"Unul dintre cei mai creativi noi muzicieni de pe scena din New York, Lucian Ban (foto) este un pianist si compozitor transilvanean a carui colaborare cu colegi americani continua sa produca o extraordinara serie de albume de muzica originala. Inr
"Unul dintre cei mai creativi noi muzicieni de pe scena din New York, Lucian Ban (foto) este un pianist si compozitor transilvanean a carui colaborare cu colegi americani continua sa produca o extraordinara serie de albume de muzica originala. Inregistrarile cu Bob Stewart, Alex Harding si Jorge Sylvester subliniaza recentele sale productii prodigioase, insumand cinci albume noi in ultimii cinci ani" - criticul american Jason West ("All About Jazz")
Nominalizat de doua ori (2005, 2006) la "Best European Jazz Muzician" de catre Hans Koller Foundation (Austria), pianistul si compozitorul de jazz newyorkez de origine romana Lucian Ban revine in tara cu doua concerte extraordinare impreuna cu invitati speciali.
Pianistul tocmai a incheiat inregistrarile pentru albumul "The Romanian American Jazz Suite", inspirat din muzica traditionala romaneasca, realizat in colaborare cu faimosul muzician american Sam Newsome, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din New York, iar parte din materialul muzical inclus in acest album va fi cantat si la Bucuresti.
Pentru prima dintre cele doua cantari exceptionale la Bucuresti, Lucian Ban a pregatit un program de jazz contemporan cu muzica in intregime originala. El va canta in formula Lucian Ban's Open Season Quintet - Lucian Ban (piano), Cristian Soleanu (saxofoane), Sorin Romanescu (chitara), Razvan Cojan (bass) si Vlad Popescu (baterie) -, iar concertul este programat maine, de la orele 21.00, la Art Jazz Club. Cea de a doua cantare va fi gazduita de Clubul Taranului Roman, vineri, de la aceeasi ora, de aceasta data programul fiind unul de afro cuban blues, iar invitati speciali Gillberto Torres (Cuba) la congas si timbales si Ati de Chile (Chile) la percutie. Vor participa, din nou, saxofonistul Cristian Soleanu, chitaristul Sorin Romanescu, basistul Razvan Cojan si bateristul Vlad Popescu.
Lider al Tuba Project, Assymetry si Hieroglyphics, Lucian Ban a realizat sapte albume de jazz pentru label-uri de gen din America si Europa. El a colaborat cu multe nume de prim rang ale jazz-ului mondial ca Barry Altschul, Mark Feldman, Nasheet Waits, Abraham Burton, Bob Stewart si presa de specialitate il considera drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi din New York: "Ban canta cu o fluenta si o sensibilitate care aminteste in acelasi timp de Vladimir Horowitz, cat si de marele pianist de jazz McCoy Tyner" (Terrell Holmes, critic de jazz). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.