Vernisajul expozitiei de desene ale lui Dan Perjovschi, intitulata „La zid", este primul eveniment din agenda pe 2008 a Centrului National al Dansului, in care se regasesc festivaluri europene si proiecte nou-noute.Desenele lui Perjovschi sint o critica la adresa majoritatii institutiilorculturale romanesti Vineri, Centrul National al Dansului din Bucuresti (CNDB) isi va deschide programul din 2008 cu cea mai recenta expozitie de desene semnate de Dan Perjovschi. Artistul a acoperit cu desene trei pereti ai Centrului, iar directorul CNDB, Mihai Mihalcea, a declarat pentru Cotidianul ca intentioneaza sa mentina desenele din „La zid" permanent.

Desenele, a mai precizat Mihalcea, au fost facute special pentru Centrul Dansului si nu compun o expozitie in sensul clasic al cuvintului, iar publicul interesat va putea avea acces la ele incepind de vineri. „Dan e prezent peste tot, dar din pacate in Bucuresti n-a aparut niciodata. Noi am avut dintotdeauna o deschidere fata de alte proiecte, iar prezenta lui Perjovschi la CNDB este inca o dovada. El se lasa foarte mult purtat de experientele din prezent, de lucrurile care circula in aer la perioada respectiva, iar desenele sint reflectii personale, materializate plastic. Nu se poate, asadar, vorbi de o tema care sa le ordoneze, ci de o pozitionare critica a artistului fata de contextul social", a detaliat Mihai Mihalcea specificul interventiilor lui Perjovschi.

„Ca artist sint interesat sa ma asociez cu modele culturale deschise, iar ca artist critic ma simt dator sa semnalizez ceea ce cred ca este esential pentru scena culturala in care traiesc. Din acest motiv am facut la CNDB singura mea interventie artistica intr-o institutie a statului roman", si-a elucidat Perjovschi optiunea de a expune tocmai la Centrul Dansului, pe care il considera „singurul model viabil de institutie «nationala»". Criticind cutuma dezastrului autohton din domeniul artelor, Perjovschi mentioneaza ca, oricit de importanta ar fi o constructie culturala, „ea poate fi dislocata, deturnata sau pur si simplu oprita din ratiunile administrative cele mai cetoase si timpite". Astfel se si justifica metoda pe care a ales-o pentru lucrarile expuse la CNDB: „Am facut un desen pe zidul Centrului ca sa complic cit mai mult posibilitatea evacuarii lui".

Coregrafa Vava Stefanescu, director artistic al CNDB, a declarat pentru NewsIn ca, din moment ce adevarata „batalie" in ce priveste spectacolele de dans incepe abia in februarie, expozitia lui Perjovschi da o incarcatura suplimentara agendei institutiei pe luna ianuarie. Ulterior, programul pe 2008 al Centrului va include diferite evenimente menite sa sporeasca vizibilitatea institutiei si sa popularizeze dansul contemporan in peisajul autohton, dupa cum a explicat Mihai Mihalcea. Un proiect intins pe doi ani este „What to affirm, what to perform?", realizat in colaborare internationala cu institutii similare precum Tanzquartier Wien, CDU-Zagreb si Maska - Ljubljana. Obiectivul echipei CNDB consta in gasirea si colectarea de informatii despre artisti, pedagogi sau evenimente care au marcat si au stimulat dezvoltarea dansului contemporan in Romania. Intr-o a doua etapa, aceste date vor fi analizate de catre antropologi, sociologi si teoreticieni.

In aprilie, Centrul Dansului participa, alaturi de artisti din Olanda si Marea Britanie, la Festivalul Springdance Dialogue. Timp de trei saptamini, patru artisti romani vor „dialoga" la Utrecht cu invitati din celelalte doua tari, prezentindu-si propriile creatii si vizionind spectacolele din selectia oficiala a festivalului, dupa cum a declarat Mihalcea, care a mai mentionat ca, in toamna aceasta, Springdance Dialogue va avea loc la CNDB. In aceeasi luna, Centrul Dansului a inclus si o coproductie alaturi de renumitul centru belgian DeSingel - International Kunstcampus, dupa o noua lucrare a tinerei coregrafe Maria Boroncea, care va fi prezentata, alaturi de piesa „Unu-unu" a lui Florin Flueras, in cadrul unei seri dedicate dansului contemporan romanesc la Antwerp.

Intre proiectele din acest an, CNDB mai pregateste si un program de ateliere de dans contemporan destinate elevilor din sectorul 1, incheiat cu organizarea unui spectacol ai carui protagonisti vor fi tinerii selectati in cadrul atelierelor. In plus, Centrul Dansului va lua parte, alaturi de Danses Hus Oslo si Centre Chorégraphique National de Franche-Comté à Belfort, la coproductia internationala a piesei „Still", a coregrafului norvegian Brynjar Bandlien. Totodata, stagiunea va include o noua componenta, initiata de Vava Stefanescu: artistii curatori vor putea invita, pentru trei saptamini, spectacole si evenimente pe care le doresc in stagiunea CNDB. Fiecarui curator ii va fi dedicata o seara „Portret", menita sa „aduca artistii mai aproape de public, altfel decit prin intermediul propriilor opere si lucrari", a precizat Mihai Mihalcea.