Motivul ales de presedinte pentru a refuza nominalizarea Noricai Nicolai a fost perceptia publica negativa asupra faptelor acesteia, care nu ar duce la cresterea increderii in Justitie pe plan intern si extern. Basescu s-a legat de episodul in care o
Motivul ales de presedinte pentru a refuza nominalizarea Noricai Nicolai a fost perceptia publica negativa asupra faptelor acesteia, care nu ar duce la cresterea increderii in Justitie pe plan intern si extern. Basescu s-a legat de episodul in care o nepoata a senatorului liberal a fost surprinsa votand in locul acesteia. "Avand in vedere imperativul de a confirma prin fapte, si nu doar declarativ, vointa politica de a construi si consolida o Justitie independenta, imi permit sa va sugerez optiunea pentru un candidat necontroversat, capabil sa impuna respect din punct de vedere profesional atat in fata cetatenilor, cat si in relatia cu magistratii, independent din punct de vedere politic", i-a scris presedintele premierului. Mai mult, seful statului isi argumenteaza pozitia prin faptul ca noul ministru al justitiei este membru CSAT si CSM si, de aceea, va acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie. In scrisoarea trimisa premierului, presedintele atrage atentia asupra faptului ca respingerea candidaturii s-a facut tinandu-se cont de prevederile Constitutiei Romaniei si a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 356/2007. Aceasta a decis in luna mai ca presedintele nu are drept de veto asupra numirii unui ministru. Traian Basescu recunoaste totusi in textul scrisorii ca nu preconizeaza aplicarea unei clauze de salvgardare pe Justitie, dar ii cere premierului sa gaseasca solutii pentru a diminua perceptia partenerilor europeni, ca dupa aderare, Romania nu si-a respectat angajamentele.
PNL mentine propunerea
Liberalii au reactionat dur si il acuza pe presedinte ca incalca prevederile Constitutiei si isi doreste la conducerea Justitiei un ministru marioneta. "Basescu incalca Constitutia, nu are mijloacele sa cuantifice imaginea cuiva. Norica Nicolai e unul din liderii PNL, nu poate fi acuzata ca este un personaj de casa al premierului Tariceanu. Nimeni din lumea politica nu s-a mirat in momentul cand a fost facuta aceasta nominalizare. Este evident ca nu poate sa accepte un alt ministru decat un om de casa al domniei sale, o marioneta", a sustinut Antonescu. El considera gestul presedintelui un abuz de proportii fara precedent. "E deplorabil faptul ca presedintele incepe si acest an politic cu un scandal si exprima refuzul de a o investi in functia de ministru pe Norica Nicolai", afirma Antonescu, citat de Mediafax. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a criticat pozitia presedintelui, deoarece nu face altceva decat sa declanseze un scandal politic. "Basescu gaseste de cuviinta sa perpetueze starea de incertitudine", a precizat Hasotti. Premierul Tariceanu nu a dorit sa faca declaratii pe aceasta tema, de la Cabinetul acestuia sosind un comunicat conform caruia decizia presedintelui "va fi analizata de juristii Guvernului si va exista o reactie in cursul zilei de azi".
Clasa politica dezaproba gestul presedintelui
Reprezentantii PSD, PC si PRM l-au acuzat la unison pe presedinte ca are un comportament discretionar, care incalca prevederile constitutionale. Doar tanarul Cristian Boureanu a incercat din rasputeri la o emisiune de la Realitatea TV sa scoata in evidenta anumite aspecte pozitive ale acestei decizii a presedintelui. Cristian Diaconescu de la PSD s-a pronuntat clar impotriva unei astfel de atitudini din partea presedintelui, pe care o considera parte a razboiului dintre cele doua Palate. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a considerat gestul drept "o gaselnita", deoarece Norica Nicolai are toate calitatile profesionale pentru a ocupa aceasta functie. Lucian Bolcas a spus ca este ridicol un asemenea motiv de respingere, din moment ce Mona Musca avea in momentul nominalizarii sale pentru functia de ministru o sanctiune mai grava din partea Camerei Deputatilor, iar acest lucru nu l-a impiedicat pe presedinte sa semneze numirea sa in functia de ministru. (Cristian ANDREI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.