Criticii considera insa aceasta initiativa drept o profanare a mormantului sfantului lor preaiubit, relateaza presa internationala. Mai mult decat atat, familia lui Padre Pio l-a avertizat pe episcopul local cu trimiterea in judecata daca va indrazni
Criticii considera insa aceasta initiativa drept o profanare a mormantului sfantului lor preaiubit, relateaza presa internationala. Mai mult decat atat, familia lui Padre Pio l-a avertizat pe episcopul local cu trimiterea in judecata daca va indrazni sa urnesca trupul sfant din cripta bisericii din San Giovanni Rotondo, in sudul Italiei.
"Am prezentat parerile noastre arhiepiscopului", a spus Pia Forgione, nepoata acestuia. "Suntem catolici, apropiati de biserica. Nu suntem impotriva episcopului, dar vrem sa respectam corpul lui Padre Pio si locul in care a fost inhumat", a adaugat aceasta. Giuseppe Saldutto, vicepresedintele Asociatiei Pro Padre Pio a spus: "Suntem impotriva exhumarii. Poate ar fi fost o alegere logica in timpul proceselor de beatificare si canonizare, dar acum, dupa ce a devenit sfant, este o chestiune inoportuna".
Teoria potrivit careia exhumarea ar fi legata de un transfer controversat al corpului sfantului intr-un sanctuar nou, mai mare, a fost respinsa de cardinalul Martins, relateaza Mediafax.
"Este o alta problema, care nu implica Sfantul Scaun. Episcopul local va decide asupra acestui lucru", a spus acesta.
Multe guri rele spun insa ca, in realitate, Vaticanul ar dori sa verifice "sfintenia" celebrului Padre Pio. Reprezentantii Sfantului Scaun contesta insa aceasta varianta precizand ca decizia de a-l exhuma pe Padre Pio a fost luata doar pentru a se evalua starea corpului acestuia si nu pentru a se verifica informatiile potrivit carora sfantul si-ar fi falsificat stigmatele turnandu-si acid pe maini. In octombrie, un istoric a publicat o carte in care scrie ca a gasit un document in arhiva Vaticanului ce contine dovada ca Padre Pio si-a falsificat stigmatele turnandu-si acid pe maini.
"Am autorizat exhumarea pentru ca este vorba de o procedura normala", a indicat cardinalul Jose Saraiva Martins, prefect al Congregatiei pentru Cauza Sfintilor. "Trebuie sa evaluam starea de conservare a corpului. O facem adesea", a mai spus acesta. "Am facut-o si pentru binecuvantatul Ioan al XXIII-lea, ale carui ramasite au fost mutate atunci din pivnitele Vaticanului in biserica San Pietro. Au fost cazuri in care trupurile nu au fost conservate corect", a adaugat cardinalul.
Padre Pio, al carui nume real era Francesco Forgione, a murit in 1968. El a devenit Sfantul Pio de la Pietrelcina in 2002, dupa ce a fost canonizat de catre Papa Ioan Paul al II-lea, in cadrul unei ceremonii la care s-a inregistrat o participare record. Un sondaj recent realizat in Italia a scos la iveala ca numarul celor care se roaga la el este mai mare decat numarul celor care se roaga la Iisus sau la Fecioara Maria. Padre Pio si-a facut publice stigmatele in 1911. Dupa moartea acestuia, stigmatele au disparut de pe maini, fara a lasa cicatrice. (C. CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.