Dinescu spune ca este ridicola ideea ca membrii Colegiului sa nu mai dea verdicte de colaborare cu SecuritateaPSD a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege privind limitarea atributiilor CNSAS. Daca acest proiect va trece, Colegiul va deveni o
Dinescu spune ca este ridicola ideea ca membrii Colegiului sa nu mai dea verdicte de colaborare cu SecuritateaPSD a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege privind limitarea atributiilor CNSAS. Daca acest proiect va trece, Colegiul va deveni o institutie de decor. Principala modificare propusa de social-democrati este aceea ca CNSAS nu va mai avea dreptul sa dea verdicte de colaborare cu fosta Securitate. Deciziile Colegiului, aflate in procedura de contestare in instanta, vor fi anulate, mai prevede proiectul. Singura atributie a membrilor Colegiului va ramane aceea de a decide daca vor fi facute publice anumite dosare."Initiativa vine exact in anul in care au loc alegeri"Mircea Dinescu a anuntat ieri ca va demisiona din Colegiu daca initiativa legislativa a PSD va fi adoptata. "Mi se pare cel putin ciudata o asemenea initiativa exact in anul in care au loc alegeri. Normal e ca CNSAS sa isi duca pana la capat misiunea. Adica si anul asta vom studia dosarele celor care vor candida. Şi cine a facut politie politica sa fie stampilat ca a facut politie politica. Politicienii nu au voie sa isi vare nasul in bucataria CNSAS, ca noi de politicieni ne ocupam", a declarat Dinescu in cadrul unei emisiuni TV.
In opinia sa, este ridicola ideea ca, dupa cinci ani de activitate, membrii CNSAS sa nu mai dea verdicte de colaborare cu Securitatea. "Nu stiu daca initiatorul acestui proiect s-a gandit la viitorul dumnealui sau al altora din partid, dar ceva e in neregula cu aceasta propunere", a mai spus Dinescu.
La randul sau, un alt membru al Colegiului, Cazimir Ionescu, a explicat ca rolul CNSAS nu este acela de a da verdicte. "Este vorba despre niste decizii referitoare la o posibila incompatibilitate, prin care atragem atentia ca exista o problema", a spus Ionescu.Şerban Nicolae: Deciziile de pana acum ale CNSAS nu au fost corecteSenatorul PSD Şerban Nicolae afirma in schimb ca momentul depunerii proiectului este unul foarte potrivit, pentru ca nu vrea sa influenteze dezbaterea electorala. In opinia sa, modificarile propuse sunt necesare intrucat "deciziile date pana acum de catre membrii Colegiului nu au fost corecte, fiind marcate de subiectivism si influentate politic".
Membrii CNSAS pot sa decida, prin vot, doar publicarea unui dosar si nu vor mai da verdicte de colaborator cu Securitatea, prevede initiativa legislativa depusa la sfarsitul lunii trecute, la Parlament, de catre senatorul PSD. Potrivit propunerii amintite, Colegiul nu va mai emite decizii de colaborare sau necolaborare cu Securitatea, iar rolul sau va fi unul de administrare si publicare a documentelor fostei Securitati.
In plus, deciziile care in prezent au fost date de catre Colegiu si care se afla in diverse faze de contestare, inclusiv in instanta, vor fi anulate, cu exceptia cazului in care cel direct vizat doreste continuarea procesului, mai propune parlamentarul pesedist. In vigoare raman, inevitabil, doar deciziile irevocabile si obligatorii ale instantelor.
O alta prevedere se refera la reducerea numarului membrilor Colegiului CNSAS de la 11 la noua, astfel fiind eliminate propunerile Presedintiei si Guvernului. In plus, in text se propune inasprirea pedepselor pentru angajatii Colegiului care se dovedesc ca au facut trafic de informatii. Nu este insa prima propunere de acest fel. Anul trecut, PRM a propus infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru institutie si sistarea activitatii CNSAS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.