Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis presedintelui Traian Basescu, in scrisoarea-raspuns la refuzul acestuia de a o numi pe Norica Nicolai la Ministerul Justitiei, ca seful statului nu poate cere o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste "o antipatie politica si personala" fata de cea nominalizata si respinge cererea de a prezenta o alta propunere. Totodata, premierul ii reproseaza presedintelui ca invoca in refuzul sau "doar argumente de imagine”, amintindu-i in acest context de cazuri controversate in care a fost implicat seful statului, precum dosarul Flota si casa din strada Mihaileanu.

Prezentam integral textul scrisorii transmise de premierul Tariceanu catre presedintele Basescu:

Prin prezenta scrisoare ma vad nevoit sa resping solicitarea dumneavoastra de a renunta la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai

Domnului Traian Basescu
Presedintele Romaniei

Domnule Presedinte,
Prin prezenta scrisoare ma vad nevoit sa resping solicitarea dumneavoastra de a renunta la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai.

De asemenea, va aduc la cunostinta ca, in calitate de Prim-Ministru al Romaniei, potrivit atributiilor conferite de Constitutie, mentin aceasta propunere.

Motivarea pe care o faceti cererii de renuntare la propunerea prezentata se bazeaza pe consideratii personale, subiective, indoielnice, despre perceptia publica asupra unei anumite persoane, consideratii care exced cadrul constitutional si legal.

Reactia dumneavoastra, in calitate de Presedinte al Romaniei, este cu atat mai nejustificata cu cat, fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale.

Va reamintesc ca, in decizia nr.356/2007 a Curtii Constitutionale se precizeaza clar ca „Presedintele Romaniei nu are drept de veto, dar poate cere Primului-ministru sa renunte la propunerea facuta, atunci cand constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului”.

Decizia Curtii Constitutionale este cat se poate de clara.

Presedintele Romaniei nu poate sa solicite Primului-Ministru al Romaniei sa propuna o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala fata de persoana nominalizata initial. Nici din cauza faptului ca a avut o relatie politica mai tensionata cu respectiva persoana. Nici daca a identificat un alt candidat care, in opinia sa, ar fi mai bun.

Presedintele Romaniei are obligatia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a isi sustine solicitarea. In caz contrar, nu ar trebui sa faca o astfel de solicitare.

Domnule Presedinte,
Am citit cu atentie scrisoarea dumneavoastra si nu invocati nici un argument de natura legala pentru care ar trebui sa renunt la propunerea de numire a doamnei Norica Nicolai la Ministerul Justitiei. Mai mult, in scrisoarea dumneavoastra invocati doar argumente de imagine, perceptii legate de un incident in care a fost implicata doamna Norica Nicolai.

Stiti la fel de bine ca mine cat de periculos este sa analizam capacitatea unui demnitar de a exercita o functie publica, daca izolam si scoatem in fata un incident de imagine.

Norica Nicolai este un bun specialist in drept si este unul dintre membrii cu experienta ai Comisiei Juridice din Parlamentul Romaniei. Norica Nicolai cunoaste in detaliu problemele care inca exista in Justitie si are vointa de a continua procesul de reforma. Consider ca Norica Nicolai poate fi un foarte bun ministru al Justitiei.

Dumneavoastra ati ales sa ignorati aceste argumente si ati analizat subiectiv, fara a lua in calcul argumentele legale sau argumentele care tin de experienta si competenta.

Daca ar fi sa vorbim despre argumente de imagine si despre cazuri controversate, va reamintesc doar doua cazuri in care dumneavoastra ati fost implicat: dosarul Flota si casa achizitionata in strada Mihaileanu, pe vremea cand erati Primar al Capitalei. Ar fi nedrept sa analizam doar aceste doua cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastra de Primar al Capitalei sau de Presedinte al Romaniei. Am convingerea ca acelasi lucru ar trebui sa il evitati si dumneavoastra acum, in ceea ce o priveste pe doamna Norica Nicolai.

Mai mult, va readuc aminte tacerea dumneavoastra in ceea ce o priveste pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Acum un an, doamna Monica Macovei era implicata intr-un scandal public in legatura cu modul in care parintii domniei sale au castigat in Justitie un imobil nationalizat. Atunci, nu ati sustinut ca doamna Monica Macovei ar trebui sa renunte la functia de ministru al Justitiei, nici ca imaginea Justitiei ar avea de suferit sau ca ar scadea increderea in Justitie la nivelul opiniei publice si al partenerilor europeni.

Citeste si:

Sunt ferm convins ca dezbaterea asupra reformei din Justitie nu ar trebui sa fie purtata cu argumente de imagine. Daca, totusi, ati decis sa invocati doar argumente de imagine, atunci mi s-ar parea corect sa judecati si, mai ales, sa actionati cu aceeasi masura.

Domnule Presedinte,
In scrisoarea dumneavoastra va exprimati convingerea ca vom gasi solutii impreuna, Presedintia si Guvernul, pentru a demonstra partenerilor europeni ca Romania face progrese consistente in domeniul Justitiei.

Va reamintesc ca deja am demonstrat acest lucru partenerilor europeni.

Raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justitiei din Romania, de cand acest domeniu este monitorizat, din 1998. In Raport sunt subliniate in special eforturile pe care Guvernul le-a facut in acest domeniu („Guvernul roman este angajat in reforma justitiei si in curatarea sistemului de coruptie. In toate domeniile, autoritatile romane demonstreaza bunavointa si determinare...” - p. 5 din Raport).

Totodata, principalul progres remarcat de Raport a fost adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate, urmare a dialogului pe care ultimul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, l-a avut cu Parlamentul. Dupa cum va aduceti aminte, adoptarea acestei legi a fost multa vreme imposibila din cauza inabilitatii unui ministru al justitiei asa-zis independent. O dovada in plus ca nu o pretinsa independenta a ministrului este solutia la problemele justitiei romanesti.

Adoptarea de noi coduri de procedura, simple si usor de aplicat, responsabilizarea magistratilor si inlaturarea perceptiei ca acestia nu raspund pentru greselile lor, asigurarea eficientei si impartialitatii investigatiilor, scoaterea unor institutii judiciare de sub influenta unor oameni politici - acestea sunt urgentele justitiei romanesti si care trebuie puse in practica rapid de un ministru cu sustinere politica.

Problema este sa demonstram ca avem vointa sa continuam pe drumul inceput si de aceea nu ne permitem sa intarziem numirea unui nou ministru al Justitiei.

Va aduc la cunostinta ca intarzierea acestei numiri poate conduce la perturbarea grava a activitatii institutiilor din sfera judiciara. Astfel, in ultimele zile au inceput actiuni de protest sindical din partea personalului auxiliar din instante, motivat de faptul ca absenta unui ordonator principal de credite face imposibila plata drepturilor salariale restante. Aceste tensiuni nu pot fi aplanate in lipsa unui interlocutor legitim, ministrul Justitiei in functie.

De asemenea, nu se poate sa nu cunoasteti ca ministrul Justitiei trebuie sa participe, la intrunirea informala a Consiliului de ministri al Uniunii Europene. Ar fi impotriva intereselor Romaniei ca „partenerii nostri europeni”, a caror opinie va preocupa atat de mult, sa fie lipsiti de un interlocutor chiar inainte de raportul intermediar al Comisiei Europene.

Va solicit deci sa o numiti cat mai curand posibil pe doamna Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

Consider ca putem impreuna, Guvernul si Presedintia, sa continuam colaborarea in domeniul Justitiei. Sper ca o astfel de colaborare buna poate avea loc intre dumneavoastra si viitorul ministru al Justitiei, Norica Nicolai.

Va solicit sa lasati deoparte orice antipatie legata de Norica Nicolai si sa colaborati cu domnia sa pentru a continua reforma in Justitie.

Domnule Presedinte,
In concluzie, nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a doamnei Norica Nicolai.

Mai mult, argumentele legate de competenta si experienta doamnei Norica Nicolai o recomanda pentru aceasta functie.

Avand in vedere cele de mai sus, precum si Decizia Curtii Constitutionale nr. 356/2007, care nu confera Presedintelui Romaniei un drept de veto la propunerea de numire a unui membru al Guvernului ci doar sa solicite renuntarea la aceasta „daca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei”, va aduc la cunostinta ca nu voi da curs solicitarii dumneavoastra de a renunta la propunerea pentru functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai. Va rog ca, in cel mai scurt timp, sa indepliniti toate formalitatile constitutionale necesare pentru ca doamna Norica Nicolai sa fie investita in functie.
Cu stima,

Calin Popescu-Tariceanu
Prim Ministru

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 09.01.2008