Conducerea Camerei Consultantilor Fiscali asigura firmele ca nu va fi nevoie de semnatura unui consultant pe declaratia anuala de profit.

Firmele nu vor fi obligate sa obtina semnatura unui consultant fiscal pe declaratia anuala de profit, Formularul 101, a declarat pentru Cotidianul Toni Teau, vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali.

„Societatile comerciale nu vor fi obligate sa obtina semnatura unui consultant fiscal pe declaratia anuala de profit, asa cum spune Ordonanta nr. 47 de anul trecut. In primul rind, aceasta prevedere a picat in Senat. Apoi, sint slabe sanse sa revina in Camera Deputatilor, pentru ca Ministerul Finantelor sustine in continuare eliminarea acestei obligatii", a explicat oficialul Camerei Consultantilor.

Textul ordonantei are de trecut doar de Camera, care va lua decizia finala, programata pentru zilele urmatoare.

In ultimele zile ale anului trecut, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al Camerei Consultantilor, Daniel Chitoiu, declara ca va merge personal in plenul Camerei Deputatilor sa sustina eliminarea obligativitatii semnaturii consultantului fiscal pe Formularul 101. „Asa cum am facut la Senat, voi merge si la Camera Deputatilor sa sustin eliminarea prevederii legate de consultantul fiscal. Este singura problema pe care am avut-o in 2007 si voi face tot ce-mi sta in putinta s-o elimin", a spus Chitoiu.

Modificarile aduse de Guvern in august 2007 Codului de procedura fiscala prevedeau ca declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice ar fi trebuit sa fie certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea. Prevederea urma sa se aplice de anul acesta si viza Declaratia 101 privind impozitul pe profit.

Senatul a votat in toamna ordonanta de modificare a Codului de procedura fiscala cu eliminarea obligatiei de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale firmelor de catre consultanti fiscali, la propunerea fostului ministru al Finantelor Ionut Popescu.

„In Senat a fost mai mult o discutie politica si am fost de acord sa se scoata aceasta prevedere pentru ca au invocat faptul ca certificarea presupune taxe mari si multe firme, mai ales cele mici, nu si le permit", declara atunci presedintele ANAF.

In traseul catre stadiul de lege, ordonanta a ajuns la Camera Deputatilor.