Egipteanul Mohamed ElBaradei, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a atacat Romania, afirmand ca organizatia terorista Al-Queda ar putea procura din tara noastra, dar si din alte trei tari foste comuniste materiale radi
Egipteanul Mohamed ElBaradei, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a atacat Romania, afirmand ca organizatia terorista Al-Queda ar putea procura din tara noastra, dar si din alte trei tari foste comuniste materiale radioactive.
Al-Queda s-ar pregati astfel pentru atentate nucleare in capitalele lumii, cum ar fi Londra sau Cairo. ElBaradei a mai adaugat ca temerile Occidentului privind obtinerea armei nucleare de catre o tara islamica (adica Iran) sunt nefondate, Al-Queda ar putea obtine arma nucleara mai degraba decat un stat. Directorul AIEA care va pleca vineri, intr-o vizita de exceptie in Iran, a trimis astfel o bezea mediatica viitoarelor sale gazde de la Teheran. De aici lucrurile devin foarte clare. ElBaradei inventeaza false pericole nucleare conform strategiei sale, denuntate de Occident. Directorul AIEA este acuzat ca trage de timp pentru a permite Iranului sa obtina bomba atomica.
Declaratiile lui ElBaradei au fost date in ziarul arab de la Londra Al Hayat. Singura institutie de presa care a preluat declaratiile respective din ziarul arab a fost agentia italiana Apcom. Aceasta agentie de presa apartine Telecom Italia, unde si statul italian este actionar. Telecom Italia este obiectul unui scandal de spionaj izbucnit in 2006. Mai multi capi ai companiei au fost arestati pentru ca faceau interceptari ilegale in favoarea SISMI, serviciul secret militar. Serviciile secrete italiene au strecurat in luna noiembrie, in ziarul "Il Secolo XIX", stirea falsa ca in Romania ar exista tabere de antrenament Al-Queda.
ElBaradei acopera programul nuclear iranian
AIEA este o agentie sub egida ONU si are sediul la Viena. Menirea ei este de a asigura folosirea energiei nucleare exclusive in scopuri pasnice. Din acest motiv, conform acordurilor internationale, AIEA monitorizeaza si inspecteaza capacitatile nucleare din state cu astfel de potential, cum ar fi SUA, Romania sau Iran. SUA si Iran sunt in pragul razboiului din cauza ca americanii vor sa-i impiedice pe iranieni sa obtina bomba.
Directorul AIEA nu are competente in lupta antiterorista. Din acest motiv, declaratiile sale privind materialele radioactive romanesti cu care Al-Queda ar urma sa bombardeze Londra sau Cairo sunt neavenite. Cu toate acestea, ElBaradei da tot timpul declaratii care ii irita pe occidentali.
"Sa-i lasam sa experimenteze"
Robert Einhorn, fost director pentru neproliferare nucleara la Departamentul de Stat al SUA, l-a acuzat pe ElBaradei ca isi depaseste conditia de sef al unei agentii tehnice, care monitorizeaza acordurile nucleare si s-a transformat intr-un actor politic pe scena internationala. In luna mai a anului trecut, Dick Chenney, vicepresedintele lui Bush, a declarat ca SUA vor recurge la forte militare pentru a impiedica Iranul sa dobandeasca arma nucleara. ElBaradei a declarat repede ca Iranul deja a dobandit cunostintele privind imbogatirea uraniului, pentru a sugera ca o interventie militara a Vestului impotriva acestei tari este inutila. Occidentalii il acuza pe ElBaradei ca inchide ochii fata de activitatile nucleare ale Iranului declarand la inceput ca "nu este nici un pericol", apoi "sa-i lasam sa experimenteze" iar in final: "Este deja prea tarziu, evenimentele ne-au luat-o inainte. Nu-i puteti face sa renunte". Una din cele mai grave acuzatii la adresa lui Mohamed ElBaradei este aceea ca directorul AIEA i-ar fi instruit pe iranieni cum sa evite sanctiunile propriei sale organizatii pentru programele nucleare de imbogatire deja dezvaluite ale Iranului.
Ruda cu Ayatollahul iranian Reza Mahdavi Kani
Marele secret al directorului AIEA este sotia sa, Aida Elkachef, care este totodata si mentorul sau politic.
Cand au aparut primele informatii ca sotia sa ar fi de origine iraniana, ElBaradei a dezmintit, insa a refuzat sa precizeze ce nationalitate are aceasta. Pentru a mai diminua impactul acestei dezvaluiri, egipteanul a facut marturisirea penibila precum ca iubita sa din perioada doctoratului sustinut la New York ar fi fost evreica. Noi dezvaluiri au aratat ca Aida Elkachef este iraniana get-beget. Mai mult, sotia lui ElBaradei este verisoara Ayatollahului Mohamad Reza Mahdavi Kani, unul dintre durii regimului de la Teheran si omul de incredere al Ayatollahului Ali Khamenei, lider spiritual suprem si dictator al Iranului. Varul prin alianta al lui ElBaradei a fost prim ministru interimar al Iranului, ministru de Interne, membru in Consiliul Revolutiei etc.
SRI si CNCAN neaga acuzatiile egipteanului
Referitor la elucubratiile lui ElBaradei, SRI anunta printr-un comunicat ca "nu detine nici un fel de indicii privind posibilitatea ca elemente din Al-Queda sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material nuclear din Romania".
SRI a mai aratat ca, in cadrul activitatilor de cooperare externa, nu a primit nici din partea partenerilor semnalari care sa sustina in vreun fel temerile directorului AIEA. Tradus din limbajul diplomatic, comunicatul SRI spune ca, daca serviciile romanesti nu stiu nimic, serviciile partenere din NATO nu stiu nimic, atunci nici ElBaradei nu are de unde sa stie nimic, si atunci inseamna ca minte de la obraz. Zsombori Vilmos, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), a dezminitit si el acuzatiile lui ElBaradei la adresa Romaniei. Comunicatele SRI si CNCAN nu au mare impact. Ar trebui ca Romania sa riposteze cu mijloacele institutionale pe care le are la indemana, pentru a-si proteja imaginea si interesele.
ElBaradei submineaza AIEA
Egipteanul din fruntea AIEA a coborat activitatea agentiei la cele mai joase niveluri de la infiintarea sa.
Sub mandatul sau, AIEA a pierdut din vedere programul nuclear libian, la care Gaddafi a renuntat in 2003, a ignorat programul nuclear secret la care iranienii au lucrat timp de 20 de ani si nici nu a fost in stare sa descopere "supermarketul nuclear" al savantului pakistanez A.Q. Khan, care a vandut planuri si componente nucleare catre Libia, Coreea de Nord si Iran.
MI 5, serviciul secret britanic, i-a dat o adevarata palma lui Mohamed ElBaradei cand a publicat, in 2005, un raport conform caruia mai mult de 360 de organizatii, de la firme private si universitati pana la guverne din opt state, au fost identificate ca au cumparat tehnologie sau materiale pentru fabricarea armelor nucleare. MI 5 a avertizat impotriva exportului de astfel de bunuri catre India, Pakistan, Siria sau Egipt, precum si asupra firmelor de fatada din Emiratele Arabe Unite care au asemenea preocupari.
ElBaradei nu parea sa cunoasca aceste fapte, in schimb s-a focalizat pe Romania. De exemplu, un inspector al AIEA a declarat ca sistemul de paza de la Centrala de la Cernavoda ar avea deficiente. Romania, cu o singura centrala nucleara, a primit trei inspectii ale AIEA in opt ani, in timp ce SUA, cu peste 100 de centrale au fost inspectate o singura data in acest interval.
Toate drumurile duc la Roma
Declaratiile lui ElBaradei la adresa Romaniei au fost facute in Al Hayat, un ziar arab din Londra. Stirea a fost preluata de agentia italiana de stiri Apcom, fiind ignorata de restul presei occidentale.
Agentia italiana a fost infiintata in 2001 de Lucia Annunziata, care si-a inceput cariera jurnalistica la cotidianul comunist "Il Manifesto". Ulterior, Annunziata s-a mutat la televiziunea RAI, unde a fost sanctionata de autoritatea italiana a audiovizualului pentru prezenta continua a politicienilor de stanga in emisiunea sa. Silvio Berlusconi a parasit aceasta emisiune inainte de final, dupa ce ziarista de stanga i-a reprosat pe un ton isteric alianta cu George Bush.
Agentia Apcom a fost cumparata de Telecom Italia, gigantul italian al telefoniei, unde si statul italian este actionar. Legatura dintre Telecom Italia si serviciile secrete italiene a fost dezvaluita in 2006. Telecom Italia facea interceptari ilegale pentru SISMI, serviciul secret militar italian. Au fost arestate 21 de persoane, printre care Tavaroli, seful Securitatii de la Telecom si Mancini, numarul doi in SISMI. Adam Bove, alt oficial al Telecom, s-a sinucis.
Recidiva "Il Secolo XIX"
In luna noiembrie, in ziarul "Il Secolo XIX", Romania a fost acuzata pe nedrept ca gazduieste tabere Al-Queda. Stirea s-a scurs in presa de la serviciile secrete italiene. Serviciul Roman de Informatii, la vremea respectiva, a declarat ca o parte din informatiile incluse in articolul respectiv au fost primite de serviciile italiene, inca din 2004, chiar de la SRI.
Diversiunea mediatica a esuat
Diversiunea lui ElBaradei, sustinuta de Apcom, a esuat. In afara de agentia italiana, presa internationala a ignorat acest subiect. Singurele referiri au fost la vizita pe care Mohamed ElBaradei o va face pe 11-12 ianuarie in Iran. Nici macar presa italiana nu a preluat subiectul. ElBaradei a reusit sa faca valva doar in presa romaneasca, intotdeauna sensibila la ce se scrie despre Romania in strainatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.