C(RAMPE)
Numai ce-am vazut o reclama care promite ca sa stau linistita cu pensia mea, ca totul e sub control, ca banii mei lucreaza pentru mine: "Banii sunt ai tai si lucreaza pentru tine" (ING). Hmmm... nu stiu despre tine, dar eu, cand aud

C(RAMPE)
Numai ce-am vazut o reclama care promite ca sa stau linistita cu pensia mea, ca totul e sub control, ca banii mei lucreaza pentru mine: "Banii sunt ai tai si lucreaza pentru tine" (ING). Hmmm... nu stiu despre tine, dar eu, cand aud ca banii mei lucreaza pentru mine ma apuca asa o panica. Sincer, prefer sa am control suta la suta asupra banilor mei, motiv pentru care am zis sa-mi trimit banii in concediu sa se relaxeze, urmand ca eu sa lucrez pentru ei, nu ei pentru mine.

Paranteza: lucrul acesta a fost confirmat pentru prima oara de comedianul Jerry Seinfeld, care a recunoscut onest ca prefera sa-si lase banii sa se relaxeze, urmand ca el sa faca tot lucrul. Am inchis paranteza. Of cors, mai hors! Cine ar putea sa stea linistit acasa, stiindu-si banii trimisi la lucru? Daca li se face rau banilor? Daca nu vin la serviciu si-si pierd jobul? Daca-si iau lumea-n cap si pleaca? Neobisnuiti cu lumea asta rea in care traim, te pomenesti ca se lasa pacaliti de primul strain care le iese-n cale cu un diplomat fancy, promitandu-le acadele daca sar la el in geanta? Ca doar s-au intamplat cazuri de bani prosti, fara discernamant, care s-au lasat pacaliti de oamenii rai si s-au pomenit la inchisoare, in seifuri straine, departe de stapanul lor cel preaiubit. S-au mai intors ei inapoi? Nu s-au mai intors. Pai de ce? Nu pentru ca nu stiu drumul spre casa, ci pentru ca omul rau i-a incuiat strans-strans, cu un cifru nebanuit de complicat si pe urma i-a trimis la munca in Elvetia. Oameni rai!

Cati bani n-am vazut noi sa ne plece de sub nas? O groaza. Am auzit cazuri de bani care au sarit in seifuri straine fara macar sa mai puna vreo intrebare. Cea mai proasta bancnota posibil este bancnota care nu intreaba mai intai "cine esti tu, mai berbecule?", dar cate bancnote d-astea n-am vazut! Si daca nu le-am fi explicat! Si daca nu le-am fi spus! De fiecare data, inainte sa-mi las banii afara, la joaca, le-am zis: "Fiti cu bagare de seama, ca vine vreun strain la voi si va promite bomboane daca va duceti cu el, dar voi sa ziceti 'nu, nenea, nu venim cu dumneavoastra>>". Eu am zis, eu am auzit.

Au fost si cazuri de bani care au profitat de inexplicabila fascinatie a reclamei asupra omului si i-au zis sa doarma linistit, ca lucreaza ei si omul s-a culcat si ei au fugit cu altul. Si s-a trezit omul a doua zi si a intrebat "unde sunt banii mei?". "Care bani?" "Banii mei" "Nu mai sunt" "Cum nu mai sunt?" "Au fugeat" (sic!). "Uf, bine macar c-am dormit bine", zice omul consolandu-se cu un somn bun.

D-asta zic. Sa ne lasam banii sa se duca sa se joace in fata blocului, sa se relaxeze la soare, urmand ca noi sa facem toate acele lucruri necesare pentru intretinerea lor. Banii sunt vulnerabili si naivi. Sunt ca niste veverite (adica speriosi). Nu vrei sa faci gesturi largi si bruste ca sa nu se sperie de tine si sa fuga. Banii, vorba cantecului, sunt ca femeile: "Ne mananca zilele". Dar, despre asta, in cursul urmator de Economia Finantelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.