Unele tari de unde putem importa au interzis exportul de grauDe vineri va intra in vigoare decizia Consiliului Uniunii Europene de a suspenda taxele de import pentru cereale, cu exceptia celor pentru ovaz, mei si hrisca (grau negru), pana la viitoare
Unele tari de unde putem importa au interzis exportul de grauDe vineri va intra in vigoare decizia Consiliului Uniunii Europene de a suspenda taxele de import pentru cereale, cu exceptia celor pentru ovaz, mei si hrisca (grau negru), pana la viitoarea recolta din iunie. Decizia UE vine ca un raspuns la situatia dificila de pe piata europeana, cat si cea mondiala a cerealelor. Comisia poate, insa, sa reintroduca taxele, in cazul in care pretul marfii la iesirea din tara exportatoare, care include cheltuielile si taxele de transport din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scadea sub un anumit prag. Cantitatea de grau obtinuta de Romania in 2007 a fost de circa trei milioane de tone, cu 44% mai putin decat anul anterior, dar si cel mai mic nivel de dupa 1990. Nu doar recolta de grau a fost redusa, ci si cea de porumb, care nu a facut fata conditiilor meteorologice dure, ajungand la valoarea de 3,7 milioane de tone, mai putin de jumatate din nivelul din 2006 si cea mai redusa cantitate din ultimii 17 ani.
Teoretic, eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale, chiar si temporara, va avea efecte si in Romania. Viziunile impactului asupra importurilor de cereale sunt impartite. Presedintele ROMPAN (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase), Aurel Popescu, ne-a declarat ca efectul eliminarii taxelor de import la cereale este zero. "Daca aceeasi decizie ar fi fost luata in toamna, ar fi fost una foarte buna, dar acum e prea tarziu", afirma acesta. Presedintele ANAMOB (Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania), Viorel Marin considera ca masura Uniunii Europene va reprezenta un fapt pozitiv de necontestat, deoarece, prin eliminarea taxelor, Romaniei i se va deschide o piata mult mai larga, cu surse mai convenabile.Oficialul ROMPAN: Deficitul de cereale actual este de 200.000 de tone de grauŢarile de unde Romania ar putea importa acum fara a fi supusa unor taxe suplimentare cum ar fi Argentina, Serbia si Ucraina au blocat exporturi de grau, Rusia a instituit o masura de a restrictiona exporturile masive de cereale printr-o implementarea unei taxe de 105 euro/tona de grau si se asteapta ca si Kazahstanul sa ia in considerare o astfel de decizie.
Daca se va decide importarea de grau din America de Sud sau de Nord, costurile de transport vor creste cu valori cuprinse intre 26 euro si 106 euro/tona, costuri ce s-ar reflecta imediat in pretul de vanzare al painii in tara, este de parere presedintele ROMPAN. O alta sursa pentru import este Australia, care recolteaza graul de cea mai buna calitate, dar si cel mai scump, iar pe langa acesta se adauga si costurile de transport foarte ridicate.
Lipsa actuala de grau din Romania care se situeaza in jurul valorii de 200 de mii de tone de grau poate fi sustinuta de rezervele de stat si de importul din tarile comunitare, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria. Presedintele ANAMOB considera ca eliminarea taxelor va duce la o concurenta mai mare pe pietele mondiale, lucru ce poate duce eventual si la o scadere a preturilor, dar totul va fi balansat de cerere si oferta. Totusi, din cauza folosirii cerealelor in productia de biocombustibili, odata cu decizia UE de a majora cantitatea de bio-diesel folosit de automobile, preturile vor inregistra cresteri constante.
Anul trecut, importurile de grau si scumpirile la paine au inceput devreme, din luna iulie, ca urmare a recoltei slabe si, respectiv, a cresterii pretului la grau, atat pe piata romaneasca, cat si la nivel european. In final, pretul painii de anul acesta va depinde foarte mult de productia interna, pretul graului si al combustibililor. Viorel Marin afirma, ca desi recoltele Romaniei, cat si cele europene au fost slabe, nu vor asista la o crestere exploziva a pretului graului in acest moment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.