Pietele financiare pariaza din ce in ce mai mult pe un petrol cotat la 200 de dolari barilul. Contractele cu optiuni cu petrol la pretul de 200 de dolari barilul au crescut de zece ori in ultimele 2 luni, pana la 5.500 de contracte, un avans record f
Pietele financiare pariaza din ce in ce mai mult pe un petrol cotat la 200 de dolari barilul. Contractele cu optiuni cu petrol la pretul de 200 de dolari barilul au crescut de zece ori in ultimele 2 luni, pana la 5.500 de contracte, un avans record fata de orice perioada similara. Cotatiile acestor contracte, ce reprezinta cel mai ieftin mod de a specula pe pietele energetice, s-au apreciat cu 36% de la inceputul lui decembrie 2007, in contextul in care contractele futures au atins un maxim de 100 de dolari pe 3 ianuarie.
In timp ce analistii de la Merril Lynch & Co. UBS AG spun ca economia greoaie a SUA va duce la cea mai mare reducere a preturilor din 2001 pana acum, unii comercianti de petrol se asteapta ca pretul petrolului sa creasca pentru al saptelea an consecutiv. "100 de dolari pe baril inseamna de fapt 14,9 centi o ceasca de petrol, deci vorbim despre petrol ca fiind inca foarte ieftin", a declarat Matthew R. Simmons, presedintele Simmons & Co. International, o banca de investitii din Houston care isi concentreaza atentia asupra sectorului energetic. "Cererea nu este deloc in scadere", a explicat Simmons.Cererea creste, productia nu preaConsumul necesar al globului se va ridica la 87,8 milioane de barili pe zi in acest an, cu 2,1 milioane de barili mai mult decat a fost necesar in 2007, conform analizelor realizate de Agentia Internationala pentru Energie din Paris (AIE), un organism de indrumare pentru statele consumatoare de petrol. Numai necesarul Chinei, unde importurile sustin o economie care tinde sa creasca cu 11 procente, va creste cererea cu 5,7%, adica 8 milioane de barili pe zi, spune AIE.
Furnizorii de petrol se straduiesc sa mareasca productia. Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a spus saptamana trecuta ca extractiile de pe campul petrolier Khursaniyah, ce trebuia sa furnizeze 500.000 de barili, nu au reusit sa ia startul in decembrie. Terenul de extractie Tupi, din Brazilia, cel mai mare descoperit in ultimele doua decenii, ce se afla la mai mult de 8 kilometri sub nivelul oceanului, va avea nevoie de cel putin 5 ani pentru a fi gata de extractie.
Petroleos Mexicanos, monopolul de stat mexican, a suferit timp de trei ani o scadere a productiei cu 40% pe terenul de extractie Cantarell, al treilea ca marime din lume. Luptele din Nigeria au redus din luna decembrie a anului 2005 si pana acum productia cu 11 procente, pana la 2,18 milioane barili pe zi, comform datelor realizate de Bloomberg.Multi se tem de preturi chiar mai mari"Faptul ca s-a depasit 100 de dolari inseamna ca multi cauta mai multa protectie fata de un pret mult mai mare", spune Michael Lewis, un strateg la Deutsche Bank AG din Londra, care se asteapta ca pretul petrolului sa se prabuseasca undeva la 80 de dolari/baril. Tranzactiile cu optiuni arata ca sansa ca barilul sa ajunga la 125 de dolari in luna decembrie a acestui an s-a dublat de la Craciun incoace, pana la 18%, a afirmat Lewis.
"Ar trebui sa fim pregatiti sa vedem preturi mai mari la petrol, pentru ca ultimul raport al AIE, pe care l-am citit, este foarte ingrijorator", a declarat Andris Piebalgs, un inalt comisar din domeniul energetic al Uniunii Europene, intr-o vizita la o centrala electrica din Olanda, efectuata luni, si a mai declarat: "As putea spune ca 120 de dolari/baril e ceea ce ma face sa ma tem".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.