeti acasa si umblu cu una tot timpul in masina, am cumparat si o roaba pentru a cara zapada.

In Piata Matache sunt inca munti de zapada, iar pe strazile secundare din sector nu mai vorbim, de ce nu v-ati miscat mai repede? Nu sunt munti, sunt gramezi. Cat timp e viscol, zapada nu poate fi ridicata, trebuie mai intai sa actionam pe marile bulevarde.

Bine, dar nu mai e viscol de mult in Capitala! Acum suntem in faza in care strangem zapada si o ducem pe un teren inchiriat de firma de salubrizare. 200 de basculante pe noapte cara zapada, mai dureaza o saptamana pana cand va fi stransa toata.

Cata zapada aveti in sector? E greu de calculat, sunt sute de mii de tone.

Ati dat amenzi firmei de salubrizare, totusi oamenii au fost nemultumiti. N-am auzit ca oamenii au fost nemultumiti in Sectorul 1, n-am avut de ce sa dau amenzi. Am sanctionat societatile comerciale care n-au dat zapada din parcare, cum ar fi Dalli. Am amendat-o cu 50 de milioane de lei pentru fiecare parcare pe care n-a deszapezit-o.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin