Piata valutara si cea de capital au devenit mult mai imprevizibile datorita factorilor interni, dar si celor externi, precum cresterea inflatiei sau criza din sistemul financiar international, consecinta a crizei "sub-prime" si a intrarii in recesiune a economiei americane, ceea ce impune companiilor sau investitorilor acoperirea riscurilor (hedging).
"Managementul profesionist al riscului este de neconceput fara implicarea instrumentelor derivate existente pe pietele la termen, cum este cea de la Sibiu, apreciaza Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. Folosite in operatiuni de acoperire a riscurilor (hedging) sau de speculatie, derivatele, contractele futures si optiunile pot proteja sau spori valoarea unui portofoliu valutar, de actiuni sau de marfuri in functie de scopul, apetenta pentru risc si de profilul investitional al administratorului, randamentul acestora fiind probat cu succes in repetate randuri".
La randul sau, Darius Cipariu, director general adjunct al Bursei, a atras atentia ca, "desi investitiile pe pietele de instrumente derivatele sunt considerate ca avand un grad ridicat de risc, derivatele sunt utilizate de unii investitori tocmai pentru a elimina riscul".Companiile pot economisi sume importanteRolul instrumentelor financiare derivate este acela de a asigura transferul riscurilor de pe piata la vedere (valutara, de marfuri) pe cea futures; ofera posibilitatea unui management performant al portofoliilor de titluri; genereaza oportunitati de castig prin operatiuni speculative.
Fluctuatiile cursului de schimb, prezente sau viitoare, pun in pericol activitatea companiilor care desfasoara activitati de comert exterior, care ar putea fi depasit cu usurinta prin transferul riscurilor in piata futures, prin asigurarea unui curs de schimb prestabilit cu niste costuri mult reduse comparativ cu contractele forward bancare. De exemplu, costurile in piata futures se reduc la maximum 5% din suma acoperita, inclusiv comisioanele si marja de garantie, fata de garantia solicitata de banci, de 15 - 20% din valoarea importului sau exportului. Acelasi lucru il putem spune si despre evolutia preturilor actiunilor, posesorii de portofolii putand realiza arbitraj intre preturile de pe cele doua piete (Bursa de Valori si cea din Sibiu). De exemplu, investitorii au putut obtine profituri (randamente) lunare de 10%, care depasesc cu mult orice alt tip de plasament, cu un risc aproape nul.