Michael Huckabee, creditat cu prima sansa la nominalizare din partea republicanilor, la nivel national, isi prezinta planurile in revista „Foreign Affairs".

Huckabee detine 25% din optiunile colegilor de partid, fiind urmat de Rudy Giuliani, cu 20% dintre optiuni.

Pastorul baptist si-a publicat luna aceasta, in prestigioasa revista „Foreign Affairs", planurile de politica externa pe care intentioneaza sa le adopte daca va deveni presedintele celei mai puternice natiuni. Primele lucruri pe care tine sa le sublinieze Huckabee in eseul sau sint distantarea fata de politica presedintelui George W. Bush si nevoia de schimbare: „Mentalitatea aroganta de buncar a admi-nistratiei Bush a fost contraproductiva atit acasa, cit si peste hotare". Statele Unite, asemeni „unui elev de top de liceu", daca este binevoitor, va fi placut de restul lumii, daca va incerca sa domine, va fi dispretuit, crede candidatul.

Bush nu a explicat suficient cona-tionalilor sai care este ideologia islamistilor, iar poporul nu a inteles exact natura amenintarii. In plus, din cauza nevoii de petrol, administratia Bush a sprijinit in lumea islamica une-le regimuri represive, cum ar fi cel din Arabia Saudita. Huckabee isi propune sa ii sprijine doar pe moderatii musulmani si sa „dezlege mina legata la spate din cauza nevoii de petrol".

Candidatul republican doreste sa creasca rolul serviciilor de informatii in desfasurarea unei politici externe inteligente, dar si sa creasca numarul de militari mai rapid decit isi propusese presedintele Bush. De asemenea, Huckabee vrea sa creasca bugetul armatei de la 3,9% din PIB la 6%. In ce priveste Irakul, republicanul promite sa nu retraga trupele americane mai repede decit o va cere generalul Petraeus, comandantul acestora. Aliatul SUA, Turcia, ar trebui sa acorde mai multe drepturi minoritatii kurde, dar candidatul promite sa ajute Ankara in combaterea teroristilor PKK din nordul Irakului.

In privinta Iranului, Huckabee isi propune sa nu excluda varianta militara daca Teheranul continua sa incerce sa obtina arme nucleare. Totusi, el considera ca ar trebui initiat un dialog diplomatic cu Teheranul, pentru a incerca gasirea unor solutii.

Pakistanul se afla si el pe agenda lui Huckabee: Bush l-a sprijinit prea mult pe presedintele Pervez Musharraf, in ciuda politicilor sale gaunoase. Politica privind acest stat trebuie bine cintarita, deoarece aici este locul „unde se planifica si se gindesc atentatele".