Prognoza pentru prima jumatate a lui 2008, pusa la dispozitie de ANM, indica o iarna normala. Primavara, care in zonele joase va veni din martie, iar la munte cu o luna mai tarziu, va fi scurta, dar bogata in precipitatii. Din luna mai, in Dobro

Prognoza pentru prima jumatate a lui 2008, pusa la dispozitie de ANM, indica o iarna normala. Primavara, care in zonele joase va veni din martie, iar la munte cu o luna mai tarziu, va fi scurta, dar bogata in precipitatii. Din luna mai, in Dobrogea, temperaturile peste limita normala si lipsa ploilor vor face trecerea catre vara. Luna iunie (harta reprezinta prognoza temperaturilor) va fi calda aproape in toata tara.

Dupa o iarna normala, care se va intinde pana spre sfarsitul lunii martie in zona de sud-vest, pentru Romania urmeaza o primavara scurta, dar bogata in precipitatii. Caldurile isi vor face aparitia in Dobrogea inca din luna mai. Din iunie se anunta valori peste limitele normalei deficit de precipitatii in aproape toata tara, exceptie facand Maramuresul.

In conditiile in care se vorbeste peste tot despre incalzirea globala, iar Romania a fost lovita frecvent de calamitati provocate de topirea rapida a zapezii, prognozele meteo joaca un rol din ce in ce mai important. Administratia Nationala de Meteorologie a facut publica prognoza meteo pentru prima jumatate a acestui an.

ALB. Paradoxal, intr-o luna in care avem zapada cat gardul si iesim din casa ca din scorbura, meteorologii sustin ca regimul termic al lunii ianuarie este mai ridicat decat cel normal, inregistrandu-se o minima medie de -2 C si una maxima de 4 C. Exceptie fac centrul si nordul tarii, acolo unde valorile medii se vor incadra in normalitate, adica -4 C, respectiv -2 C. Cantitatile de precipitatii vor fi mai ridicate decat limita normala a lunii ianuarie si vor ajunge la 40-60 l/mp in Banat, Crisana, Maramures si local in Transilvania. Luna viitoare se va incadra in aceleasi caracteristici ca si cea in curs. Va fi mai cald in cea mai mare parte a tarii, exceptie facand Transilvania si Maramuresul, unde se vor inregistra valori normale, cu o maxima medie de -2 C si una minima de 0 C. Regimul pluviometric va oscila in jurul normelor climatologice, 20-40 l/mp, in aproape toata tara, cu exceptia unor areale restante din sud-est, unde precipitatiile se pot situa sub valorile medii multianuale, 10-20 l/mp.

GHIOCEI. Luna martie va fi una normala din punct de vedere al temperaturilor, insa va trece peste media normala la capitolul precipitatii. Regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile multianuale, 2 C-4 C, in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul si local in vestul tarii, valorile termice pot oscila in general peste normele climatologice, 4 C-8 C. Cantitatile de precipitatii pot depasi valorile medii multianuale, 40-60 l/mp, in cea mai mare parte a tarii. Aprilie nu va fi deloc spectaculos din punct de vedere meteorologic. Atat precipitatiile, cat si temperaturile se vor incadra in valorile normale. Din mai, pentru zona de sud-est incepe caldura. Dobrogea va avea parte de temperaturi peste valorile medii, din punct de vedere al precipitatiilor fiind asteptat un deficit. La polul opus se afla Maramuresul. In iunie, temperatura medie a aerului va putea inregistra valori peste normele climatologice, 18 C-22 C, la nivelul intregii tari. Cantitatile de precipitatii se vor situa sub valorile medii multianuale, 20-80 l/mp, in aproape toata tara, iar, izolat in nordul teritoriului, regimul pluviometric va fi normal, 80-100 l/mp. IANUARIE Regimul termic mediu al aerului se va situa peste mediile multianuale (-2...4oC) in majoritatea regiunilor, iar in cele centrale si nordice valorile de temperatura vor oscila in limite normale (-4...-2oC).
Cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale (20-40 l/mp) pe majoritatea suprafetelor, iar in sud-vestul, vestul, nord-vestul si local in centrul tarii, precipitatiile se vor putea situa peste limitele normale (40-60 l/mp)

FEBRUARIETemperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale (0...4oC) in cea mai mare parte a tarii, iar in zonele centrale si nordice regimul termic va putea inregistra valori normale (-2...0oC).
Regimul pluviometric va oscila in jurul normelor climatologice (20-40 l/mp) in aproape toata tara, cu exceptia unor areale restranse din sud-est, unde precipitatiile se pot situa sub valorile medii multianuale (10-20 l/mp).

MARTIE Regimul termic al aerului va fi apropiat de mediile multianuale (2...4oC) in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul si local in vestul tarii, valorile termice pot oscila in general peste normele climatologice (4...8oC).
Cantitatile de precipitatii pot depasi valorile medii multianuale (40-60 l/mp) in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor estice si sud-estice, unde regimul pluviometric va putea fi normal (20-40 l/mp). APRILIERegimul termic al aerului va oscila in general in limite apropiate de mediile multianuale (8...10oC) in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul si local in vestul tarii, acesta va prezenta valori peste normele climatologice (10...12oC).
Cantitatile de precipitatii pot inregistra valori normale (40-60 l/mp) in majoritatea regiunilor, iar local in sud-estul tarii, vor fi posibile valori sub mediile multianuale (20-40 l/mp).

MAITemperatura medie a aerului va inregistra in general valori normale (14...16oC) in cea mai mare parte a zonelor, cu exceptia unor areale restranse din sud-est unde aceasta se va situa peste valorile medii multianuale (16...18oC), iar local in nordul tarii, sub limitele normale (10-14oC).
Regimul pluviometric va prezenta in general valori normale (60-80 l/mp) in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-estul tarii va prezenta o tendinta spre deficit (20-60 l/mp). Local, in nordul teritoriului vor fi posibile valori peste mediile multianuale (80-100 l/mp).

- Prezentare Power Point


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.