Piata pensiilor facultative a atins la finele anului trecut 14,24 milioane de lei, dupa ce in saptamana 21-28 decembrie 2007 valoarea activelor detinute de cele sapte fonduri operationale pe piata a urcat cu 39,03 puncte procentuale. In ceea ce prive
Piata pensiilor facultative a atins la finele anului trecut 14,24 milioane de lei, dupa ce in saptamana 21-28 decembrie 2007 valoarea activelor detinute de cele sapte fonduri operationale pe piata a urcat cu 39,03 puncte procentuale. In ceea ce priveste numarul de aderenti, acesta a avansat in intervalul precizat cu 8,52%, pana la 55,33 de mii de participanti, potrivit datelor publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Evolutia de la finele anului a activului net, dar si cea a participantilor la pilonul III, vin sa contrazica estimarile pietei, care se astepta ca pensiile facultative sa fie marcate de o lentoare in ultimele doua saptamani ale anului, avand in vedere faptul ca romanii vor fi preocupati cu petrecerea sarbatorilor de iarna.BCR Prudent isi dubleaza activul netAvansul saptamanal al pietei a fost si de aceasta data impulsionat de cresterea valorii activelor nete a BCR Prudent. Astfel, fondul administrat de BCR Asigurari de Viata si-a dublat activul net la final de an pana la 7,07 milioane de lei, iar numarul de participanti a ajuns la 11.437, in crestere cu 686 de aderenti in intervalul 21-28 decembrie. Fondul se mentine pe prima pozitie si conduce detasat competitia in functie de valoarea activului, dar, totodata, ramane pe locul secund in ceea ce priveste numarul de adeziuni semnate, fiind devansat in continuare de AZT Moderato. BCR Prudent a trecut in fruntea clasamentului pe total active in ultima saptamana a lui noiembrie, cand a inregistrat un salt de 5818,68 procente. Locul secund revine fondului AZT Moderato, cu un activ net de 2,64 milioane lei.
Fondul ING Clasic administrat de compania ING Asigurari de Viata si-a majorat valoarea activului net in saptamana 21-28 decembrie cu 7,4 procente, pana la un nivel de 1,8 milioane lei. Celalalt fond de pe pilonul III administrat de ING Asigurari de Viata, ING Optim, a inregistrat un avans al activului net, de 10.32%, la 801,750 mii. Activul net al fondurilor AZT Vivace si Pensia Mea a urcat la finele anului pana la un nivel de 1,2 milioane lei, respectiv 700 mii lei. Activul net al fondului OTP Strateg a inregistrat o scadere cu 27.83%, pana la 17,86 mii lei. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative si societatea SAI Raiffeisen Asset Management, insa aceasta nu si-a inceput activitatea pana la finele lui 2007. In fruntea clasamentului, dupa numarul de participanti, se mentine fondul AZT Moderato cu un numar de 13.280 aderenti, urmat de BCR Prudent. Fondul Pensia Mea a atras pana la finele lui decembrie 8.293 de participanti, ING Clasic - 7.737, AZT Vivace - 10.331 si ING Optim - 4.036 de participanti. Fondul OTP Strateg, care si-a inceput ultimul activitatea, numara 219 aderenti.Pilonul III iese din umbra in acest anInitial, se estimase o evolutie semnificativa pe piata pensiilor facultative, insa performanta oarecum slaba isi gaseste explicatia in debutul campaniei de vanzare a pensiilor private obligatorii, in luna septembrie, motiv pentru care toti administratorii si-au concentrat intreaga atentie asupra acestora, neglijand atragerea de clienti pentru pensiile facultative. Se asteapta ca piata pensiilor facultative sa revina in prim-plan in primul trimestru din 2008, dupa finalul campaniei initiale de aderare la pensiile obligatorii. "Ne asteptam ca in 2008 sa avem peste 300.000 de participanti la pensiile facultative si active nete de 60 milioane lei. Initial estimam ca pana la sfarsitul lui 2007 activele pe pilonul III se vor ridica la 40 milioane lei, insa demararea procedurii de aderare la Pilonul II a incetinit ritmul de crestere al pietei pensiilor facultative, deoarece persoanele s-au reorientat catre acest sector", a declarat la inceputul lunii trecute, pentru NewsIn, Mircea Oancea, presedintele CSSPP. In plus, acesta a aratat ca se asteapta la o dublare a numarului fondurilor active pe piata pensiilor facultative. Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit. Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative au inceput sa fie colectate in mai 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.