Randamentul fondurilor de pensii facultative, la care au cotizat 50.000 de oameni, a fost, in 2007, sub cel al depozitelor bancare.

Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private arata ca, in 2007, randamentul fond
Randamentul fondurilor de pensii facultative, la care au cotizat 50.000 de oameni, a fost, in 2007, sub cel al depozitelor bancare.

Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private arata ca, in 2007, randamentul fondurilor facultative a fost sub cel al depozitelor bancare. Practic, de la aparitia fondurilor private de pensii facultative pe piata pina la finalul anului 2007, cresterea valorii unitare a fost de 6,6% la ING Optim, de 6% la ING Clasic, de 1,61% la Pensia Mea, de 1,4% la BCR Prudent, de 3,09% la AZT Moderato, de 1,70% la AZT Vivace si de minus 22,6% la OTP Strateg. Cum perioada de timp luata in calcul este de noua luni, rezulta ca anual cea mai mare crestere la fondurile de pensii facultative ar fi la ING de peste 8%. Scazind insa comisionul perceput de fond la transformarea banilor in unitati, avem o dobinda anuala a banilor de 3%. Cum, in prezent, dobinda actuala la depozitele bancare este de 7-8%, rezulta ca, practic, fondurile facultative nu au depasit dobinda bancara.

Mentionam ca, la inceput, o persoana care s-a inscris la un fond de pensii facultative a cumparat o unitate de fond la pretul de 10 lei.

Din pacate, nici investitia facuta de o persoana in pensiile facultative nu este una foarte mare. Daca luam in calcul totalul activelor la cele sapte fonduri din 21 decembrie 2007 si le raportam la numarul persoanelor inscrise, constatam ca media pe o persoana este de doar 201,59 lei. Deci majoritatea persoanelor care au incheiat un contract de pensie facultativa au investit suma minima ceruta de prospectul acelui fond. Iar aceasta e de 50 de lei/lunar la AZT Moderato, de 60 de lei la Pensia Mea, de 45 de lei la ING Clasic si de 35 de lei la BCR Prudent. Diferentele de bani se explica prin faptul ca in lege nu este prevazuta o suma minima pentru pensia facultativa, iar fiecare fond a trecut ce suma a dorit in prospect. Suma maxima este de 15% din venit.

Vestea buna este ca, la finalul anului 2007, 50.987 de persoane cotizau la fondurile de pensii facultative. E drept, cifra este sub estimarile optimiste ale conducerii Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, care spera ca aceste fonduri vor atrage in primul an de functionare peste 200.000 de romani. Cei mai multi cotizanti erau la fondul AZT Moderato (13.057), BCR Prudent (10.751), Pensia Mea (8.212), ING Clasic (7.464), AZT Vivace (7.445), ING Optim (3.843) si la OTP Strateg (215).

Exista o serie de diferente intre pensia obligatorie privata si cea facultativa. Cea mai importanta este data de plata contributiilor. Astfel, banii din sistemul pensiilor private obligatorii vin din banii dati la sistemul public de pensii. Deci, practic, salariatul nu mai plateste nimic din salariul sau. In cazul pensiei facultative, plata cotizatiei la fondul de pensii se face din salariul angajatului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.