Condamnat pentru terorism, sirianul sustine, in convorbirile telefonice purtate cu procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu, ca ar fi plecat din Romania de pe Otopeni si il invita in concediu in Siria.

Sirianul Omar Hayssam, condamnat anul trecut de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare, sustine, in convorbiri telefonice purtate cu procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu, citate de MEDIAFAX, ca ar fi parasit Romania de pe Aeroportul Otopeni, folosind un pasaport romanesc fals si un alt „look". El contrazice astfel ipoteza DIICOT, conform careia ar fi fugit din Romania, in 2006, prin Portul Constanta, la bordul unei nave care apartinea prietenului sau Mustafa Tartoussi, la rindul lui judecat pentru complicitate la terorism.

Mai mult, convorbirile arata o stranie relatie de prietenie intre cei doi, probata prin faptul ca Hayssam l-a invitat pe procuror sa-si petreaca concediul in Siria, iar acesta a refuzat doar locul, pe care il considera nesigur.

„Am nevoie de un loc unde sa stam linistiti, nu sa-mi cada bombe-n cap, undeva unde sa nu bata la ochi", ii spune Nastasiu lui Hayssam. „Va fac eu un program care sa va placa, luati-va familia, copiii", il asigura sirianul, care-i promite ca bonus procurorului roman inclusiv protectie asigurata de garzile sale personale. Interceptarile au fost realizate in perioada 14 august - 18 septembrie 2006. In notele aflate la dosar, procurorul Nastasiu are apelativul „Nic", asa cum prefera sa i se adreseze Omar Hayssam, iar sirianul este notat cu „H", potrivit notelor din dosar.

Omar Hayssam este primul caz din Romania de condamnare pentru terorism, dupa ce a fost acuzat ca a organizat rapirea, in 28 martie 2005, in Irak, a jurnalistilor romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. El a reusit sa paraseasca Romania, dupa ce procurorul Ciprian Nastasiu a intervenit in cursul procesului si a cerut instantei sa-l elibereze din arest pe motive medicale.