Adriean Videanu sau Liviu Negoita? Aceasta este intrebarea! Exista si un raspuns original: Vasile Blaga!

Competitia-vedeta a urmatoarelor alegeri e, fara nici un dubiu, cea pentru Primaria Bucurestiului, iar fotoliul de primar general, cel mai rivnit. Desi mai e aproape jumatate de an pina cind bucurestenii vor fi chemati la urne, opinia dominanta e ca PD-L are cele mai mari sanse sa isi treaca in cont trofeul suprem al localelor. Megapartidul adus pe lume cu forcepsul vointei lui Traian Basescu are trei optiuni valabile pentru competitia din, probabil, luna iunie: Adrian Videanu, Liviu Negoita si Vasile Blaga. Fostul ministru de Interne este o varianta de data recenta; Blaga sau Negoita reprezinta, pentru pedelisti, sanse maxime in competitia electorala. O eventuala desemnare a „primarului care face" (intre altele, concedii foarte lungi!) ar putea da emotii Partidului Democrat-Liberal; daca in 2000, Adriean Videanu a cistigat lejer, cu efort minim, cursa pentru Primaria Capitalei, acum, dupa ce a scos la suprafata matele orasului si dupa ce a devenit paratrasnetul injuraturilor bucurestenilor, ar avea o cu totul alta competitie electorala.

Vasile Blaga, asadar, e de luat in calcul de acum inainte, desi dorinta marturisita a acestuia este alta: functia de premier. Daca insa il punem pe acesta in paranteza (nu il scoatem de tot din discutie, pentru ca si la functia de viitor premier e inghesuiala - Theodor Stolojan s-a insanatosit si a repetat de mai multe ori ca e pregatit sa faca fata unei functii stresante), pentru Primaria Generala a Capitalei - la marii favoriti - ramin in discutie Videanu si Negoita. Apropiati si prin ceremonial religios (Adriean Videanu e nasul lui Liviu Negoita), cei doi sint, ca perceptia publica, la antipozi unul de celalalt.

Folclorul Capitalei lucreaza tot mai mult in paguba actualului primar general. Putem numara deja: bordurile, concediile, asfaltarile, traficul infernal de aglomerat, zapada. Nu spun ca toate depind de vointa si de semnatura lui Adriean Videanu, ci numai ca acesta a avut nefericitul privilegiu de a deconta multe „minusuri si neplaceri". Adaugati in dreptul lui Adriean Videanu si inabilitatea de a se face popular; in mandatul de primar, domnul Videanu a iesit des in presa - foarte rar a facut-o intr-un mod memorabil si foarte des a vorbit prea lemnos si prea sofisticat pentru a lasa „dire" semnificative. Foclorul sectorului 3 este, in schimb, extrem de favorabil tacutului - din perspectiva mediatica - Liviu Negoita. E, ma grabesc sa spun, un folclor atent construit si intretinut. Negoita - spune acest folclor - „chiar face"; „se vede ceea ce face"; „face parcuri, face locuri de parcare, face banci pe trotuare, face curat in sector". Daca domnul Videanu coboara rar printre oameni, domnul Negoita - cel putin asa spune folclorul despre el - fumeaza cu muncitorii, vorbeste cu presedintii de bloc, merge des prin piete.

Nu zimbiti pentru ca repet des cuvintul „folclor". Cind e vorba de alegeri si mai ales cind e vorba despre alegerea oamenilor si nu a listelor, simpatia si antipatia populara sint foarte importante. Adriean Videanu, politician inteligent, stie ce cuvinte foloseste poporul despre el; de aceea, de mai multe ori, a sugerat ca e exasperat de eventualitatea de a candida pentru inca un mandat. Liviu Negoita, in schimb, invoca „motive personale" cind refuza sa candideze pentru Primaria Capitalei. Deci: Videanu sau Negoita? Excludeti ca Traian Basescu, in calitate de fin cunoscator si de beneficiar privilegiat al folclorului, va juca un rol decisiv in solutionarea dilemei? Eu zic sa includem asta in primul rind.