Norica Nicolai a fost nominalizata in data de 17 decembrie de catre PNL pentru a deveni noul ministru de justitie. Dar nici pana astazi, presedintele Traian Basescu nu a semnat decretul acesteia de numire in functie. Si asta in conditiile in care a
Norica Nicolai a fost nominalizata in data de 17 decembrie de catre PNL pentru a deveni noul ministru de justitie. Dar nici pana astazi, presedintele Traian Basescu nu a semnat decretul acesteia de numire in functie. Si asta in conditiile in care a trecut aproape o luna de la nominalizarea Noricai Nicolai, adica termenul pe care seful statului l-ar avea la dispozitie pentru a parafa trimiterea acesteia la Justitie. Interesant este ca nici Basescu nu a adus nici o explicatie publica referitoare la intarzierea acestei numiri, asa cum a facut in alte cazuri, dar si colegii liberali ai senatorului PNL tac malc. Acest lucru aminteste de contextul in care a fost facuta nominalizarea Noricai Nicolai pentru Justitie, mai exact cu o impotrivire mascata cu greu a premierului Tariceanu si a apropiatilor acestuia. Pe de alta parte, exista si informatii conform carora presedintele Basescu ar intentiona sa intarzie numirea lui Nicolai pana dupa alegerile de la CSM, de maine, pentru a evita o eventuala influenta negativa din partea acesteia. Un lucru cert este acela ca, in premiera, opiniile celor doua Palate coincid. Respectiv Norica Nicolai nu es te agreata nici de Cotroceni, dar nici de Palatul Victoria, care nu a sprijinit-o asa cum a facut cu ministrul Cioroianu, de exemplu. Si totul in detrimentul Justitiei...

Chiar in ziua nominalizarii sale de catre PNL pentru functia de ministru al justitiei, Norica Nicolai si-a exprimat convingerea ca presedintele Basescu nu se va opune numirii ei de la Justitie. Totodata, atunci Nicolai a dat asigurari ca pentru ea Justitia nu va fi niciodata o arma politica. Ceea ce viitorul ministru al justitiei demonstreaza prin atitudinea ei din aceasta perioada pana va fi numita. Mai exact, Nicolai s-a delimitat de deja consacrata lupta dintre liberali si Basescu si a decis sa nu se planga de intarzierea numirii ei pe functie. Si aceasta in contextul in care nici macar colegii de partid nu prea o sustin public, avand in vedere ca nu au facut nici o presiune publica pentru numirea sa. Ceea ce nu s-a intamplat si in cazul altor ministri. Atunci cand s-a pus problema intarzierii semnarii decretului de numire a lui Adrian Coroianu pe functia de ministru de externe, liberalii au ajuns pana la Curtea Constitutionala cu aceasta problema. Acest for a decis atunci ca presedintele nu are drept de veto la numirea unui ministru, ceea ce il obliga de fapt pe presedinte sa semneze orice propunere primeste pentru diferitele portofolii. Oricum, pana la numirea sa, Norica Nicolai a precizat ca nu este preocupata de faptul ca se intarzie punerea sa in functie. „Nu ma preocupa. Oricum suntem in termenul legal, asa incat nu vad nici o problema.“ Mai mult, Nicolai a comentat referitor la o eventuala legatura dintre alegerile de la CSM si numirea sa, precizand ca acestea nu sunt o miza. „Alegerile din CSM nu sunt o miza pentru mine. Miza mea este sa lucrez bine cu oricine va fi ales. Acolo este treaba lor (a membrilor CSM-n.r.) pe cine aleg sa ii conduca. Oricum eu nu intentionez sa-mi cantonez mandatul pe persoane“. Totusi posibila miza a presedintelui Basescu la CSM ar putea fi victoria judecatoarei Angela Harastasanu impotriva judecatorului Virgil Andries. Harastasanu este judecator al Curtii de Apel Brasov, simpatizata puternic de fostul ministru Monica Macovei.

PNL, suspect in cazul Nicolai
Desi Norica Nicolai a ales sa nu se pronunte asupra intarzierii numirii sale, exista voci care constata retinerea atat a Cotroceniului, cat si a unei parti dintre colegii sai fata de sustinerea sa. In acest sens, unul dintre apropiatii Noricai Nicolai, liberalul Crin Antonescu a precizat ca nu are habar de ce nu a fost numita pana acum Nicolai, insa nu a negat atitudinea destul de rezervata in privinta ei pana si a colegilor din PNL. Cat despre atitudinea presedintelui Traian Basescu, Antonescu, unul dintre cei mai mari critici ai sefului statului, a mentionat ca aceasta intra deja in sfera obisnuitului. „Ce sa spun? Nici macar nu este prevazut un termen pana la care presedintele poate semna un decret... Oricum, cate lucruri de genul asta nu a facut presedintele. Vrea sa arate ca este jupan. Iar povestea aceasta cu CSM dupa parerea mea nu are nici o relevanta. Nu vad cum ar putea sa influenteze Norica Nicolai alegerile de la CSM si stiu ca oricum nu ar face-o. Mai mult, daca am presupune ca si-ar dori sa le influenteze, ar putea oricum sa faca acest lucru pentru ca deja se stie ca ea este urmatorul ministru de justitie“, a completat Antonescu. Totodata, social democratul Cristian Diaconescu a spus la randul sau: „Alegerile de la CSM nu pot fi o miza. Ministrul nu are drept de veto. Hai sa spunem ca eventual s-ar putea face un lobby... Dar tehnic nu are nici un drept ministrul si nu prea poate face nimic. Probabil ceea ce se intampla acum cu Norica Nicolai este un semnal politic din partea presedintelui ca nu are incredere in ministru. Pe de alta parte, este suspect si comportamentul PNL. Ma refer la faptul ca o lasa fara un lobby politic care in general se face. Mai ales ca acum exista si hotararea Curtii Constitutionale. Aici se poate intelege ca au ales-o pentru Justitie intr-un anume context, dar acum nu isi manifesta sustinerea“.

Pe fondul unui scandal de coruptie, CSM isi alege sefii
Membrii CSM isi aleg maine, 10 ianuarie, noua conducere, intr-o sedinta prezidata de presedintele Traian Basescu. CSM-ul este o institutie controversata, criticata aproape constant pentru activitatea sa. Cel mai recent scandal in care a fost implicata aceasta institutie este cel legat de fraudarea examenului pentru sefia unor parchete, scandal care arunca asupra unor membri CSM banuiala de coruptie. La inceputul lunii decembrie anul trecut, DNA anunta ca 6 magistrati au fost pusi sub urmarire penala. Insa, noua conducere a CSM se alege din randurile actualilor membri a acestui for, ceea ce inseamna probabil ca nu se va produce o schimbare majora. Pe de alta parte, CSM incearca sa se apare de criticile din exterior. Astfel, ca un exemplu in acest sens, institutia a subliniat, ieri, ca dezavueaza practica manifestata constant de catre organizatia SoJust, de denigrare a acestei institutii si a membrilor sai si de interpretare tendentioasa a dispozitiilor legale. Luni, organizatia Sojust sustinea ca toate concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere la instante si parchete, organizate in 2005-2007, au fost viciate, solicitand totodata demisia membrilor CSM.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.