Aditivul alimentar verde acid Brillant (E 142) este un colorant sintetic, obtinut pe cale chimica. Formula sa este C27H25N2O7S2Na, fiind solubil in apa, nu si in solutii acide sau alcaline.

Aditivul se gaseste in dulciuri, in produse de cofetarie si de patiserie, in sosuri, in bauturi si in mazarea conservata, dar si in jeleuri si in sosul de menta. Testele efectuate pana in prezent pe animale au aratat ca aditivul alimentar este mutagen, iar in urma celor realizate pe oameni nu s-a ajuns la o apreciere definitiva.

EFECTE. Totusi, unii cercetatori au scos la iveala faptul ca E 142 poate provoca alergii, astm, uticarie, insomnie mai ales persoanelor sensibile. De asemenea, E 142 poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), motiv pentru care este recomandat sa se elimine definitiv din regimul alimentar al copiilor. Cel mai dur efect al aditivului verde Brillant este aparitia cancerului, insa acest fapt nu este demonstrat cu siguranta. Doza zilnica admisa a fost stabilita la 5 mg/kg corp.

Fiind un colorant foarte periculos pentru sanatatea consumatorilor, a fost interzis atat in unele tari din Europa, ca Finlanda, Norvegia, Suedia, cat si in Asia (Japonia), dar si peste ocean, in Canada si in Statele Unite ale Americii. Industria alimentara nu este singurul domeniu in care este folosit verdele Brillant. Acesta este utilizat in oftalmologie, printre fluoresceina si roz bengal pentru depistarea diferitelor nereguli de pe suprafata ochilor.