ASOMARE. Comisia Europeana nu a transmis autoritatilor de la Bucuresti ca sacrificarea traditionala a porcilor va fi permisa in Romania in urmatorii ani, ci chiar a insistat, printr-o scrisoare trimisa in luna decembrie, pentru luarea masurilor necesare asomarii porcilor din zonele rurale. "Comisia Europeana nu a spus niciodata Guvernului Romaniei ca practica sacrificarii porcilor fara asomare va fi permisa pentru inca cativa ani", se arata intr-un comunicat transmis de reprezentanta Comisiei la Bucuresti. Reactia Comisiei vine dupa ce ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca Romania a obtinut o derogare pentru sacrificarea traditionala, de Craciun si Paste, a porcilor si mieilor, in urmatorii ani.

MARKETING. Centrul pentru Stiinte legate de Interesul Public (CSPI) din SUA a strans membri ai unor organizatii din peste 20 de tari pentru a organiza un comitet menit sa convinga doua dintre cele mai mari companii din lume producatoare de bauturi carbogazoase sa nu isi mai faca reclama. CSPI este de parere ca marketingul agresiv a facut ca numarul obezilor sa creasca alarmant, numai in SUA sunt 72 de miloane in evidentele medicale. Primul pas va fi interzicerea comercializarii de bauturi cu zahar in unitatile de invatamant.

MIERE. Zeci de medici s-au strans in California pentru a examina beneficiile mierii asupra sanatatii consumatorilor. Chiar daca aceasta este utilizata in alimentatie si in medicina traditionala de mii de ani, medicii au inceput de putin timp sa cerceteze efectele mierii. Scopul intrunirii este sa se demonstreze ca mierea este cel mai bun indulcitor, care nu are nici o contraindicatie de sanatate. Mai mult, medicii sunt convinsi ca aceasta ajuta la controlul nivelului de zahar din sange.

Citeste si:

PACALELI. Alimentele semipreparate si cerealele pentru micul dejun din supermaketurile britanice contin frecvent mult mai multe grasimi si sare decat este trecut pe etichete. Testele de laborator au confirmat faptul ca fabricantii de alimente semipreparate isi induc frecvent in eroare clientii, unele dintre produse ajungand sa aiba cu pana la 91% mai multe grasimi decat era trecut pe eticheta. Conform statisticilor, britanicii au cea mai proasta alimentatie dintre europeni si din aceasta cauza aproximativ 70.000 de persoane din Marea Britanie isi pierd viata prematur.

RISCURI. Riscul de alergii nu scade daca bebelusii sunt hraniti cu alimente solide in primele luni de viata, arata specialisti din cadrul Organizatei Mondiale a Sanatatii si a Asociatiei Americane de Pediatrie. Acestia recomanda amanarea acestei etape a alimentatiei pana dupa luna a sasea de viata a copiilor pentru ca riscul de aparitie a alergiilor nazale si a astmului la maturitate sa scada. Mai mult, medicii spun ca pana la acea varsta copiii nu au capacitatea de a mesteca si digera hrana solida.