La expozitia de la Venetia vor fi expuse documente, fotografii, afise, carti, precum si diverse obiecte originale si rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromana, stampe vechi si harti care ilustreaza istoria Istriei. De asemenea, ca omagiu adu
La expozitia de la Venetia vor fi expuse documente, fotografii, afise, carti, precum si diverse obiecte originale si rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromana, stampe vechi si harti care ilustreaza istoria Istriei. De asemenea, ca omagiu adus institutiei gazda (Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica), va fi expusa si editia unui carti din 1910 a intemeietorului acesteia, Nicolae Iorga, precum si reproduceri din descrierile pe care marele istoric le-a facut oraselor Trieste si Fiume. Expozitia va ramane deschisa pana pe 19 ianuarie, cand, la orele 15,30, in Campo Santa Fosca din fata Institutului Roman, va avea loc spectacolul folcloric sustinut de grupul "Dor calator" din Graz, condus de Ionel Mircea Popi, care va prezenta publicului venetian si turistilor din intreaga lume cantece si dansuri din traditiile istroromanilor.
Tot marti, in Noua Galerie a Palatului Correr din Venetia a avut loc vernisajul expozitiei de pictura "Nite Days". Autorul expozitiei, Alexandru Niculescu, este in prezent bursier "Vasile Parvan" la Accademia di Romania din Roma, cu proiectul "Repere baroce in arhitectura fantanilor din Roma", si preparator la catedra de masterat din cadrul Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti. Proiectul lui Alexandru Niculescu a luat nastere in cadrul unui stagiu de documentare si creatie pe insula Creta. Special elaborate pentru spatiul Noii Galerii a Institutului din Venetia, lucrarile sale se vor constitui intr-o paralela intre peisajul mediteranean si peisajul balcanic, surprinse in contrastul lumina - umbra. Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.