Zarurile au fost aruncate pentru urmatorii patru ani la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj: Andrei Marga (foto), rector in perioada 1993-2004, a revenit in aceasta functie.

Marga a fost singurul candidat pentru mandatul 2008-2012. Desi validarea sa pe post va fi realizata de catre Ministerul Educatiei abia in luna martie, Marga si-a intrat deja in atributii. Alegerile pentru noua conducere a UBB au avut loc pe 30 decembrie 2007 (duminica) si au fost ferite de ochii publici. Portile cladirii au fost incuiate inca de dimineata, iar mai multi portari au stat de paza si au deschis usile doar pentru „cei de-ai casei".

Sedinta senatului UBB a inceput cu validarea membrilor acestui for, singurul care poate alege rectorul si echipa de conducere. Au fost prezenti 137 de senatori (din cei 140, cit numara senatul in total), iar dintre acestia, 103 au votat pentru Marga, 24 au votat impotriva, opt s-au abtinut si doi nu au avut drept de vot. Cancelar al UBB a fost reales Radu Catana (de la Facultatea de Drept). Presedinte al Consiliului Academic a fost ales Paul Serban Agachi, singurul candidat la aceasta functie. In noua echipa de conducere, numarul prorectorilor UBB a fost ridicat de la sapte, cit erau pina acum, la noua. Astfel, prorectorii lui Marga sint Nicolae Bocsan (fostul rector al UBB, de la Istorie si Filosofie, prorector pe dezvoltare), Luminita Silaghi Dumitrescu (de la Chimie, pe cercetare), Cristina Ciumas (de la Stiinte Economice, pe finantare), Rudolf Graef (de la Istorie si Filosofie, prorector pe doctorate si cooperare regionala), Toader Nicoara (de la Istorie si Filosofie, pe afirmare si cooperare internationala), Maghiar Tivadar (de la Sociologie, pe studii de licenta si masterat), Pompei Cocean (de la Geografie, pe resurse umane), Andrei Marcus (de la Matematica, pe laboratoare), Stefan Szamozkozy (de la Psihologie, prorector pe invatamint deschis si la distanta). Amanunte din culisele votului au rasuflat cu greu, chiar si din tabara opozantilor. Desi se vorbea, inainte de alegeri, de o contestare a acestora, pe motiv ca metodologia de repartizare a locurilor facultatilor in senat a fost modificata si nu este echitabila, deocamdata nu se mai aude nimic.

Surse din rindul studentilor senatori au confirmat faptul ca li s-a organizat o petrecere de Revelion la Arcalia (un spatiu de agrement detinut de UBB in judetul Bistrita-Nasaud, fost castel), de unde au fost adusi la vot, pe 30 decembrie, cu un mijloc de transport pus la dispozitie. Dupa sedinta de senat dedicata alegerilor, s-au acordat Premiile de excelenta ale UBB, o traditie anuala - este vorba de sase categorii de premii, care se acorda profesorilor si studentilor propusi de consiliile profesorale ale facultatilor si de conducerea serviciilor tehnico-administrative. Categoriile sint excelenta didactica, excelenta stiintifica, inovatia institutionala, performanta in administratie universitara, contributia la reforma universitara (exclusiv pentru studenti) si merite deosebite. Premiile nu inseamna doar o diploma, ci si bani, dar sumele sint confidentiale, spun reprezentantii UBB.

Intre premii internationale si controverse interne A declarat ca noua sa candidatura pentru rectoratul UBB vine din „sentimentul datoriei" si ca nu are apetitul functiilor (desi a trecut prin intreaga ierarhie universitara).

Si-a ales drept slogan pentru noul mandat sintagma „Schimbare, codificare, competitivitate". Si-a propus sa duca UBB in topul celor mai performante 500 de universitati din lume. „Consider ca, daca fortele intelectuale ale UBB se vor concentra asupra dezbaterii profesionale serioase si responsabile, in care fiecare isi pune onest intrebarea privind propriile realizari si trateaza integru profesia de universitar, atmosfera de conlucrare argumentativa, caracteristica institutiilor deschise, de genul universitatii, va cistiga, iar prestigiul UBB va spori", declara Marga imediat dupa realegerea sa ca rector.

Andrei Marga a ajuns la conducerea UBB pentru prima data ca interimar, in locul actualului presedinte al Academiei Romane, Ionel Haiduc, in 1993. In perioada 1996-2004 a avut doua mandate normale de rector, dar intre anii 1997 si 2000 a detinut, paralel, portofoliul de ministru al Educatiei Nationale, din partea PNTCD. UBB a fost gestionata, in acest interval, de echipa de prorectori. Cum in 2004 nu a mai putut candida, deoarece avea doua mandate consecutive, Marga a devenit presedinte al Consiliului Academic al Universitatii, functie infiintata la momentul respectiv si care i-a permis sa ramina la conducerea academica a institutiei clujene. Si sa isi pastreze biroul. Are 61 de ani, a fost membru al PNTCD si, ulterior, al PNL, iar in 2004 se zvonea ca va fi din nou ministru al Educatiei, insa a pierdut cursa in favoarea fostului cancelar al UBB, Mircea Miclea.

Este profesor de filosofie contemporana si logica la UBB, dar a tinut cursuri si la diverse universitati din lume. In decembrie a fost reales vicepresedinte al Consiliului Universitatii Natiunilor Unite de la Tokyo. Face parte din diverse board-uri academice si consilii internationale si este laureat al Premiului Herder (Austria, 2005). In UBB insa a fost contestat, mai cu seama din cauza controlului exercitat asupra universitatii. Printre vocile care au facut publice nemultumirile ce mocnesc in institutie s-au numarat, in ultimii ani, fostul ministru Mircea Miclea, fostul decan al Facultatii de Fizica Simion Simon, profesorul Aurel Codoban (Filosofie), decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, Catalin Baba, dar si tinerii lectori Horea Poenar si Cornel Vilcu, de la Facultatea de Litere. Apropierea alegerilor a adus in paginile ziarelor scrisori si reactii la adapostul anonimatului despre tensiunile si problemele din UBB.

Paralel cu scandalul intern, la universitatea clujeana a descins Corpul de Control al primului-mi-nistru. Printre neregulile constatate s-ar fi numarat contractul universitatii cu Asociatia Lingua, condusa de sotia lui Andrei Marga, Delia Marga, director al Centrului Lingua (de limbi moderne) al UBB, dar si probleme legate de achizitii publice si licitatii pentru spatii si cladiri, pe durata mandatului rectorului Nicolae Bocsan.

„Deocamdata nu am cum sa vorbesc despre concluziile raportului de control, pentru ca nu sint gata si nici nu sint semnate de ministru. Insa pot sa spun ca intr-adevar exista un centru condus de doamna Marga, dar si o fundatie cu acelasi nume, condusa tot de doamna Marga", declara pentru Cotidianul, la sfirsitul anului trecut, Gabriel Ispas, directorul Corpului de Control.